Hirdetés
 

Az Üzleti Intelligencia platform: BusinessObjects XI 3.0

PDF
Nyomtatás

bobj301.jpgAz iparág legfejlettebb, legrugalmasabb és legsokoldalúbb Üzleti Intelligencia (BI) platformról van szó, amely immáron a Business Objects, an SAP company nevéhez fűződik, ugyanis az SAP - a vállalati alkalmazások vezető szállítója - idén vásárolta fel a BusinessObjects - Üzleti Intelligencia területen szintén piacvezető - vállalatot. „Házasságuk" gyümölcse nem sokat váratott magára, ami persze még nagyrészt a BusinessObjects csapatát dicsőíti.

RÖVID ÁTTEKINTÉS

A BusinessObjects XI platform alapjaira épülő BusinessObjects XI 3.0, a legtökéletesebb BI megoldás, bármely szervezet számára.
Egységes felületet biztosít a felhasználóknak, akik könnyedén és egyszerűen tudják megosztani egymás között az információkat.
Az alkalmazottaktól az elemzőkön át a felső vezetőkig bármely szinten megállja a helyét, mivel egyszerűen kezelhető felülete lehetővé teszi a menedzserek számára is, hogy saját maguk készítsék el a számukra kulcsinformációkat tartalmazó, ad-hoc riportokat.
Még a „környezet" sem rendítheti meg nagyságát, legyen az SAP vagy ORACLE alkalmazás, vagy akár Teradata adatbázis, a kompatibilitás minden rendszerhez, adatbázishoz biztosított.

Ebben a cikkben a BusinessObjects XI 3.0 újdonságait fogom bemutatni.
Nem árulok el nagy titkot azzal, hogy ezeket az információkat - magyar nyelven - első kézből kapjátok, köszönhetően az SAPTudásmorzsák portálnak.

A rendszer moduláris felépítésű, így az egyes modulok újdonsült funkcionalitásait olvashatjátok részletesen. Persze vannak olyan modulok, amelyek már előző cikkeimben bemutatásra kerültek, azonban ott a korábbi Business Objects verzió - a BusinessObjects XI R2 - rendszer moduljaira vonatkoztak.

REPORTING

Ezt a modult a Crystal Reprots 2008 testesíti meg, amely egy olyan intuitív jelentés-készítő megoldás, ami segít rugalmas, tulajdonság-gazdag, és megbízható elentéseket alkotni - és szorosan integrálható mind vastag, mind vékony kliens alkalmazásba. Részleteket az előző cikkemben talál, klikkeljen a következő linkre.

QUERY AND ANALYSIS

A Lekérdezés és Elemzés modulon belül a BusinessObjects Web Intelligence eszköz megújulása mesterien sikerült. Látszik, hogy melyek azok a funkciók, amelyek a legtöbb ügyfélnél igényként felmerültek. Ezeket olyannyira igyekeztek kielégíteni, hogy megalkották a WEB-en keresztüli lekérdezés atyját.
Akár csatlakozunk az adatbázishoz, akár úton vagyunk és nincs csatlakozás az adatbázissal, a Web Intelligence eszközzel minden esetben választ kaphatunk felmerülő kérdéseinkre.
A BusinessObjects Web Intelligence XI 3.0 a következő új lehetőségeket szolgáltatja:

Web Intelligence rich client (vastag kliens): az elemzés szabadságát valósítja meg oly módon, hogy off-line elemezhetünk anélkül, hogy rendelkeznénk Internet kapcsolattal.

bobj302.jpg
1. ábra: Folytathatja elemzését off-line módban is


Azonnali adatváltozás megjelenítés: a riport frissítése után láthatjuk, hogy mi változott az adatok tekintetében az előző állapothoz képest. Változások a riportban: növekedés, csökkenés, új adat, törölt adat. Mindegyiket más-más színnel jelöli.

bobj303.jpg
2. ábra: Azonnal tudd meg, hogy mi változott

Személyes adatforrások: a BusinessObjects Web Intelligence XI 3.0 segítségével lehetőségünk van személyes - MS Excel, CSV és txt - fájlok adatait lekérdezni a vállalati adatbázisban tárolt adatokkal együtt (megfelelő kapcsolat esetén), egyetlen riporton belül.

bobj304.jpg
3. ábra: Excel és CSV fájlok behúzása


Hyperlinking lehetőség: készíthetünk hyperlinkeket, amelyek a dokumentumunkból egy külső weboldalra mutatnak, vagy egy másik Web Intelligence riportra.

