Hirdetés
 

Bizonyítottan világszínvonalú riporting megoldás: Crystal Reports 2008

PDF
Nyomtatás

A Crystal Reports 2008 lehet akár egy „dobozos" termék, amellyel 1 felhasználókészíthet riportokat. Van azonban egy Crystal Reports 2008 Server változat is, amellyel már vállalati szintre kiterjeszthető a riportálás. Vagyis nem csak 1 felhasználó készíti a riportokat - mint a korábban említett „dobozos" termék esetében, hanem az elkészített riportokat publikálni is lehet egy egységes felületen, ahol a többi felhasználó megtekintheti az elkészült riportokat.

Leginkább standard riportok (pl.: rendszeres időközönként szükséges riportok, amelyek szerkezete kevésbé változik) létrehozására alkalmas és használatához erős SQL ismeretekre van szükség.

A Crystal Reports 2008 önmagában is megállja a helyét, mivel egy vastag klienses eszközről van szó.

Azonban a Business Objects eszközeihez is teljes mértékben illeszthető. Tudunk vele univerzumból (Lásd: http://www.tudasmorzsak.hu/uzletiintelligencia-cikkek/46-uezleti-intelligencia/71-a-businessobjects-designer-eszkoez ) is riportokat összeállítani, illetve közvetlenül is kapcsolódhatunk az adatbázishoz, amelyből a riportokat akarunk készíteni.

A Crystal Reports 2008 továbbfejlesztett funkcionalitással segíti a jelentések készítését - csökkenteni a karbantartási feladatokat, illetve a továbbfejlesztett megjelenítő elemekkel tervezési időt takaríthat meg, miközben jelentései hatékonyak és flexibilisek lesznek.

A következő részben áttekintjük a Crystal Reports 2008 legfontosabb tulajdonságait:

Továbbfejlesztett vizuális megjelenítés, Flash, Flex és Xcelsius-szal

Adobe Flash integráció: sokféle rugalmas adat-prezentációs opció elérhető Flash-en keresztül. A flash (SWF) fájlok integrálhatók a jelentésbe és a jelentések adatai megoszthatók SWF formátumban Flashvarokhoz interaktív és információ-gazdag jelentések megjelenítéséhez. Az SWF fájlok beágyazhatók a jelentésbe vagy akár belinkelhetők egy honlapon keresztül.

Xcelsius integráció: importáljon Xcelsius-szal létrehozott SWF fájlokat a jelentésébe és élvezze a felgyorsult tervezésidő-integrációt és a lélegzetelállító megjelenítéseket. Fokozza jelentései hatékonyságát - ágyazzon be „és-ha" elemzési modelleket, amelyek segítségével a felhasználók dinamikusan képesek lesznek fontos döntéseket hozni anélkül, hogy a jelentésből kilépnének.

Adobe Flex integráció: építse be jelentéseit meglevő workflow-iba azáltal, hogy beágyazza az Adobe Flex (SWF) alkalmazásokat a jelentésébe. Az Adobe Flex Builder segítségével hozzon létre bármilyen üzleti-felhasználói felületet, így a jelentés adataihoz hozzáférhetnek akár külső webszolgáltatásokkal is. A jelentés adatai offline módon is megjeleníthetők. Publikálja jelentéseit a Flex alkalmazásaival Flashvar-on keresztül - hozzon létre rugalmas felhasználó felületet anélkül, hogy kapcsolatot hozna létre webszolgáltatásaival. A Flex alkalmazások olyan munkafolyamatok közvetlenül Crystal Reportson belül, mint adatbázis visszaírás - így a működő munkafolyamatait közvetlenül Crystal Reportson belül tudja kezelni.

Interaktív jelentés megtekintő: jelentés megtekintése közben lehetőség nyílik az adatok rendezésére - szűrésére és újraformázására a .NET Winform, Java DHTML, és .NET Webform néző segítségével - így interaktívan alakíthatják a külső információkat az adatbázis újra lekérdezése nélkül. Az új opcionális paraméterek gondoskodnak az összetett - felhasználó által szabott adatszűrők használatára. A felhasználók gyorsabban tudnak üzleti választ adni kevesebb - rugalmasabb jelentéssel - ezzel jelentősen csökkentve a fejlesztői és IT támogatói függőséget.

