Hirdetés
 

HTML 5 Drag & Drop és az SAP ABAP HTTP ICF Services közötti integráció

PDF
Nyomtatás

Az SAP sok más integrált vállalatirányi rendszerhez hasonlóan össze tud kapcsolni távoli földrészeken konfigurált telephelyeket, képes az IDE kommunikációval más rendszerekkel együtt dolgozni és napjainkban akár már mobil telefonon is tudjuk futtatni az SAP mellett az üzleti intelligencia megoldásainkat. De vajon az SAP programnyelve - az ABAP - képes-e más innovatív programnyelvbe (pl. HTML) integrálódni? A válasz igen, az ABAP nyelv képes az integrációra.
De még mielőtt áttekintenénk a részleteket, nézzük meg a két oldal jellemzőit.


A HTML 5 a következő, jelentősen átdolgozott változata a HTML-nek (Hypertext Markup Language - Hiperszöveges Jelölőnyelv). Egyik fő tervezeti célja, hogy a webes alkalmazásokhoz ne legyen szükség pluginek (Adobe Flash, Microsoft Silverlight, Oracle JavaFX) telepítésére. A programnyelv bevezet jó néhány új elemet és tulajdonságot, amelyek a modern weblapokon jellemzően alkalmazott szerkezetekre kínálnak új megoldást. Néhány változat szemantikai jellegű, például az általánosan használt <div> és a soron belüli részek formázását biztosító <span> helyett a <nav> (a weboldal navigációs területe). Más elemek új funkciók elérését biztosítják a felületen, mint az <audio> és <video> elemek. Ezen tulajdonságokkal együtt úgy tervezték, hogy a korábbi verziókkal is kompatibilis legyen. Nem utolsó sorban támogatja a belső böngészője a Firefox 3.5 +, Chrome 3.0 +, Safari 3.0 + és az IE 6+.
A HTML 5-ben megtalálható már a Drag and Drop („fogd és vidd" vagy „húzd és ejtsd") funkció, melynek segítségével a képernyőn lévő bármely objektumra kattintva az egér segítségével áthúzható egy másik helyre vagy objektumra. Például ilyen művelet egy már nem használt Excel fájl „kidobása" a Lomtárba az egér segítségével.


Az ABAP kommunikációs megoldási közé soroljuk a Remote Function Call-t (RFC), Internet Communication Framework-t (ICF), ABAP Connectors-t (SAP JCo, SAP Business Connector, SAP .Net Connector) és a Web Services ABAP-t. Más szavakkal megfogalmazva minden egyes technológia vagy közvetlenül, vagy pedig az interneten keresztül kapcsolódik az ABAP szerverhez.
Az ICF az ABAP applikációs szerver egyik integrált komponense. A framework biztosítja a környezetet a HTTP kéréseknek az SAP rendszer ABAP munkafolyamataiban. Az ABAP applikációs szerveren párhuzamosan is képesek futni a szerver funkciók és az ICF kommunikáció kliens funkciói is. Az Internet Communication Manager ellenőrzi a HTTP hívásküldést a JAVA vagy az ABAP környezetben az applikációs szerveren, az utóbbi esetben továbbítódik az ICF felé is.

 

A példánkban próbáljunk meg egy HTML táblamozgatást Excel-be SAP-én keresztül

A HTML 5 mozgatható elemnek szüksége van draggable attribútumra, ami "true"-ra lett állítva. Adott a <table> típus egy draggable eleme, ennek a tartalmát exportálni tudjuk egy Excel formátumba, ami egy SAP SICF Service szinkronizáló HTML formmal hívódik meg a POST metódon keresztül. A SAP Service az XML által használt CL_IXML osztályként értelmezi a HTML kódot, és testre szabja a mi ZCL_HTML_TABLEPARSER osztályunkat. A HTTP Response vissza fog térni egy bináris Excel csatolmányaként.
A következő forráskód mutatja a draggable <table/> részünket, és egy cél <div/> részt (ezek volnának a html vezérlők):A tábla mozogni tud a vezérlőn belül. A dataTransfer a DnD magja. Ez befolyásolja az adat értéket a küldött drag műveletben. A dataTransfer beállítódik a dragstart eseményben és az írási/kezelési drop eseményben. A drop esemény egy HTTP kérelmet készít az SAP-nak. Ezzel létrehoztuk Javascript Utility Class TableDrag-hoz kötött eseményeket:
- dragstart esemény (táblánkból ezzel a paranccsal vesszük ki az adatokat):

 


- drop esemény (táblánk adatai a formba betöltődve küldésre kerülnek az SAP-ba, majd onnan az Excel-be):


- az Excel-be konvertálás lépései:


A konvertálás lépései a folyamatábrán keresztül a következők volnának:

Összegzésül elmondhatjuk azt, hogy ismét megtapasztalhattuk miért az SAP a világvezető integrált vállalatirányítási rendszere. Nemcsak képes lefedni egy kis-, középvállalkozás és multinacionális vállalatok mindennapi életét, hanem megfelelő paraméterezéssel képes szinte minden nemű kommunikációra programnyelvtől és más ERP-től függetlenül. Fejezetünkben a sok megoldás és kommunikációs képesség közül csak egyet ragadtunk ki és ismertük meg picit alaposabban.

A szerző a veszprémi Mérnök Informatika szakon végezett, majd egy multinál az SAP-val dolgozott key user-ként az MM,SD és XI modulokban, ahol a fő feladata a folyamatok felállítása és meglévők optimalizálása volt. 2010-től egy középvállalatnál dolgozik ugyancsak key user-ként a AM, MM, PM, PP, SD, WM területeken. Jelenleg egy SAP ugrade előkészítésén dolgozik.

További cikkek a szerzőtől


Nincs hozzászólása.
A téma megvitatása a fórumon. (0 hozzászólás)