Hirdetés
 

Az SAP dübörög a Google Waven a vállalatok felé

PDF
Nyomtatás

Az SAP legújabb bétája a 12Sprints – amely egy élvonalbeli ingyenes döntéstámogató eszköz – egy nagyon fontos összetevőt tartalmaz a valós idejű együttműködést, amely talán a Google Wave legjellemzőbb ismérve és mindezt a web alapú csoportmunkára kihegyezett eszközökkel megtámogatva, úgy mint például a Basecamp.

A 12Sprints bármilyen méretű csapatot képes kezelni, az eszköz célja, hogy a Fortune 500(1) ügyfelei részére biztosítson eredményorientált felhő alapú rendszert.

12sprint_02.pngA 12Sprints munkafolyamatai a tevékenységek (Activities) köré csoportosulnak, mint amilyen például egy project speciális döntéstámogatási folyamatai. A résztvevők további eszközöket (Tools) adhatnak a hozzá, együttesen megvitathatják a project részleteit, döntéseket hozhatnak, kioszthatják az időt, a feladatokat, a felelősségi köröket, valós időben dolgozhatnak egyszerre többen akár a szövegszerkesztő és táblázatkezelő programokkal. A csoport egyes tagjainak saját munkái gyűjteménybe rendezhetők, és a projecthez olyan jól ismert üzleti elemzéseket kérhetünk, mint például a költség-haszon elemzés vagy a SWOT analízis.


Annak aki használta már a Google Wavet, azt gondolhatja hogy egy tevékenység elindítása olyan, mint amikor egy Wavet kezdünk, vagyis elnevezzük majd elkezdjük meghívni a tagjait és az eszközöket hozzápakolni. De ellentétben a Google Wavevel a 12Sprints hihetetlenül struktúrált, aminek köszönhetően kevésbé rugalmas a szabad eszmecserében, ám sokkal tisztábban átlátható munkaterületet eredményez, valamint összegyűjti a véleményeket és csoportdöntéseket.

Példa videó a tevékenységek létrehozásáról:

Vannak továbbá, igaz nem túl nagy, megkötések is ahhoz, hogy mi adható egy tevékenységhez, valamint minden elem a saját entitásként működik. Ezekhez a különálló elemekhez/elementumokhoz – típusuktól függetlenül – rendelhetők a támogató hozzászólások, végrehajtandó feladatok megadott időhatárokkal, mind képesek arra, hogy referencia pontokat hozzunk létre, illetve exportálhatjuk és importálhatjuk a beállításaikat más üzleti folyamatokkal vagy folyamatokhoz. Az elemek és a hozzá kapcsolódó folyamatok addig nyitva maradnak amíg be nem zárja vagy be nem fejezi azt a résztvevő.

A tevékenységek, amelyeket a termék jelenleg támogat, a következő elemeket tartalmazza:

- Text (Szöveg): A „Text” hozzáadása egy tevékenységhez annyit tesz hogy beszúr egy szövegszerkesztőt amelybe akár a teljes csoport valós időben együtt jegyzetelhet. Ennél a szövegszerkesztőnél az SAP egy az egyben átvette a már jól ismert Google Dokumentumok(2) amely magába foglalja az alapvető stílus, valamint szövegformázási lehetőségeket.

- Table (Táblázat): A „Table” hozzáadásával egy táblázatkezelőt kapunk. Hasonlóan a fentihez ez is támogatja a többfelhasználós valós idejű szerkesztést. Egyaránt lehet vele az alapokról indulni vagy importálhatunk már meglévő Xls, Xlsx vagy Csv fájlokat. Természetesen exportálni is lehet a kész munkát.

- Descussion (Vitalap): A „Descussion” egy chat szerű blokkot hoz létre amelybe a tevékenység résztvevői üzeneteket írhatnak egymásnak. Mivel egy tevékenységhez több ilyen is adható, ezeket felhasználhatjuk például kizárólag egy adott téma megbeszélésére.

- Collections (Gyűjtemények): A felhasználói tartalmak összegyűjtésére szolgál, ezután bármilyen elem (tool) ha bekerül a tevékenységbe egyúttal a gyűjtemény részét is képzi majd. A tevékenység résztvevői fájlokat helyezhetnek el a saját számítógépükről vagy bejegyzéseket az Evernoteból(3).

- WebEx Meeting (WebEx Értekezlet): Ezzel az eszközzel a résztvevők a tevékenységhez WebEx Értekezlet(4) indításának lehetőségét kapják.

