Hirdetés


Netweaver cikkekHTML 5 Drag & Drop és az SAP ABAP HTTP ICF Services közötti integráció

PDF
Nyomtatás

Az SAP sok más integrált vállalatirányi rendszerhez hasonlóan össze tud kapcsolni távoli földrészeken konfigurált telephelyeket, képes az IDE kommunikációval más rendszerekkel együtt dolgozni és napjainkban akár már mobil telefonon is tudjuk futtatni az SAP mellett az üzleti intelligencia megoldásainkat. De vajon az SAP programnyelve - az ABAP - képes-e más innovatív programnyelvbe (pl. HTML) integrálódni? A válasz igen, az ABAP nyelv képes az integrációra.
De még mielőtt áttekintenénk a részleteket, nézzük meg a két oldal jellemzőit.

Digitális Aláírás SAP-ban generált űrlapokon és nyomtatványokon

PDF
Nyomtatás

ads00.jpgEgyre népszerűbbé válnak napjainkban a digitálisan aláírt dokumentumok. A digitális aláírás mind a kibocsátót mind a befogadót védi az elektronikus számla / űrlap hitelességével kapcsolatban.

A SAP Interactive Forms by Adobe ( SAP IFbA) lehetőséget nyújt arra, hogy dokumentumaink digitálisan aláírtak legyen a kibocsátó rendszer által. Ezzel a dokumentum eredetisége garantálható anélkül, hogy ez emberi beavatkozást igényelne.

Ez a cikk arra koncentrál milyen konfigurációs lépések szükségesek ahhoz, hogy az Adobe Document Services, ami az űrlapot vagy dokumentumot generálja alá tudja írni azt egy adott tanúsítvánnyal.

SAP autorizáció

PDF
Nyomtatás

sapauth200.jpgVállalati környezetben megkövetelt az adatok hitelességét biztosítani, melynek egyik alapkövetelménye a jogosulatlan adathozzáférés rendszerszintű biztosítása. A SAP rendszerekhez történő adathozzáférést egy gondosan felépített jogosultság struktúrával valósították meg. Ezen cikkel most betekintést nyerhettek a koncepció lényegébe, illetve a jogosultsági problémák elemzésének módszereibe.

Caffeine – platformfüggetlen ABAP

PDF
Nyomtatás
caffeine.pngA 2010-es Las Vegas-i SAP TechEd konferencián mutatták be a Caffeine projektet, melynek célja egy olyan eszköztár létrehozása, ami ABAP programok futtatását teszi lehetővé nem-ABAP környezetben. A funkcionalitás korlátozottan ugyan, de már elérhető Java VM-hez, Android alatt Dalvik VM-hez és iOS-hoz is. A kezdeményezés nem csak azt igazolta, hogy ABAP kód futtatható a Netweaver applikációs szerveren kívűl, hanem azt is, hogy ez hatékonyan megtehető, még nagy mennyiségű adat feldolgozása esetén is. Bár ezt a technológiát egyelőre egyetlen SAP termék sem használja, nem kizárt, hogy a jövőben találkozunk majd vele, különösen, hogy eddigi fogadtatása kifejezetten pozitív volt.

Top 10 ABAP dump - harmadik rész

PDF
Nyomtatás
dump1.jpgElérkeztünk a TOP 10 ABAP dump sorozat utolsó cikkéhez.
Ebben a fejezetben olvashatunk program hibákról, felhasználónévvel és belépéssel kapcsolatos problémákról, SAP patch-ekről, kernel-ekről és SAP RFC-ről. Mivel a finisben nagyon sok érdekes dologról lesz szó nem is húzom tovább az időt, vágjunk bele.

SAP NetWeaver 7.3 Ramp-up

PDF
Nyomtatás

Amint az idei TechEd konferencián már bejelentették, november 29-én kiadták az SAP NetWeaver 7.3-t korlátozott használatra. A korlátozott használat vagy ramp-up azt jelenti, hogy csak bizonyos ügyfelek jutnak hozzá és használják produktívan. Korlátozás nélkül várhatólag 2011 első negyedévétől lesz elérhető.

