Hirdetés
 

BusinessObjects Web Intelligence: riportálás felsőfokon

PDF
Nyomtatás
A márciusi, BusinessObjects: Query&Analysis modulok című cikkemben már volt szó a Web Intelligence riportáló eszközről. Ott azonban erősen technológiai oldalról lett bemutatva. Ezen publikálás végfelhasználói szemszögből fogja megközelíteni a Web Intelligence-t. Pontosabban azokat a funkciókat vesszük végig, amelyeknek köszönhető, hogy professzionális riporting eszközről van szó.

A Web Intelligence kimondottan ad-hoc riportálásra alkalmas, tehát segítségével az asszisztenstől a felső vezetőkig mindenki könnyedén elkészítheti a saját maga jelentését. Továbbá, ha ez utóbbi elkészült, kedvére elemezheti azt. A végfelhasználónál semmilyen installáció nem szükséges, kizárólag egy web-böngésző és a Java futtató környezet kell hozzá. A legfontosabb funkciók gombnyomásra elérhetők, mint például a fúrás, a szűrés, vagy a különböző szempontok szerinti sorba rendezés.

Úgy gondoltam, hogy különböző mintapéldákon keresztül mutatom be az egyes funkciókat, screenshot-okkal fűszerezve.

A Web Intelligence a BusinessObjects InfoView-ból (BI Portál) érhető el. Ide a támogatott böngésző (InternetExplorer, Mozilla FireFox, Safari) segítségével tudunk bejelentkezni. Az InfoView eszköztárában van egy New menüpont, amelyet legörgetve válasszuk ki a Web Intelligence document almenüpontot.

 

webi02.jpg

1. ábra: Új Web Intelligence dokumentum

A következő lépés az univerzum (metaadat réteg) kiválasztása. Az ezt követő ablakban már a lekérdezésünket állíthatjuk össze, a közérthető fogalmakból.

Tehát a rendelkezésre álló objektumok adottak, mivel univerzum szinten vannak meghatározva. Három típusú objektum létezik (Dimension, Details, Measure), amelyek teljes mértékben lefedik az üzleti felhasználók igényeit.

Nézzünk egy egyszerű példát, melyben az évenkénti, államonkénti árbevételt szeretnénk kimutatni. Az alábbi kép szemlélteti a lekérdezést, ahol egyszerű „Drag and Drop" technikával tudjuk az objektumokat mozgatni a bal oldali részből a jobb oldali részbe. Ezen a felületen több lekérdezést is összeállíthatunk, illetve a halmaz műveletek segítségével (unió, metszet, különbség) kombinált lekérdezéseket is létrehozhatunk. Az ablak jobb felső sarkában lévő Run Query ikonra kattintva futtathatjuk a lekérdezést.

webi03.jpg

2. ábra: Lekérdezés összeállítása

A lekérdezés eredményeként egy horizontális táblát kapunk, mely a következő komponensekből áll: fejléc, riport törzs, lábléc. Az eszköztárból és az ablak bal oldali részéből érhetünk el minden funkcionalitást.

webi04.jpg

3. ábra: Tábla létrehozása

Új elemek beszúrása

Lehetőségünk van új riportfület létrehozni. Egy lekérdezésen belül bármennyi riportfület beszúrhatunk.

Új táblát is könnyedén behúzhatunk a „Templates"  menüpontból.

Új diagram beszúrására is szintén erről a helyről van lehetőségünk. A diagramok minden típusa megtalálható a Bar diagramoktól kezdve az Area típusokon át a Radar diagramokig.
Továbbá előre elkészített cellákat is tehetünk riportunkba, amelyek a következők lehetnek: üres cella, utolsó frissítés dátuma, dokumentum név, oldalszámok.

webi05.jpg

4. ábra: Új elemek beszúrása

Csoportosítás és rendezés

Szekciót alakíthatunk ki, amellyel sokkal átláthatóbbá tehetjük a riportot. Amikor ezt a funkciót alkalmazzuk, a táblák mellett lévő diagramok is dinamikusan követik a táblák változását.

webi06.jpg

5. ábra: Szekció alkalmazása

Úgynevezett törést „Break" aktiválhatunk a táblára, amellyel egy form-ot kapunk és további formázási lehetőségek állnak még rendelkezésünkre.

Az általános rendezés a „Sort", ezzel tábla adott oszlopát tudjuk rendezni csökkenő, növekvő illetve egyéni rendezés alapján.

Végül de nem utolsó sorban rangsorolást „Ranking" tehetünk az adott oszlopokra. Ezzel szűkíthetjük adatainkat  például az árbevétel alapján legjobban teljesítő államokra vagy éppen a legrosszabban teljesítőkre. Az érték objektumokat a lekérdezett objektumok listájából választhatjuk ki.

Kalkulációk

Az alap kalkulációk itt is elérhetőek: Sum, Count, Average, Percentage. Ezeken felül készíthetünk még saját magunk által összeállított formulákat „Formula" és változókat „Variable" is. Ezeknek a létrehozásához az eszköz számos függvényt biztosít, amelyek kategorizálva vannak.

Alerter-ek

Egy adott blokk (Tábla, Kereszttábla, stb.) egyes elemeinek valamilyen tulajdonság alapján történő kiemelése.

Leginkább pénzügyi területen a leghasznosabb ez a funkció, amikor a kimutatott adatok közül még szükségünk van például az $1.000.000 árbevétel feletti államokra. Az alábbi ábra ezt az eredményt mutatja.

webi07.jpg

6. ábra: Alerter használata

Szűrés

Amikor az adatok egy szűkebb körét szeretnénk látni riportunkban és ezen limitált rekordok megjelenítéséhez nem csak egy, hanem több szűrő feltételt is akarunk használni. Utóbbi esetben és/vagy logikai kapcsolatok mentén értékelődnek ki a megadott feltételek.

Például: Azt szeretnénk megtudni, hogy mennyi volt az árbevétel az elmúlt évben az egyik konkrét államra.

webi08.jpg

Fúrás

Végül, de nem utolsó sorban a Web Intelligence riportáló eszköz egyik legfontosabb funkciója a fúrás.
Akkor alkalmazzuk, amikor az adatokat például az idődimenzió mentén nem csak éves, hanem heti bontásban szeretnénk látni.
Egy „nagyító" ikont kell keresnünk a felületen, hogy aktiváljuk a fúrás funkciót.
Csak az adott oszlopra kell kattintanunk és máris egy hierarchiával lejjebb kerültünk, ami természetesen a táblázatban változást eredményez.
Lehetőség van lefelé, felfelé illetve keresztbe történő fúrásra is.

Ezennel bemutattam a legfontosabbak funkciókat, amelyek egy professzionális  Üzleti Intelligencia rendszer részét képező riportáló eszköz elengedhetetlen komponensei. Mindenkinek ajánlom, aki könnyedén szeretné elkészíteni napi, heti, havi vagy akár éves jelentéseit.

A következő hónapban megjelenő cikkemben a Crystal Reports-ot fogom bemutatni hasonló szemszögből. Gondolom sokak számára ismert eszközről van szó. Előljáróban annyit, hogy ez már nem végfelhasználóknak lett készítve, hanem az SQL tudással rendelkezőknek. Ennek persze rengeteg előnye van...

Ferencz Gergő - A szerző értékesítési menedzser, BusinessObjects területen. 2006 óta foglalkozik a BusinessObjects Üzleti Intelligencia rendszerrel. Az üzletfejlesztés mellett szakterületei: BusinessObjects oktatás, tanácsadás.

További cikkek a szerzőtől


Nincs hozzászólása.
A téma megvitatása a fórumon. (0 hozzászólás)