- Tools (Eszközök): A fenti lehetőségeket mellett a felhasználók megtehetik hogy opcionálisan további eszközöket adjanak a tevékenységhez az eszközkatalógusból. A választékot egy fejlesztéseket koordináló csapat készíti, az adatokat elemzik és a döntéseket hoznak. A gyűjtemény egészen lenyűgöző, a támogató eszközök egész kifinomult fajtái közül válogathatunk, de bárki készíthet magának egy Open Social(5) kompatibilis eszközt integrálva a 12Srintssel a saját API(6)-ján keresztül.

- Files (Fájlok): A tevékenység résztvevői fájlokat tölthetnek fel a saját számítógépükről vagy bejegyzéseket húzhatnak át az Evernoteból, mint ahogy ezt már említettük. Ha az írásos (Scribd) kiterjesztés aktív, a fájlok iPaper formátumban lesznek feltöltve és a résztvevők in-line megnézhetik a dokumentumot (vagyis nem szükséges a fájlt letölteni ahhoz, hogy megtekintsük)

Az üzleti szoftver szociális kiterjesztése

Bár ez jelenleg még nem érződik rajta, de a 12Sprints célja az volt, hogy kiterjessze a mindennapokban is használt, de az üzleti folyamatokhoz kapcsolódó eszközök, mint az email, IM, Sharepoint, vagy a Google Wave funkcióit és működését.

12sprint_01.jpgJelenleg a leglátványosabb megoldása az Evernote integráció, amely extra réteget képez a csapat együttműködésében kiterjesztve az Evernote jegyzetek használatát, amire az Evernote önmagában nem képes. Végül is, amiért készült az, hogy a tevékenységekhez hozzá tudjunk kapcsolni 3rd party(7) alkalmazásokat, kommentálni ezeket, és hogy a 12Sprints tevékenységek és eszközök az ezektől származó utasításokat is fogadják. Végső soron a 12Sprints ötletét az adta, hogy szerkezetet akartak adni a szabad beszélgetésnek, úgy hogy az egy kapcsolattartó eszközként működjön, segítve a csoportokat meghozni a döntéseiket és vezetni a nyilvántartásaikat, mindezt akár különböző médiumokon keresztül.

Természetesen mivel a 12Sprints egy béta termék – hasonlóan a Google Wavehez – megvannak a hibái. Személyes véleményem hogy a kommunikációs lehetőségei meglehetősen korlátozottak. Amíg a Descussion (Vitalap) opció jó lehetőséget ad a strukturált, nagy nyitott csoportos chatelésre, már-már túl strukturált, egy általános csapattag számára, miközben nem tartalmaz privacy beállításokat. Plusz nem lehet külön az egyes résztvevők számára üzenetet küldeni, kivéve persze email útján.

A jelenlegi állás szerint, a 12Sprints képes arra, hogy egy izgalmas, új mederbe terelje a csapatmunkáról kialakult elképzeléseinket. Ezért érdemes figyelemmel kísérni a termék életútját a későbbiekben.


1 A Fortune 500 egy lista, amely az Egyesült Államok ötszáz legnagyobb árbevételű nyílt részvénytársaságát sorolja fel
2 Dokumentumok, táblázatok, és prezentációk létrehozása online. Ez röviden a Google Docs, vagy magyarul Google Dokumentumok
3 Az Evernote a számítógein és telefonjain is működik, így az épp a keze ügyében lévő eszközzel az egyik helyen feljegyezhet valamit, majd egy másikon megnézheti. Mindezt az Evernote-ban
4 Valós idejű találkozók a hálózaton. Cisco termék
5 Az OpenSocial szabvány kialakulása a Google kezdeményezésére indult el, feladata olyan interfészek rögzítése, amelyek lehetővé teszik kis alkalmazások közösségi portálokon belül való futását, a felhasználók és kapcsolati hálójuk elérését, ezzel rengeteg új funkció lehetőségét adva a fejlesztők és az alkalmazások felhasználóinak kezébe
6 Az alkalmazásprogramozási felület vagy alkalmazásprogramozási interfész (angolul application programming interface, röviden API) egy program vagy rendszerprogram azon eljárásainak (szolgáltatásainak) és azok használatának dokumentációja, amelyet más programok felhasználhatnak
7 Harmadik féltől származó, külső alkalmazások


Téma megvitatása (1 hozzászólás)
Az SAP dübörög a Google Waven a vállalatok felé
2010. Július 02. péntek, 19:49
** Ebben a témában a következő cikket vitatjuk meg: Az SAP dübörög a Google Waven a vállalatok felé **

Az alkalmazás azóta megkapta a végleges nevét is: SAP Streamwork http://www.sapstreamwork.com
A Privacy beállítások és a felhasználómenedzsment (Single Sign On, user directory integráció) is magasabb szintre lépett, ezt az Enterprise Editionben már ki is próbálhatják a vállalatok.

A téma megvitatása a fórumon. (1 hozzászólás)