Top 10 ABAP dump - második rész

PDF
Nyomtatás
dump1.jpgA TOP 10 ABAP dump első részében megtudhattuk, hogy az egyes SAP verziók milyen szervereket támogatnak, valamint belemélyültünk jó pár Windows paraméter beállításba is.
Ebben a fejezetben ígéretemnek megfelelően a memóriakezelést tárgyaljuk az SAP berkeiben.

Top 10 ABAP dump - első rész

PDF
Nyomtatás
dump1.jpgEgy programozó előbb vagy utóbb a munkája során találkozni fog szintaktikai vagy logikai hibák mellett dump-al is. Mik az ABAP dump-ok? Ezek a hibaüzenetek sok esetben segítenek megérteni, hogy a rendszernek szüksége van még valamely javításra. Nem arra kell gondolnunk, hogy lemaradt egy pontosvessző valamely sor végéről vagy, hogy rosszak volnának a hivatkozásaink. A probléma okát az SAP mélyén kell keresnünk. Viszont fontos megjegyeznem, hogy a megoldások problémánként különbözőek lehetnek. A megoldásban az SAP kontaktorok mellett segítenek egy kis kitartással az SAP Note-k is.
Cikksorozatomban a 10 leggyakoribb ABAP dump-t szeretném bemutatni. Mivel az egyes dump-k több SAP Note-ból állnak, ezért három részre bontottam az anyagot.

HTML – Business for Java

PDF
Nyomtatás

htmlb00.jpgKi ne hallott volna még a HTML-ről? Most azért mégis ejtenék pár szót róla bevezetésként, hiszen a HTMLB is ezen alapul. A HTML (HyperText Markup Language) egy leíró nyelv, melyet weboldalak készítéséhez fejlesztettek ki. Általában szöveges állományokban található meg, olyan számítógépeken, melyek az internethez kapcsolódnak. Ezek az állományok tartalmazzák azokat a szimbólumokat, amelyek a megjelenítő programnak leírják, hogyan is kell megjeleníteni illetve feldolgozni az adott állomány tartalmát.

Enhancement koncepció

PDF
Nyomtatás
ehpic.jpgAz ügyfélelégedettség meghatározó tényezője a költséghatékonyság. A verzióváltás (upgrade) sokszor extra költségekkel jár. Ezen költségek minimalizálása érdekében fejlesztette ki az SAP azt a keretrendszert, amelyet Enhancement Framework-nek hívnak és lehetővé teszi az Enhancement Package-ek használatát.

Az Enhancement Framework egy új technológia, mely az üzleti igényekhez igazítja az SAP termékeit. Ha egy SAP ügyfél módosítani, vagy bővíteni szeretne egy funkciót, akkor ezt az Enhancement Framework-ön keresztül teheti meg, mellyel így kézbentarthatja változtatásait, szemben a hagyományos módosítással. A keretrendszer az SAP NetWeaver 7.0 (2004s) verziótól érhető el és integrálva van az ABAP Workbench-be (Enhancement Information System).

PI/XI interface problémák és megoldások

PDF
Nyomtatás

Az SAP XI/PI technológia új. 2-3 éve van a piacon és a meghatározó ügyfelek nemrég kezdték el használni. Gyűjtöttünk némi tapasztalatot a használatával kapcsolatban, amit ezúton szeretnénk megosztani. A cikk PI/XI alapismereteket feltételez, az angol kifejezéseket általában eredeti formájukban használjuk.

Módszertan gyorsított transzformációra a SOA-ban

PDF
Nyomtatás

Egy módszertan a gyorsított transzformációra szerviz-orientált architektúrában leírja, hogy milyen tipikus tevékenységek szükségesek: átalakítani SOA-alapú rendszerkörnyezetre, az SAP Üzleti Folyamat Platformját, mint kulcs építőelemet felhasználva. Valamint az SAP Üzleti Folyamat Platformját használni és egy szerviz alapú megoldást építeni erre. A módszertan a fejlődés alapú SOA koncepcióra, valamint a kapcsolódó SAP termékekre, szolgáltatásokra, és koncepciókra fókuszál. A célközönséget azok alkotják, egy vállalat szolgáltatás-alapú architektúra felé történő fejlesztést terveznek, vagy hajtanak végre. A módszertan továbbá egy SOA adaptációs útmutatónak is tekinthető, az SAP termékekkel összefüggésében (üzleti alkalmazások és technológiai összetevők, melyek együtt üzleti folyamat platformot alkotnak).

