Hirdetés


SAP megoldás böngésző

PDF
Nyomtatás
Előfordult már az, hogy kerestünk egy SAP funkcionalitást, melyik rendszerben van, milyen komponenshez tartozik, hogyan illeszkedik be egy üzleti folyamatba? Sokszor a help.sap.com erre nem ad kielégítő választ, vagy túlságosan is részletekbe megy. Ez az igény szülte meg ötletet egy új megoldás-katalógus kialakítására, mely nyilvánosan elérhető a http://www.sapsolutionbrowser.com webcím alatt. Itt lehetőségünk van a megfelelő keresési paraméterek beállításával kikeresni a SAP jelenlegi funkcióit. Strukturált, jól felépített hierarchián keresztül tudjuk végigböngészni a rendszerek-modulok-funkcionalitások közötti összefüggéseket. A komplett átfogó SAP funkcionális kép kialakítása mellett ez az eszköz nagyon hasznos lehet egy árajánlat vagy rendszerterv írása közben is.

Mi kell a nagyvállalatoknak?

PDF
Nyomtatás
tn_pp_01.jpgE címmel közölt érdekes írást mai számában a Piac és Profit online kiadása. Az összeállítás szerzője arra kereste a választ, hogy miként tudnak a kisméretű vállalkozások a multik beszállítójává válni. Az egyik megkérdezett cég a magyar SAP volt, melynek beszerzési vezetője is megosztotta gondolatait.

A cikk teljes terjedelmében itt érhető el.

Linkajánló: 11 Szoftver kiválasztás

PDF
Nyomtatás

kerdojel.jpg
N
eked kell kiválasztanod, hogy melyik software-t vásárolja meg a cég? Nem ismered az összes megoldást az adott üzleti folyamathoz? Biztosan jó döntést fogsz hozni? Nehéz összehasonlítani az almát a körtével? Félsz, hogy nem tartanak majd pártatlannak?


Blogajánló: Optimal Sap Blog

PDF
Nyomtatás

optimalsap.jpgA Tudásmorzsák weboldalán ugyan jelenleg is van RSS feed két SAP-val kapcsolatos híroldalra, ez a blog viszont alapvetően másfajta nézőpontot nyújt. A legaktuálisabb SAP-val kapcsolatos történseket elemzi a blog szerzője a saját szemszögéből. Ha szeretnénk a színfalak mögé látni és a sorok (SAP hírek sorai) között olvasni, akkor érdemes erre az oldalra többször is visszalátogatni!

Hivatkozás: http://www.optimalsapblog.blog-city.com/

Linkajánló: sap.linkpark.hu

PDF
Nyomtatás

saplinkpark.jpgSzámtalan SAP-val foglalkozó hazai és külföldi weboldal, fórum, blog, stb. létezik, azonban nem könnyű megtalálni azokat a helyeket, amelyek valóban színvonalas és hasznos információkat tartalmaznak. Ehhez nyújt segítsgét a sap.linkpark.hu, ami Sós János gondos válogatását dícséri.
Akármilyen témakörben illetve jellegű weboldalt keresünk, itt biztosan megtaláljuk. Külön linkgyűjtemény van például az ABAP programozáshoz, vagy a hazai tanácsadó cégekről, de ugyanígy találunk itt álláskeresést segítő hivatkozásokat is. Egyszóval szinte bármit, ami SAP-val kapcsolatos. Külön öröm számunkra, hogy a tudasmorzsak.hu is szerepel a linkek között, a hazai SAP portálok címszó alatt.
Aki a témával foglalkózó weboldalt keres, jó kiindulópont lehet ez a linkgyűjtemény.
Kapcsolódó linkek: http://sap.linkpark.hu

Linkajánló: SAP Solution Map

PDF
Nyomtatás

Milyen üzleti problémákra és szcenáriókra nyújt megoldást az SAP? Ha marketingesek lennénk, azt mondanánk, hogy mindenre. Ha kicsit önkritikusabbak lennénk, akkor azt mondanánk, hogy minden elképzelhetőre. Ha pedig a valóságot nézzük, akkor sem jártunk korábbi megállapításainktól messze, mert bizony a tény, hogy majdnem minden üzleti folyamatot le képes fedni valamely SAP termék. Hogy ezen megoldások vezető megoldások-e, azaz Best Practice vagy csak az SAP annak szeretné eladni, az egy másik vita tárgya. Ha viszont tudni szeretnénk, hogy egy adott iparágra milyen termékek léteznek, és azok milyen folyamatokat támogatnak, akkor érdemes áttekinteni az ún. solution map-eket, amelyeket az SAP weboldalán találunk. Itt megnézhető, hogy egy adott területet lefed-e jelenleg vagy csak a jövőben fog lefedni egy termék, illetve ha esetleg valamely partner cég megoldását ajánlja az SAP (ilyen is van).

Egy példa :
SAP Supply Chain Management Solution Map...

ITtoolbox ERP

PDF
Nyomtatás
Amennyiben még nem ismeritek ezt a portált, javasoljuk, hogy vedd fel a kedvencek közé! Ugyanis ezen a weboldalon az egész ERP piaccal (így az SAP-val) kapcsolatos, minden elképzelhetõ médiumú (cikkek, hírlevelek, blogok, white paper-ek, stb.) anyag fellelhetõ. Ha kicsit is tisztában szeretnél lenni az ERP piaccal és mozgatórugóival, vagy friss eredményekre vágysz, látogasd bátran ezt az oldalt!

Linkajánló: Szexi vagy nem szexi az SAP?

PDF
Nyomtatás
Böngészgetés közben több érdekes fórumot és blogot is találtunk, amely a címben megemlített témát feszegeti. A kérdés egyszerű a válasz annál innkább izzasztó! Ez persze mindig attól függ, hogy milyen szemszögből nézzük! Egy törékeny lelkületü felhasználó vagy egy igazi macsó programozó szemével? De hogy kinek van igaza, azt még mi sem tudtuk eldönteni! Olvass bele hátha te, megtalálod a megoldást!

Hivatkozások:
Putting Some Sex In Your SAP
Why enterprise software isn’t sexy?

Linkajánló: SAP Help

PDF
Nyomtatás
Eddig még konkrétan nem írtunk az egyik legtriviálisabb információ-gyűjteményrõl, a SAP hivatalos és ugyanakkor bárki által ingyenesen hozzáférhetõ help "portáljáról". Innen az SAP bármelyik részéhez megtalálhatjuk a dokumentációt, amelyet maguk a fejlesztők és tanácsadók is gyakran használnak. Találhatunk itt például ABAP referenciát, Netweaver architektúra doksit, de az egyes SAP komponensek/alkalmazások (pl. SAP-APO) leírása is hozzáférhető. Sokszor érdemes hát itt kezdenenetek a keresgélést.

Hivatkozások:
http://help.sap.com/

Linkajánló: SAP Design Guild

PDF
Nyomtatás
A SAP Design Guild (SAP Tervezési Céh) egy olyan, hivatalosan is támogatott intézmény, amely az anyaszervezet (SAP Ag.) tervezési irányelveit teszi közzé, és a user interface-szel foglalkozó emberek számára nyújt egy portálon keresztül kapcsolódási pontokat. Tehát információcserére, véleménynyilvánításra van itt lehetőség, továbbá a SAP különbözõ anyagokat bocsát rendelkezésre a felhasználó orientált fejlesztést hangsúlyozva. A weboldal része az "Editions" szekció, amely félévente jelentkezik olyan cikkekkel, amely az UI témában a legújabb fejlesztések. A legutolsó Editions széria egyik témája pl. az accessibility.

Hivatkozások:
http://www.sapdesignguild.org/

Linkajánló: Transaction codes

PDF
Nyomtatás

Egyszer minden praktizáló SAP felhasználó eljut arra pontra, amikor rádöbben, hogy ezeket a fránya tranzakciós kódokat már nem tudja fejben tartani. Ekkor szorgalmasan elkezdtem összeírni egy file-ba azokat, amire még emlékeztem. És csak ekkor jött az igazi meglepetés, amikor találtam két olyan weboldalt is, amelyet akár a tranzakciós kódok paradicsomának is hívhatnánk.

Hivatkozások:
http://www.transactioncodes.com/SAP/
http://www.sap-img.com/basis/useful-sap-system-administration-transactions.htm
http://www.sapsecurity.co.uk/important-sap-transactions.html

Linkajánló: SAP Development

PDF
Nyomtatás
A sapdevelopment.co.uk weboldal egy - mint a neve is jelzi - elsõsorban SAP fejlesztéssel foglalkozó site. Annál azonban több is: a programozási területeken (ABAP, JAVA, Netweaver arhitektúra - s ezekhez példaprogramok) kívül itt találhatunk könyvajánlókat, hasznos hivatkozásokat, CV mintákat, állásajánlatokat és egy (sajnos nem túl forgalmas) fórumot is. Egyszóval egy valóban szerteágazó webhellyel van dolgunk.

Hivatkozások:
http://www.sapdevelopment.co.uk/

Linkajánló: ABAP Forum

PDF
Nyomtatás

Az ABAP Forum gyakorlatilag egy jól összeszedett link és FAQ gyûjtemény, amely az ABAP-pal kapcsolatos alapvetõ és nem annyira alap dolgokat veszi sorra. Ha felmerül bennünk egy kérdés, akkor itt jó eséllyel választ kaphatunk rá, feltéve persze, ha az ABAP-ról van szó. Még a legjobb ABAP programozókkal is elõfordul, hogy olykor valami triviális dolog nem jut eszükbe.

Hivatkozások:
http://www.sap-img.com/abap.htm