Hirdetés
 

SAP Enterprise Portal III.

PDF
Nyomtatás

epo01.jpgHogyan néz ki egy SAP portál projekt? Hogyan lehet felépíteni alapvető építőkockákból a vállalat internetes front-endjét? Az eddigi elméleti leírásokat, most felváltjuk egy „Step by step manual" leírással, ahol bemutatásra kerül a portál egyik legfontosabb része a portál katalógus.

Az előző cikkekben megismerhettük a portál általános felépítését, illetve a külső design személyre szabását, így most eljött az idő, hogy a leggyakrabban használt részben a Content Studio-ban is elmélyítsük tudásunkat.

epo02.jpg
1. ábra Portál katalógus kezdő képernyője

Röviden megfogalmazva a Portal Content (PCD) egy olyan repository, ahol a portál tartalmáért felelős objektumok vannak eltárolva. Pl. iView-k, lapok, szerepkörök.

Az iView-k

Az iView mondhatni a portál legalapvetőbb építőkockája, mely valamilyen applikáció megjelenítésére szolgál. Ez sok esetben egy java alapú portál alkalmazás, vagy egy BSP lap, esetleg hagyományos SAP tranzakció de bármilyen külső webes felületre is használható.
A portál egy olyan keretrendszert alkot, amely összefogja, rendezi és logikailag összekapcsolja ezeket az iView-kat.

A portál katalógus szerkezete követi a jól megszokott egyszerű fastruktúrát, így felépítésében könnyen navigálható, illetve a könyvtár tartalma jól kereshető objektumok szerint.

A következő ábrákon keresztül megtekinthetjük, egy könyvtár létrehozásának a lépéseit:

1. A megfelelő könyvtárra kattintva ( jelen esetben a Portal Content a gyökérkönyvtár) kiválasztva a New->Folder menüpontot megjelenik egy Wizzard, ahol az újonnan létrehozandó könyvtár paramétereit adhatjuk meg.


2. ábra Új könyvtár létrehozása3. ábra Új könyvtár létrehozása (első lépés)


A lépéssorozat végén a program rákérdez, hogy megnyissa -e az új objektumot további paraméterek állítására. Itt tudjuk megtekinteni a további paramétereket.


Új iView készítése


Most nézzünk egy példát, hogyan tudunk létrehozni egy olyan iView-t, amely azért felelős, hogy egy külső weboldalt jelenítsen meg, jelen esetben ez a Google.com lesz.4. ábra Új iView létrehozása


Az újonnan létrehozott könyvtárhoz hasonló technikával tudunk új objektumokat hozzáfűzni. Jobb-egérgomb New -> iView, melyet követően egy többlépcsős wizzard jelenik meg.

Első körben ki kell választani a megfelelő típust, mely esetünkben az URL iView lesz. Minden típushoz más-más paraméterlista tartozik, így a második általános képernyő (név és ID beállítás) után a következők már iView specifikusak.


5. ábra Új iView létrehozása (első lépés)6. ábra Új iView létrehozása (második lépés)


Az URL iView beállításai között kiemelném az URL és a Paraméterek részt, ahol a legfőbb információk jelennek meg. Emellett lehetőségünk adódik meghatározni a GET és POST metódusokat, vagy nyelv alapján szétválogatni az oldalakat.


7. ábra Az új iView paraméterei

 

Az iView-k általános beállítását a fejlécben lévő drop-down legördítésével lehet elérni.8. ábra Nézőpontok kiválasztása


A képen látható lista határozza meg az általános nézőpontokat, amelyek alapján csoportosítva vannak az egyes testre szabási lehetőségek. A jogosultságon és az objektum orientált felépítésen kívül a leggyakrabban használt nézőpont az „Object" menüpont.
Ebben az esetben a jobb oldali panel tartalmazza az összes tulajdonságot, ami a könnyebb átláthatóság miatt kategóriába van csoportosítva. Sok esetben nem minden paraméter található meg az egyes csoportokban, így a „Show All" kiválasztásával az összest megjeleníti a rendszer.9. ábra Az iView tulajdonságainak kategorizálása10. ábra Az iView tulajdonságainak beállításai


A megjelenítést követően az egyes paraméterek típusoktól függően (logikai, szöveges, numerikus) beállíthatóak, a rendszer által automatikusan generált értékek természetesen read-only értéket vesznek fel. Egy portál projekt során legtöbbször az egyedi fejlesztések mellett, ezen paramétereknek a megfelelő beállítása történik.
A tulajdonságok csoportja mindig a kiválasztott iView típusától függ, így minden esetben más és más.