A SAP NetWeaver Java: Software Composition

PDF
Nyomtatás

sapjv301.jpgAz elmúlt négy hónapban a Tudásmorzsák cikkein keresztül megismerhettük az SAP szolgáltatásorientált architektúra kialakítására alkalmas termékeit (SOA cikksorozat 1, 2, 3), illetve a Java platformra épülő új eszközöket (Java cikksorozat 1, 2, 3). A címben szereplő „Composition" az ezen területek együttműködéséből létrejövő új metodológiát takarja - a szolgáltatásorientált architektúrában elérhető szolgáltatások építőkocka jellegű felhasználásával, azok grafikusan megjelenített modelleken keresztüli összeállításával történő alkalmazásfejlesztést.

SAP Enterprise Portal III.

PDF
Nyomtatás

epo01.jpgHogyan néz ki egy SAP portál projekt? Hogyan lehet felépíteni alapvető építőkockákból a vállalat internetes front-endjét? Az eddigi elméleti leírásokat, most felváltjuk egy „Step by step manual" leírással, ahol bemutatásra kerül a portál egyik legfontosabb része a portál katalógus.

A NetWeaver Development Infrastructure

PDF
Nyomtatás

jtm01.jpgAz előző részekben megismerkedhettünk a Java platformmal és az arra írt alkalmazások üzemeltetését lehetővé tevő környezet SAP megvalósításával. A cikksorozat ezen részében a fejlesztési oldalt mutatnám be az SAP NetWeaver Fejlesztői Infrastruktúra (Netweaver Development Infrastructure, NWDI) ismertetésén keresztül.

Webszolgáltatások létrehozása és felhasználása

PDF
Nyomtatás

es8001.jpgAz előző fejezetekben megismerhettük a Szolgáltatásorientált Architektúra (SOA) elméleti alapjait, illetve az SAP szolgáltatásorientált architektúra tervező és üzemeltető eszközeit. Az áttekintő kép felől a részletek kibontásának irányába tett következő lépésként ebben a cikkben szeretném bemutatni a SOA alapkövét jelentő webszolgáltatások létrehozásának és felhasználásának menetét a SAP Java fejlesztőeszközén, a SAP NetWeaver Developer Studio-n (SAP NWDS) belül.

SAP Enterprise Portal II

PDF
Nyomtatás

 epo201.jpg

Miben rejlik egy portál projekt sikere? Lehet, hogy a funkcionalitás, tartalom, terhelhetőség tökéletesen be van állítva, az integráció más rendszerek felé akár muzsikálhatna is, de ha a főnök titkárnőjének nem tetszik a portál színe, akkor akár az egész projekt el is hasalhat!

Enterpise SOA az SAP-ban

PDF
Nyomtatás

espi001.jpgAz Enterprise Services Oriented Architecture bemutatását célzó cikksorozat előző részében ismertetésre kerültek az Enterprise SOA elméleti alapjai. A továbbiakban az ezen a téren az SAP által nyújtott lehetőségekkel ismerkedhetünk meg.

A SAP NetWeaver Java alkalmazásszerver

PDF
Nyomtatás

jsap01.jpg

A cikksorozat bevezető részében megismerhettük az SAP Java platformjának főbb elemeit: a Java alkalmazásfuttatási környezetet, a fejlesztői környezetet, és a fejlesztést elősegítő csapatmunka eszközöket. Ebben a részben ezen lista első tagja, a SAP NetWeaver Java alkalmazásszerver kerül részletesebb bemutatásra.

SAP Enterprise Portal

PDF
Nyomtatás

sapep1.jpgAz újgenerációs SAP termékek egyre nagyobb része nyugszik JAVA alapokon. Ezek közül is kiemelkedik az SAP webes front-end felülete az Enterprise Portal.  A következő cikksorozatban ennek a megoldásnak a bemutatására kerül sor.

