Hirdetés
 

SAP Netweaver Visual Composer

PDF
Nyomtatás
Korábbi cikkeinkben leginkább technikai oldalról közelítettük meg az SAP felfedezésére tett kísérleteinket, most viszont egy olyan eszközt szeretnénk nektek bemutatni, amit nem elsõsorban fejlesztõknek, hanem általános üzleti felhasználóknak fejlesztettek ki. Ez az SAP NetWeaver Visual Composer (VC).

A VC egy webes (azaz böngészõben futtatható, nem szükséges klienst telepíteni) fejlesztõkörnyezet, amely a tranzakció-alapú és analitikus fejlesztéseket támogat. Elsõsorban nem programozók számára készült, azaz nem forráskód megközelítést alkalmaz, hanem modellezést (magas szintû absztrakció). Így tehát a felhasználók széles köre használhatja üzleti alkalmazások létrehozására: üzleti analitikusoktól kezdve a tapasztalt fejlesztõkig egyaránt. RAD (Rapid Application Developement) megközelítésû, így meglévõ funkcionalitások (funkciós modulok, web szolgáltatások) felhasználásával szinte percek alatt fejleszthetõk ki új alkalmazások (UI-k, portál iview-ek), amelyek egy adott feladat hatékonyabb ellátására készültek (akár a standard R/3-as, akár a Business Suite részeit vesszük alapul). A Visual Composer a SAP NetWeaver 2004s része (SP08-tól kezdve).

Az architektúra felépítését a következõ ábrával lehetne szemléltetni:

A VC-t kiszolgáló szerver a Development szerveren fut, azon belül is a J2EE engine-en, ami a csatlakoztatott portált szolgálja ki. A Storyboard (tervezõkörnyezet) pedig ahogy már említettük a kliensen fut egy böngészõben. A portál tesztelése deployment után pedig szintén egy böngészõben történik, ahogy az a web dynpro alkalmazások esetén is (gyakorlatilag a tranzakciós rész végeredménye egy web dynpro alkalmazás vagy dinamikusabb és animáció-igényesebb tartalom esetén egy Adobe Flex beágyazott vezérlõ).

Információk a Visual Composer-rõl, demó prezentációk, alkalmazásokra példák:
https://www.sdn.sap.com/irj/sdn/go/portal/prtroot/docs/media/uuid/d00cbc06-54f6-2910-769f-a97b2036bd78
https://www.sdn.sap.com/irj/sdn/go/portal/prtroot/docs/media/uuid/1e8edc9d-0701-0010-3aa8-b02807a8f76f

A SAP Labs Hungary ABAP fejlesztőjeként tevékenykedik, 2010-ig az SCM / MIP területen hegesztette az SPP nevű alkatrészkezelő alkalmazást. 2011-től a DP (Demand Planning) területbe is belekóstolt egy custom development fejlesztés keretében. Ezek mellett SAP In-Memory (HANA) területekkel is megismerkedett, egy prototípus alkalmazás illetve fejleszés alatt lévő termék kapcsán.
Szabadidejét kedvesével és fotózással tölti, szeret utazni, világot látni, új dolgokat megismerni.

További cikkek a szerzőtől


Nincs hozzászólása.
A téma megvitatása a fórumon. (0 hozzászólás)