Hirdetés
 

Enterprise Information Management I.

PDF
Nyomtatás

bobj.jpgAz elmúlt évben megismerhettétek az Üzleti Intelligencia alapjait, továbbá részletes betekintést nyerhettetek a BusinessObjects XI egyes moduljaiba is. Ahogy azt már korábban írtam, a BusinessObjects az SAP Üzleti Intelligencia modulja. Nem sokáig tétlenkedtek, mivel ebben az évben már a neve is mutatja: SAP BusinessObjects XI.
Az egyes modulok csoportjait tekintve most az adatintegrációs, meta-adat kezelő és adatminőség ellenőrző eszközöket fogom ismertetni.

BEVEZETŐ

Az Üzleti Intelligencia alkalmazások használata mellett alapvető igény, hogy a riportokban megjelenő adatok autentikusak, valósak legyenek. Egy adattárházi projekt csakis akkor lehet sikeres, ha a felhasználók megbíznak a kapott/kinyert adatokban.

Ahhoz, hogy mindig pontosan tudjuk követni, hogy a riportokban szereplő számadatok milyen forrásokból, mikor és milyen számolási eljárásokkal kerültek kiszámolásra, rendkívül összetett és következetes meta-adat kezelésre van szükség. Ennek elérése a megfelelő, vállalati szintű információkezelés, az Enterprise Information Management (EIM) csomag segítségével lehetséges.

emi01.jpg

Az SAP BusinessObjects ezen a területen is egy komplex, az informatika világában egyedülálló EIM eszközt kínál ügyfeleinek. A Data Integrator mellé számos, a meta-adat kezelést, virtuális adatintegrációt és adattisztítást támogató eszközt fejlesztett, adott esetben felvásárolt.

ETL (Extract, Transformation and Load) ESZKÖZÖK


Az SAP BusinessObjects ETL megoldása egyszerre hatékony fejlesztő- és felügyeleti eszköz, továbbá biztosítja a függőségek felderítését, hatékony meta-adat kezelést nyújt, illetve megoldja a hibás, esetlegesen inkonzisztenciát okozó adatok kiszűrését és hatékony eszközöket ad az adatminőség folyamatos felügyeletére is.

DATA SERVICES

Data Services valódi áttörést jelent az információ menedzsment eszközök területén: egy platformon egyesül az adatminőség és az adatintegráció, lehetővé téve a felhasználóknak, hogy bármely adatforrásból, a megfelelő minőségű adatokkal dolgozzanak. A „drag and drop" felhasználói interfész segítségével gyorsan és eredményesen végezhetjük el az adatbetöltési és adattisztítási feladatokat. A hatékony munkavégzés érdekében az alkalmazás számos előre elkészített transzformációs komponenssel rendelkezik, melyek a legtöbb esetben bármilyen adattárházi környezetben felmerülő igényre megoldást kínálnak. A transzformációs komponensek köre az egyszerű kulcsgenerálástól, az idődimenzió feltöltésén és a különböző pivotálási funkciókon át felöleli a különböző változáskezelési eljárásokat is.


A Data Services számos vállalati követelményrendszerhez rugalmasan illeszkedik: ideális választás mind a kisebb adattisztítási, mind pedig a vállalatot átfogó adatintegrációs projektek támogatásához. A biztonsági, adminisztrációs és fejlesztési feladatok egy környezetben való egyesítése radikálisan csökkenti a szükséges IT infrastruktúrát, növeli a hatékonyságot.
Az információmenedzsmenttel kapcsolatos összes feladat (adatintegráció, adattisztítás, auditálási funkciók, adat profilozás) most egy környezetben, egy fejlesztői interfészen, egy adatkapcsolati réteg által hatható végre.

Data Integrator

A Data Integrator elsődleges szerepe a betöltési folyamatok - legyenek azok akár ütemezett, akár eseményvezérelten induló, ún. „Real-time" jobok - készítése. Az alkalmazás egy rendkívül könnyen kezelhető és jól áttekinthető grafikus felülettel segíti a fejlesztők munkáját. A hatékony munkavégzés érdekében az alkalmazás számos előre elkészített transzformációs komponenssel rendelkezik, melyek a legtöbb esetben bármilyen adattárházi környezetben felmerülő igényre megoldást kínálnak. A transzformációs komponensek köre az egyszerű kulcsgenerálástól, az idődimenzió feltöltésén és a különböző pivotálási funkciókon át felöleli a különböző változáskezelési eljárásokat is.

Az SAP BusinessObjects korán felismerte, hogy a felhasználók által elkészített riportok összessége jelentős plusz információhalmazt képez az adattárházban tárolt alap és aggregált adatokhoz képest és ez a plusz információhalmaz még tovább elemezhető. Ennek érdekében a Data Integrator eszköz lehetőséget nyújt arra, hogy az elkészült Crystal Reports riportok adataiból a fejlesztők minimális munkával egy önálló adatpiacot építhessenek.

A Metadata Reports webes felülete az alábbi nélkülözhetetlen funkciókat nyújtja:

  • Impact & Lineage Analysis
  • Auto Documentation
  • Operational Dashboard
  • Data Quality

Az "Impact & Lineage Analysis" funkció a függőségek felderítésében és az adatok mozgásának megismerésében nyújt rendkívül hatékony segítséget. Az impact analysis használatával könnyedén deríthetjük ki, hogy egy adott adatbázis tábla módosítása miatt pl. mely riportokban kell majd a változásokat átvezetni. A lineage analysis segítségével pillanatok alatt megismerhető, hogy egy adott tábla milyen forrásokból és milyen módon töltődik, azaz gyorsan megtaláljuk, hogy egy adott riport számadatai pontosan honnan is erednek.

Az "Auto Documentation" funkció a jobok gyors, jól áttekinthető és hatékonyan használható dokumentálásában nyújt komoly segítséget. Az "Operational Dashboard" a jobok felügyeletét végző személyek számára nyújt hasznos információkat, áttekintést ad a jobok futásáról, ezáltal gyorsan felismerhetők lesznek a teljesítmény problémák, ill. a nem megbízhatóan működő betöltési folyamatok. A "Data Quality'" funkció az adatminőséggel kapcsolatos problémákról ad megfelelő áttekintést.

Data Quality

Az üzleti döntések nap mint nap a különböző forrásokból összegyűjtött és tárolt adatokra alapozva születnek. Ebből adódóan létfontosságú, hogy a döntések alapját képző adatok megfelelő konzisztenciával és minőséggel bírjanak.

A Data Quality eszköz adatbázisa bővíthető, ezáltal tetszőleges jellegű adatok tisztítására és beazonosítására is alkalmas. A beazonosítás megjegyzés mezőkön is tökéletesen működik, tehát képes az egyes adatelemek szétbontására is.

A Data Integrator-ba való tökéletes integráció biztosítja, hogy a kapcsolódó felügyeleti eszközökön keresztül mindig naprakész információkat kaphassunk, az egyes adatforrások adatainak minőségéről is.

Ferencz Gergő - A szerző értékesítési menedzser, BusinessObjects területen. 2006 óta foglalkozik a BusinessObjects Üzleti Intelligencia rendszerrel. Az üzletfejlesztés mellett szakterületei: BusinessObjects oktatás, tanácsadás.

További cikkek a szerzőtől


Nincs hozzászólása.
A téma megvitatása a fórumon. (0 hozzászólás)