Az SAP és a Java

PDF
Nyomtatás
sapj01.jpgAki az elmúlt tíz évben informatikai fejlesztések közelében járt, minden bizonnyal hallott már a Java-ról. Ez az elnevezés egy olyan objektum-orientált nyelvet, és az arra épülő platformot takar, melyet a Sun Microsystems fejlesztett ki a 90-es évek közepére. A Java célkitűzései között szerepelt, hogy az abban írt alkalmazások függetlenek legyenek attól a platformtól, melyen futnak, illetve hogy széleskörűen támogassa az olyan működést, ahol egy adott alkalmazás több, egymással hálózati kapcsolatban levő számítógépen fut. Népszerűségét tekintve a Java ma minden egyéb megoldást túlszárnyal a vállalati informatikai rendszerek világában.

A legújabb innováció: Business ByDesign

PDF
Nyomtatás

Egy piacvezető vállalat nem engedheti meg magának – különösen nem az IT szektorban – hogy üljön a babérjain. Globalizálódó világunkban annyira gyorsan változnak a fogyasztói igények, hogy csak azok képesek versenyben maradni, akik elébe mennek a piaci igényeknek, és megtalálva a piaci réseket, tökéletesen ki is elégítik azokat. Mint tudjuk, igen széles az SAP termékportfoliója, egyaránt kínál informatikai megoldásokat az alig száz főt foglalkoztató kisvállalatoknak (SAP Business One), és a multinacionális vállalatoknak is (SAP All-in-One). Egy olyan ígéretes piac, mint amilyen a kis- és középvállalatoké (KKV), azonban még értékes, kiaknázatlan lehetőségeket rejt magában. Jelenleg a SAP-nak 28000 KKV ügyfele van világszerte, vásárlóinak 70%-át adva; mégis, igényeik olyan speciálisak, hogy az SAP úgy döntött, egy teljesen új szoftverrel rukkol elő partnereinek minél megfelelőbb szolgáltatást nyújtva.

Újdonság a formanyomtatványok világában

PDF
Nyomtatás

A SAP Netweaver megjelenésével egy új technológia került kiszállításra a formulár létrehozás nyomtatás és feldolgozás területén. Egy technológia mely változást hoz az SAP-ban eddig megszokott technikákhoz képest. Korábban a SAPScript és a Smartforms állt rendelkezésre, melyek alapvetõen a papír alapú dokumentumkezeléshez lettek kifejlesztve. Most egy olyan dokumentum alapú kommunikációs rendszer jelent meg, melyre a vállalatok üzleti folyamataikat bízzák.

Törzsadatkezelés SAP módra? MDM!

PDF
Nyomtatás
Az SAP NetWeaver Master Data Management (MDM) a törzsadatok konszolidálását és összehangolását teszi lehetővé a vállalatok számára különböző informatikai rendszerek között. Napjainkban a közepes és nagyméretû vállalatok gyakran több különböző, esetleg össze sem kapcsolt informatikai rendszerben, adatbázisban tárolják adataikat. Ennek eredményeképpen a vállalat tevékenységéhez kapcsolódó törzsadatok nincsenek összhangban, ábrázolásuk pontatlan, redundáns, és az egyes példányok között eltérések is lehetnek. A probléma főként a termékorientált, azaz termelő vagy kereskedő vállalatok esetében jelentős, hiszen fő értékteremtő folyamatuk a termék köré szerveződik, így bármely pillanatban naprakész termékkatalógussal kell rendelkezniük. Ez mind a belső szereplők (beszerzés, gyártás stb.), mind a külső szereplők (szállítók, vevők stb.) számára alapvető fontosságú.

Tesztautomatizálás eCATT segítségével

PDF
Nyomtatás
Napjaink összetett informatikai rendszerei egyre szövevényesebbek, üzleti folyamataik mind több lépésbõl állnak. Egy fejlesztési, bevezetési projekt folyamán különösen megnõ az igény ezek tesztelésére. Egyszerre van szükség regressziós és terhelési tesztekre.

SAP Netweaver Visual Composer

PDF
Nyomtatás
Korábbi cikkeinkben leginkább technikai oldalról közelítettük meg az SAP felfedezésére tett kísérleteinket, most viszont egy olyan eszközt szeretnénk nektek bemutatni, amit nem elsõsorban fejlesztõknek, hanem általános üzleti felhasználóknak fejlesztettek ki. Ez az SAP NetWeaver Visual Composer (VC).
<< Első < Előző 1 2 Következő > Utolsó >>
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL