Hirdetés
 

SAP Enterprise Portal II

PDF
Nyomtatás

 epo201.jpg

Miben rejlik egy portál projekt sikere? Lehet, hogy a funkcionalitás, tartalom, terhelhetőség tökéletesen be van állítva, az integráció más rendszerek felé akár muzsikálhatna is, de ha a főnök titkárnőjének nem tetszik a portál színe, akkor akár az egész projekt el is hasalhat!

A mostani Tudásmorzsákban az SAP EP arculati megjelenésével foglalkozunk, részletesen bemutatom az ide kapcsolódó részek felépítését, és a köztük lévő kapcsolatokat. A portál külső megjelenéséért több objektum is felelős. A következő sorokban ezeket fogom felsorolni, és röviden ismertetni a felhasználásukat.

Témák

A téma a portál vizuális megjelenéséért felelős. Egy olyan objektum, mely tartalmazza a színeket, az ikonokat, szövegtípust, a HTML elemek méreteit stb.

Hogyan kell beállítani egy személyre szabott témát?

A System Administration > Portal Display > Theme Editor alatt meg kell nyitni szerkesztésre egy sémát, majd azt „Mentés másként" funkcióval lehet egy új néven elmenteni, a Portal Content/ themes könyvtárban. Ez az első lépés azért elengedhetetlen, mert az EP nem támogatja az eredetileg az SAP által szállított témák módosítását.

epo202.jpg
1. ábra A Theme Editor felülete

Mint az 1. ábrán is látható a design megfelelő kialakítására egy külön eszköz szolgál, ahol a bal oldali panelon kiválaszthatjuk a portál egyes alkotóelemeit. A jobb alsó részben beállíthatjuk az értékeket, mely tulajdonképpen a háttérben húzódó CSS file szerkesztése, ezért nem árt, ha egy kis HTML ismeretekkel is fel vagyunk vértezve. Végül, a jobb felső részben egy real-time vizuális megjelenítő segít a megfelelő paraméterek beállításában.
Alapvetően ennek az eszköznek a használatával, szinte az utolsó pixel-ig a megrendelő ízlésére varázsolható az arculat mindaddig, amíg a szerkezet követi a standard-ot. Ha mélyebb változtatásra van szükség, akkor elő kell venni a forráskódot és ott átszerkeszteni a JSP lapokat.

Framework

Ez az objektum határozza meg a lap belső elrendezésének a szerkezetét.
Itt határozhatjuk meg, hogy milyen szerkezeti elemek láthatóak, illetve rejtettek, az oldal mely részére vannak igazítva, stb..
Ebben az objektumban található a fejléc, a felső toolbar, felső menüsor, oldalsó navigációs panel és a content area. Az elrendezés mellett, itt határozható meg a láthatóságuk, illetve a dinamikus méretezésük is.

Desktop

A desktop egy olyan objektum, mely összerendeli a megjelenéshez szükséges témát (theme) és egy szerkezetet (framework). Ez már magában foglalja azt is, hogy az EP környezetben bármilyen általunk definiált struktúrát megjeleníthetünk egy általunk készített design-nal. Persze tetszés szerint cserélgethetjük is.

Az objektumok összerendelése úgy történik, hogy a tartalmi bokszban először megnyitjuk a desktopot, majd a Portal Content listából kiválasztjuk a framework és a theme objektumokat. A jobb egérgomb használatával a felugró menüben, hozzárendeljük őket a megnyitott desktop-hoz.

Rules

Mint már említettem a design-ok változtathatók. Különböző felhasználói csoportokhoz, különböző megjelenést rendelhetünk hozzá, vagy böngésző típusa szerint határozhatjuk meg az oldalak felépítését.

A szabályokat hasonlóan lehet használni, mint az Outlook levelezésében
Alkalmazása az IF-THAN szerkezet segítségével történik. Pl.

Ha user = peter AKKOR desktop = alapdesktop.
Ha group = Administrators AKKOR desktop = admindesktop.
Ha browser = IE6 AKKOR desktop = IE6desktop.
Stb.

A szabályoknál a THAN logikai ágnál két dolgot lehet megadni. Hivatkozást egy másik szabályra vagy egy desktop beállítását lehet elvégezni.

Pl. Ha user = peter AKKOR rule = rule_2. ( Így láncszerűen összefűzhetők a szabályok)

 

epo203.jpg
2. ábra A megjelenítési szabályok beállítása

 

Tulajdonképpen ezzel meg is valósítottuk az arculatváltást, amely persze még az eredeti SAP bejelentkezési képernyőt és navigációt tartalmazza. Ellenben ha ezeket is változtatni szeretnénk, akkor a következőképpen járhatunk el.

Navigáció

A megjelenési szerkezet elkészítéséhez először definiálni kell egy JSP file alapú szerkezetet, ez biztosítja a megjelenés keretfelépítését. Ezt követően, az üres szerkezetbe tartalmat kell tölteni, oly módon, hogy az előre elkészített navigációs iView-kat egy navigációs lapba, majd azt a megjelenési szerkezethez (Layout) kell hozzárendelni.

 

epo204.jpg
3. ábra A portál moduláris felépítése

Bejelentkezési képernyő

Minden portál-projekt zászlós hajója: A bejelentkezési képernyő személyre szabása. Minden cég a saját logo-ját szeretné látni rögtön a kezdőoldalon, vagy akár kedvesen köszönteni a partnereit, vevőit A legegyszerűbb megoldás, ha az ábrán látható képet kicseréljük egy általunk készítettre.

Először is az új képet fel kell tölteni a szerverre a megfelelő könyvtárba.
<Drive>:\usr\sap\<SID>\JC<Instance_Nr>\j2ee\cluster\server0\apps\sap.com\com.sap.security.core.admin\servlet_jsp\logon\root\layout

Ezt követően a portálra adminisztrátori jogokkal bejelentkezve, a következő beállítást kell megváltoztatni. Administration -> System Configuration -> UM Configuration -> Direct Editing.
ume.logon.branding_image=/logon/layout/brandingimage.jpg
A JPG kicserélése után újra kell indítani a J2EE szervert.

Ugyancsak itt állíthatóak be a kezdőoldalon megjelenő funkciók láthatósága is. Többek között a „Regisztráció", „Támogatás", az üdvözlő szöveg illetve egyéb biztonsági beállítások.

Végszó

A bejelentkező oldal teljes személyre szabásához a megfelelő JSP-k letöltése és a kód átírása szükséges, amely már a portál programozásának a témaköre. Az ebben a cikkben elhangzott leírások alapján bárki, könnyedén átalakíthatja a saját portálja arculatát, mely legtöbbször az egyik legfontosabb kérdés a vizuális típusú embereknek - a tartalom és funkcionalitás mellett.

Bartha Levente - A szerző az SAP Hungary Kft.-nél mint CRM tanácsadó több éve foglalkozik SAP-val, főbb szakterületei Enterprise Portal, CRM Sales, E-selling, PCUI, CRM2007 UI.
Manapság többnyire külföldi projekteken dolgozik, illetve itthon SAP közösséget szervez.

További cikkek a szerzőtől


Nincs hozzászólása.
A téma megvitatása a fórumon. (0 hozzászólás)