Szerepkörök

Az előző részben láthattuk, hogyan is készül el a portál egyik építőkockája, de ez még korán sem jelenti azt, hogy ez már elérhető a felhasználók számára. Azért, hogy ezt mind meg tudjuk jeleníteni, először is ezt az iView-t hozzá kell rendelni egy „role" objektumhoz.

Már az előző SAP Tudásmorzsák cikkben (http://www.tudasmorzsak.hu/netweaver-cikkek/41-netweaver/148-sap-enterprise-portal ) is szó volt a szerepkörök funkciójáról, ami nem más, mint az, hogy az adott felhasználókörökhöz meghatározza a számukra elérhető alkalmazások listáját, és ezt egy menüszerkezetbe rendezze.

Hozzunk is létre egy ilyen objektumot!


11. ábra Új szerepkör készítése12. ábra Új szerepkör készítése (első lépés)


Az első általános lépésben kitöltjük a szerepkör nevét és azonosítóját, majd a befejezést követően megnyitjuk szerkesztésre. Alapvetően a frissen létrehozott objektum nem tartalmaz semmilyen hozzárendelést.


13. ábra iView hozzárendelése a szerepkörhöz


Ezt követően a felugró menü segítségével rendeljük hozzá a szerepkörhöz a meglévő Google iView-t. ( Az egyszerűség kedvéért használjuk a Copy metódust! )
Innentől kezdve a belépési pont paraméter beállításával az URL iView láthatóvá válik a Tudásmorzsák szerepkörön keresztül.

Már csak egy dolog maradt hátra, a felhasználó hozzárendelése a „role"-hoz.

Super Admin jogosultsággal a következő menüpont alatt érhető el a megfelelő alkalmazás:
User Management -> Roles. Itt keressük meg azt a felhasználót, amit fel szeretnék vértezni az újdonsült szerepkörrel, majd a szerkesztés menüpontot kiválasztva elénk tárul a következő képernyő:


14. ábra Szerepkör hozzárendelése a felhasználóhoz


A fent található szekcióban a már hozzárendelt szerepköröket láthatjuk, az alsó rész az összes többi keresésére szolgál. Keressük meg az újonnan elkészített objektumot pl.*tud* paraméterekkel, majd válasszuk ki a check-box-ot mellette. Az „Add" funkcióval tudjuk, hozzáadni a listánkhoz, amit hasonló módon tudunk a „Remove"-val kitörölni.

Miután elmentettük a beállításokat a megfelelő felhasználóval való belépés után a következőt képernyőt kell kapjuk.


15. ábra Munkánk eredménye!

Összefoglalás

Mint már eddig is láttuk a SAP Enterprise Portal egy olyan univerzális webes keretrendszer, mely összefogja az eddigi SAP alkalmazások megjelenítését, és a saját funkciói mellett más külső alkalmazások, mint RSS csatornák, külső webszolgáltatások is megjeleníthetőek. Egy portál projekt többnyire ezeknek az alkalmazásoknak az összehangolásáról, a köztük lévő kommunikáció kialakításáról, és a közös platformon való megjelenítéséről szól.

 

Bartha Levente - A szerző az SAP Hungary Kft.-nél mint CRM tanácsadó több éve foglalkozik SAP-val, főbb szakterületei Enterprise Portal, CRM Sales, E-selling, PCUI, CRM2007 UI.
Manapság többnyire külföldi projekteken dolgozik, illetve itthon SAP közösséget szervez.

További cikkek a szerzőtől


Nincs hozzászólása.
A téma megvitatása a fórumon. (0 hozzászólás)