Hirdetés
 

Informatikai projekt áttekintés

PDF
Nyomtatás

A következőkben általánosan foglakozzunk egy kicsit az informatikai projekt-kel, illetve bevezetéseinek lépéseivel. Bár elmondható, hogy minden vállalat más - ennél fogva nincs két egyforma projekt -, de egy általános metódus, egymást követő lépések sorozata megfigyelhető minden bevezetés során. Ezt fogjuk boncolgatni a következőkben, de előtte nézzük meg, mit is jelent maga a projekt kifejezés?
A válasz: a projektben emberek adott csoportja működik együtt, hogy:

 • megadott határidőre (idő)
 • megadott költségkereten belül (költség)
 • megadott teljesítmény-színvonalat elérve (minőség)

adott terméket előállítsanak, vagy egy meghatározott feladatot elvégezzenek.

Most viszont vessük is bele magunkat egy informatikai projekt lépéseibe!

Mint tudjuk, egy adott szolgáltató megoldásainak kialakítása projekt keretek közt történik, így minden egyes munkafolyamat szabályozott, dokumentált és minden fő-, és részfeladat minőségbiztosítása támogatott. A megvalósítás során a következő feladatok kerülnek megvalósításra:

 • Egy informatikai projekt mindig egy nyitó megbeszéléssel kezdődik, és egy projekt team létrehozásával folyatódik
 • Második lépés az üzleti folyamatok feltérképezése

  Egy bevezetés első fázisában nagy hangsúlyt kell fektetnünk az adott vállalat jelenlegi folyamatainak és működésének áttekintésére. Meg kell értenünk az adott vállalat vállalati stratégiáját, illetve az ezekből fakadó vállalati célokat. Ugyanis egy sikeres projekt teljesíti a vállalati célokból levezetett célokat, valamint támogatja és kiegészíti az általános vállalati stratégiát.
 • A javaslatok kidolgozása, a feladat részletes meghatározása, illetve felhasználói követelmények kidolgozása

  Ekkor kezdődik el az igények és ajánlatok egy máshoz közelítése, amely nem kevés megbeszélést von maga után. Rögzítésre kerülnek a rendszer hardver és szoftver igényei, és következő lépésként elkezdődhet a rendszer implementálása, illetve a licencek átadása.
 • A paraméterezési feladatok megkezdése előtt tesztrendszert és éles rendszert hozunk létre. Ez a megoldás egyrészt lehetőséget biztosít a kulcsfelhasználók számára a rendszer alapos megismerésére, másrészt a helyi sajátosságoknak megfelelő beállítások a tesztrendszerben ellenőrizhetőkké válnak.
 • Miután rendelkezünk az éles, illetve tesztrendszerrel, elkezdődhetnek a fejlesztések, illetve a modulok beállításai a tesztrendszerben és az éles rendszerben
 • A fejlesztések és rendszerbeállítások után megkezdődik a rendszer törzsadatainak a jelenleg használt rendszerekből történő migrációja az új rendszerbe
 • Az adatmigrációt követően mind a teszt, mind pedig az éles rendszerben olyan cég-specifikus adatbázis áll rendelkezésre, melyekkel megkezdhető a végfelhasználók oktatása.
 • Megtörténik a jogosultságok beállítása
 • A bevezetés utolsó fázisában az oktatásokkal egyidejűleg zajlik a koncepció tervben meghatározott speciális riportok fejlesztése, hogy a rendszer éles üzemre történő átadását követően valamennyi funkcionalitás és információigény kielégíthetővé váljon.
 • Éles indulás

Ezzel a néhány általánosnak mondható lépéssel szerettem volna közelebb hozni magát a bevezetés összetett folyamatát, és röviden ismertetni egy informatikai bevezetésnél meg szokott lépéseket! Akik mélyebb részletekben szeretnék megismerni a projektmenedzsment elveit, azoknak összegyűjtöttem egy-két nagyon hasznos hivatkozást.

ÚTMUTATÓ a projekt elõkészítõ dokumentumok kialakításához:

http://www.itb.hu/dokumentumok/utmutato/index.html#tartalom

Informatikai projektmenedzsment:

http://dtt.bmsinformatika.hu/dspace/bitstream/BMS/28/1/Informatikai%20projektmenedzsment_Prince.pdf

 

 


Nincs hozzászólása.
A téma megvitatása a fórumon. (0 hozzászólás)