Hirdetés
 

Versenyképesség növelés és értékteremtés

PDF
Nyomtatás

-beszerzési folyamatok válság idején-

A jó beszerzőnek gondolnia kell a jövőre, tevékenységének a cégre gyakorolt hatásaira is. Át kell látnia -és ha szükséges, a legfelsőbb vezetői szinten is rá kell mutatnia-, hogy a beszerzés költségtakarékossági programokba való késői bevonása kockázatos, hisz megfelelő alapadatok hiányában a stratégiai tervezés ad-hoc jelleget ölt, vagy éppen olyan mértékű működési zavart okoz, melynek indirekt negatív hatása nagyobb mint a potenciális megtakarítás.

A sikeres megtakarítási programok esetében az üzleti döntéshozók már a célkitűzések megfogalmazásában, a megtakarítási potenciálok felmérésében, -tehát a már a tervezésében-, aktívan bevonják a beszerzési szervezetet, biztosítva a célkitűzések megvalósíthatóságát és kontrollját.

A válság idején persze jól jön a beszerző legjobb barátja, a megfelelő informatikai infrastruktúra, hiszen egy SAP ERP vagy SRM rendszer által nemcsak azonnal átlátható a teljes rendelési-, kötelezettség vállalási-, vagy szerződéses állomány, hanem a megtakarítási tervekhez nélkülözhetetlen beszerzési portfóliók (commodity-k) alapinformációit is biztosítja.

A beszerzés ma a legtöbb nagyvállalatnál immár stratégiai partner szerepkört tölt be, semmint kiszolgáló funkciót, és ez az értékteremtő szerepkör a gazdasági válság idején talán még intenzívebben felértékelődik. A csökkenő keresleti piacon a vevők várárlóereje növekszik, így a beszerzők további kedvezményeket vagy azonos ár mellett emelt szolgáltatási szintet érhetnek el szállítói partnereiknél. Ritkábban, de természetesen a fordított jelenség is megfigyelhető: az instabil pénzügyi környezet hatására a finanszírozási szolgáltatások költsége nőhet, a beárazott kockázatok végett, – pl. autó flotta finanszírozás – így ezekben az esetekben egy tervezett outsourcing-ot célszerű elhalasztani egy jobban tervezhető időszakra.

Az esetleges költségstop-ot gyors végrehajtás, ugyanakkor átgondoltság és erőteljes kommunikáció kell hogy jellemezze, úgy beszerzés-, mint üzleti részről. A csak számokra koncentráló, kölcsönzötti erőforrás lefaragással, vagy tervezetlen kiszervezéssel más szervezeti egységek terhelését fokozzuk, ami átmenetileg a vállalati folyamatok lelassulását eredményezheti, vagy éppen a vállalati stressz szintet növeli.

Meglátásom szerint a beszerző – hasonlóan a kommunikációs, és értékesítő csapathoz – közvetlenül hozzájárul a felelős vállalati arculatformázáshoz. Beszállítói kapcsolataink, tárgyalási és kiválasztási folyamataink minőségével bel-és külföldön egyaránt nyomot hagyunk partnereinkben, beszállítói piacainkon.

Egy konjunkturális időszak közepette bevezetett költségcsökkentő intézkedések özönében kiemelkedően fontos a tárgyilagos, pontosan definiált belső és szállítói kommunikáció. Gyakran, a magasszintű stratégiai nyelven megfogalmazott szigorított beszerzési eljárási utasítások, üzenetek nem egyértelműek, ilyenkor a központi utasításokat a beszerzési vezetőnek kell a mindennapok nyelvére lefordítani, és mindenki számára nyilvánvalóvá tennie.

Ezen megközelítésben a sikeres költségtakarékossági programok hozzájárulnak akár a vállalat időszakos tőzsdei megítéléséhez, vagy kis- és közép vállalatok esetében a nyereségesség növekedéséhez. Egy sikeresen átalakított, hatékony beszerzési működés jobban integrálódik a vállalat értékláncába, kedvezőbb beszerzési feltételeket biztosít, csökkentve a vállalatok összesített nettó működési vagy beszerzési költségét.

A cikk következő részében a folyamat gyakorlati részét is bemutatjuk...


Nincs hozzászólása.
A téma megvitatása a fórumon. (0 hozzászólás)