Hirdetés
 

SAP mobil megoldások

PDF
Nyomtatás
A következő részben csak felületesen érintjük a témát, hogy valamelyes oltsuk az érdeklődők tudásszomját. Későbbiekben részletesebben kitérünk a mobil eszközök fejlesztésére is. Az eddigi leglényegesebb üzleti megoldások a következő területeket fedik le:
  • SAP xApp Mobile Sales: Az üzletkötõi tevékenységek támogatására fejlesztették, ahol a fõ cél a vezetéknélküli, vagy offline rendszertámogatás. Tipikusan marketingkampányok lebonyolításánál, vevõi megrendeléseknél illetve back office támogatásnál használják.
  • SAP xApp Mobile Asset Management: A szolgáltatási folyamatok optimalizálására fejlesztették. Különbözõ feladatok készítésére, kiosztására, konfirmálására használják, így ezzel csökkentik a gépek mûködésének a holtidejét illetve növelik a dolgozók hatékonyságát.
  • SAP xApp Mobile Time and Travel: Az idõ elszámolására szolgáló alkalmazás, ahol offline lehetõséggel lehet a költségeket vagy a projektekhez rendelt idõszakokat karban tartani.
  • SAP xApp Mobile In-store Inventory: Hasonlóan a Sales-hez, a kiskereskedelmi képviselõk támogatására jött létre. Fõ részei a raktárkészlet megjelenítése, megrendelések felvétele illetve promóciók nyomkövetésére használják.

http://www.sap.com/solutions/xapps/mobilebusiness/

Mobil Web Dynpro Online
( avagy hogyan fejlesszünk mobil eszközökre! )

A SAP Web Application Server segítségével már mobil eszközökkel is lehetõségünk van közvetlenül hozzáférni egyes Web Dynpro alkalmazásokhoz. Ez azt jelenti, hogy a Developer Studio fejlesztõkörnyezetben már nemcsak PC felületekre, hanem vezeték nélküli kézi eszközökre is könnyen fejleszthetünk SAP alkalmazást. Itt a számba jöhetõ termékek a BlackBerry, egyes PDA-k és a Nokia 80-as szériájú telefonjai. A jó hír, hogy ha tudsz Web Dynpro-ban programozni, akkor ugyan azokat a metadata modelleket, függvényeket, illetve ugyan azt a fejlesztõkörnyezetet tudod használni.

Mobile Add-On Library
A mobil Add-On könyvtár olyan elõre elkészített funkciókat illetve elõre elkészített objektumokat tartalmaz, amelyet mobil fejlesztéseink során nagyon eredményesen használhatunk. Ezek közül is kiemelnénk a BarCode és az RFID leolvasót. Ha a mobil eszközünk rendelkezik megfelelõ interfésszel, akkor a BarCodeReader API biztosítja számunkra a megfelelõ adatelérést és konverziókat a termékkód leolvasásához és feldolgozásához. Az RFID olvasó hasonlóan müködik, elõfeltétele az RFIDTestView komponens és ActiveX installálása illetve a Pocket Pc-hez kapcsolódó speciális leolvasó eszköz.

Részletes fejlesztési leírások a következõ címeken olvashatók:
Nokia fórum: http://www.forum.nokia.com
BlackBerry gyártói oldala: http://www.rim.net/
BB tesztkörnyezet letöltése: http://www.blackberry.com/developers/
A Pocket PC-k sajátosságai közé tartoznak, hogy széles skáláját tudják használni a hálózatoknak. Pl. LAN, WLAN, Bluetooth, GSM vagy GPRS. Részletesebb leírások:
http://www.microsoft.com/windowsmobile/
Teszteléshez és fejlesztéshez a következõ oldalon lehet letölteni adatokat Pocket PC-hez: http://www.microsoft.com/windowsmobile/
RFID reader:
http://help.sap.com/saphelp_sm32/helpdata/en/7c/340f41026df223e10000000a155106/content.htm

Bartha Levente - A szerző az SAP Hungary Kft.-nél mint CRM tanácsadó több éve foglalkozik SAP-val, főbb szakterületei Enterprise Portal, CRM Sales, E-selling, PCUI, CRM2007 UI.
Manapság többnyire külföldi projekteken dolgozik, illetve itthon SAP közösséget szervez.

További cikkek a szerzőtől


Nincs hozzászólása.
A téma megvitatása a fórumon. (0 hozzászólás)