Paraméterpanel: a jelentéstervező és a .NET Winform, Java DHTML, és .NET Webform nézők rendelkeznek egy paraméterpanellel. Itt különböző módon paraméterezhetik adataikat anélkül, hogy az adatok frissíteni kellene. A használt paraméterek megjelennek a panelen, így a felhasználók könnyen átlátják őket - változásokat tudjanak rajta eszközölni - és új paramétereket állíthatnak be közvetlenül a mentett adatokra.

Rugalmas laptördelés: a jelentéstervezők testre szabhatják a lapméretet és könnyen beállíthatják az oldaltöréseket „n rekord/csoport" után. Egy jelentésben megjelenhetnek álló és fekvő oldalak. Az online jelentések megjelenítésének javításával könnyebb azokat olvasni.

„Crosstab"-ok: összefoglalásokat, variációkat, és bármilyen más vevőszámításokat berakhatnak egy „crosstab" sorba vagy oszlopba. Különösen hasznos olyan jelentéseknél, ahol egy tábla szerkezetből nyerjük az adatokat, mint például pénzügyi jelentésből. A „crosstab" tábla-szerkezettel gyorsabb a jelentéseket felépíteni - illetve karbantartani. Ez a tulajdonság szintén jelentős segítség a „crosstab" alapú ábráknál, mivel a „crosstab"-ban készített egyedi képleteket is képes megjeleníteni.

Beépített vonalkódtámogatás: néhány egérkattintással létrehozhat vonalkódokat a menüben található „turn to barcode" funkció-val. Könnyen konvertálja a mezőket bármilyen kódoló vagy extra lépések nélkül Code39 vonalkódokra. A további vonalkód-típusok is elérhetők más gyártóktól.

Növelt tervezői jellemzők: a jelentéskészítő hatékonyabban végezheti munkáját az alábbi jellemzőkkel: általános képletkeresés; - képletduplikálás; - mezők automata név kiegészítése; és a kereső mező.

c2008002.jpg

1. ábra: Crystal Reports 2008 felülete

Mentse jelentéseit közvetlenül a crystalreports.com-on: megnövelheti a megosztási képességeit, ha közvetlenül crystalreports.com-on nyitja meg, illetve menti jelentéseit. Ennek az új integrációnak a segítségével függőség nélkül biztonságosan oszthatja meg jelentéseit, így nem kell többé függenie az IT válaszidejétől.

Javított XML exportáló: átformázhatja jelentéseit bármilyen egyedi kódolás nélkül iparág-jellemző-üzletieljárásaival a gyorsabb és könnyebb integrációhoz. A XSLT átalakításokat beágyazzák a jelentésfájlba, és a felhasználók indítják el a nézőből amikor exportálják a jelentést XML formátumba. Ez erőteljes és rugalmas segítséget nyújt hogy a Crystal Reports adatait másik alkalmazásokba integrálja.

Integrált salesforce.com driver: a salesforce.com drivert alapból tartalmazza a Crystal Reports 2008, így könnyű hozzáférést biztosít a teljes vevőadatbázishoz. A jelentések amelyek a salesforce.com drivert használják automatikusan frissítődnek, amikor azok mentésre kerülnek a crystalreports.com-on.

Továbbfejlesztett web sevices driver: integráció különféle internetes szolgáltatásokkal a sokféle implementációs típus miatt nehéz és összetett lehet. Az új driver hozzáférést nyújt olyan webszolgáltatásokhoz, mint a SOAP üzenetek (RPC kódolással), SSL és WS-Security standarddal rendelkező szolgáltatásokhoz. Adaptálódik az egyedi bejelentkezés követelményeihez, mint például az e-mail cím vagy a felhasználónév/jelszó.

.NET jelentés módosító SDK: a Report Application Server SDK (fejlesztői csomag) segítségével RAS szerver használata nélkül elérhető a CR.NET API. A jelentéseket módosíthatjuk a RAS SDK-tel a CR .NET SDK-en keresztül (például különböző adatbázis-források, hozzáadása / eltávolítása /, paraméterek, képletek, és szekciókat módosítása.)

Ferencz Gergő - A szerző értékesítési menedzser, BusinessObjects területen. 2006 óta foglalkozik a BusinessObjects Üzleti Intelligencia rendszerrel. Az üzletfejlesztés mellett szakterületei: BusinessObjects oktatás, tanácsadás.

További cikkek a szerzőtől


Nincs hozzászólása.
A téma megvitatása a fórumon. (0 hozzászólás)