Új formula függvények: kibővítették a rendelkezésre álló függvények listáját, vagyis a formulák elkészítéséhez szélesebb körből válogathatunk. Továbbá új elemzési lehetőségekhez jutunk.

Képek beillesztése: a BusinessObjects Web Intelligence XI 3.0 segítségével könnyedén szúrhatunk be képet riportunkba.

Nyomtatás: a felhasználók riportjaikat „native" nyomtató driver-eken keresztül nyomtathatják.

DASHBOARDS AND DATA VISUALIZATION

BusinessObjects Dashboard Builder: a BusinessObjects XI 3.0-ban újracsomagolták a Dashboard Managert, így bekerült a Dashboard Builder, számos dashboard tervvel és az univerzum alapú vizualizácós sablonokkal egyaránt.

Xcelsius Enterprise 2008: ez a kiadás mindkét - BusinessObjects XI Release 2 és BusinessObjects XI 3.0 - rendszerrel együttműködik. Előző cikkemben erről részletesen írtam, így kattints a következő linkre.

BI Widgets: a BusinessObjects Enterprise platform újdonsága az adatvizualizáció terén. A felsővezetők könnyedén juthatnak hozzá a legfrissebb kulcsinformációkhoz, mivel az eszköz az MS Windows desktop-on elhelyezhető. Különböző „műszerfalak"at rakhatunk ki a MS Windows XP vagy Vista desktop környezetben, amelyek mögött akár egy riport, vagy univerzum is állhat, ahonnan veszi az adatokat.

bobj305.jpg

4. ábra: Információk a saját desktopról

LIVE OFFICE

A BusinessObjects XI 3.0 rendszerben kiterjesztették a Live Office funkcionalitást a MS Office környezetben keresési lehetőséggel, Outlook integrációval, illetve Office 2007 támogatással. Könnyedén lehet Live Office dokumentumot mozgatni Office dokumentumok között a „kivágás-beillesztés" párossal.

bobj306.jpg

5. ábra: Adatok egy riportból és az Ad-hoc lekérdezésből a MS Office dokumentumban

MOBILE

A Mobile második verziója még több rugalmasságot és hordozhatóságot szolgáltat. A felhasználók az offline hozzáféréssel bárhol, bármikor megtekinthetik riportjaikat. Továbbá tartalmaz egy hatékony alerting funkciót, így a felhasználó azonnal értesül arról, ha egy riport lefrissült vagy módosult.

BUSINESSOBJECTS ENTERPRISE


A BusinessObjects XI 3.0 szoftverrel a felhasználók a BusinessObjects Enterprise környezetben számos tökéletesítéssel találkoznak. Ilyenek a könnyedebb fejlesztési lehetőségek, modernizált adminisztráció, publikálás és ütemezés.

Modernizált adminisztráció: az újratervezett és teljesen átalakított adminisztrációs felületet sikeresen, logikusan „szabták át". A megújulást mutatja az új navigáció, workflow és a menüstruktúra a jobb használhatóság érdekében. Javított felhasználó és csoport szervezés. Valamint az Instance Manager az ütemezett riportok megtekintéséért felel, beintegrálták a central management console (CMC cikk )-be.

SAP INTEGRATION

A BusinessObjects XI 3.0 tartalmaz egy integrációs eszközt SAP környezethez. Egy könnyen használható, teljeskörű BI megoldást az SAP felhasználók részére. További előnyök az SAP felhasználók számára: gyorsabb implementáció, rugalmasság meglévő és jövőbeli SAP környezet integrációhoz.

A BusinessObjects XI 3.0 környezetben a felhasználók előnyei a következők: menedzselhetik a SAP BW univerzumokat, kiterjesztett támogatás a SAP BW metaadatokhoz, több SAP portál tapasztalat elsajátítása.


Összegzésként tehát, az itt leírtak is azt a tényt igazolják, hogy a BusinessObjects XI 3.0 teljeskörű BI megoldást biztosít felhasználói számára. Az SAP-val történt egyezség pedig egy mondattal leírható:

"Business Users can't ask for more!"

 

Ferencz Gergő - A szerző értékesítési menedzser, BusinessObjects területen. 2006 óta foglalkozik a BusinessObjects Üzleti Intelligencia rendszerrel. Az üzletfejlesztés mellett szakterületei: BusinessObjects oktatás, tanácsadás.

További cikkek a szerzőtől


Nincs hozzászólása.
A téma megvitatása a fórumon. (0 hozzászólás)