Hirdetés


Rendhagyó könyvajánló: SAP Project System Handbook

PDF
Nyomtatás

A mostani könyvajánlóban rendhagyó módon, nem csak a száraz technikai dolgokat írtam le, hanem egy személyes találkozó rövid eseményei és az író életének kalandos történetei is helyet kaptak.

Az író élete:

Kieron N. Dowling-gal pár nappal ezelőtt találkoztam egy kis félreeső párizsi étteremben. Az első pillantásra megviselt ábrázatú, fásult tekintetű, kopaszodó öregember semmi jóval nem kecsegtetett, amikor helyet foglalt mellettem a hosszú asztalnál. Sosem láttam, soha nem is hallottam felőle. Mivel egy nagyobb projekten több száz ember is megfordul, ezért teljesen természetes, hogy a tanácsadók jönnek-mennek, és mindenféle náció fellelhető a kínaitól kezdve a mexikóiig. (talán még eszkimó tanácsadóval nem találkoztam még eddig). A szokásos bemutatkozást követően lassan kialakultak a kis klikkek, és mindenki a saját ismerősével folytatott jellegtelen cseverészést. Ez valószínű, hogy így is maradt volna egész este, amikor véletlenül elhangzott egy félig elharapott mondat az öreg tanácsadótól:

„ When I was a farmer in Zambia…” –és ekkor kezdődött minden…..

Mármint az estének az izgalmasabb része. Mert innentől kezdve már minden tekintet Kieronra szegeződött, hogy kiderüljön, hogy mi a csudát keresett ez az ember 17évig Afrikában? Ekkor már az asztalnál csak az öreg beszélt és mesélte a történeteit messzi ismeretlen tájakról, egyszerű emberekről és persze az állatokról, akikkel együtt élt.
A humoros anekdotákat a feketékről már csak a francia borvilág rejtelmei múlhatták volna felül. Noha a történetek sziporkázva ugráltak időben, és mivel sokan belekérdeztek a sztorikba, így a következők élettörténet kezdett körvonalazódni a fejemben.
Angliában született, majd gyerekként elkerült Afrikába, ahol fehér telepesként élte az életét, itt megházasodott és több gyereke is született. Később gondolt egyet és elhatározta, hogy visszamegy szülőföldjére a családjával, ahol szakmájához híven egy angol farmon tehénfejésből élt.
Az itt töltött két év folyamán több esemény is történt vele, de amely igazán sorsforduló volt az életében, az a pillanat, amikor a 19-es tehén majdnem átküldte az örök vadászmezőkre.

Ez nem is történt másképp, minthogy a 19-es volt az a jószág, amellyel sosem értették meg egymást. Akár hányszor eljött a fejés ideje mindig farkasszemet néztek, és méregették egymást. Elmondásai alapján azonban mindig ő kerekedett felül! Mármint a fejésben!

Egyszer azonban az történt, hogy amikor bement a karámba még nem zárta magára az ajtót, amikor a tehén az egész testével az ajtóhoz passzírozta. Mivel az egyik keze még kint volt, így az beszorult az ajtó közé és nem tudta megmozdítani sem. Közben a fájdalomtól térdre roskadt, miközben másik kezével próbálta távol tartani magát a tehén farától. Erre a 19-es látta, hogy eljött a visszavágás ideje, megemelte a farkát és feladta az utolsó kenetet!

Kieron miután félholtan kimászott a karámból, centi vastagon fedte be a fejét a tehén győzelmi jele. Kivonszolta magát a fényre és akkor véglegesen elhatározta, hogy ezt többé nem csinálja! „ So, I decided to be an SAP consultant.”

Pár hét múlva egy nagy marék érmével a kezében keresett egy telefonfülkét, ahol felütötte a C mint computer-nél a Yellow Pages-eket. És felhívott több informatikus céget, hogy programozó szeretne lenni. Mivel tapasztalata nem volt, így csak a fényes logikájával támaszthatta alá, hogy ő bizony megfelelő a posztra. Így került a programozás közelébe, ahol még Frameworkre készített megoldásokat, majd a nyelvek fejlődésével ő is végigjárta az informatika szamárlétráját.

Teltek az évek, amikor egyszer csak úgy döntött, hogy elmegy Pápua Új-Guinába, ahol thriller könyvek írására adta a fejét. Két év elmélkedés és pihenés után érkezett hozzá egy telefon, hogy Ausztráliában egy vállalat szeretne egy ERP rendszert bevezetni és szeretnék, ha ő lenne a projekt vezetője. Mivel már elege lett az őserdőkből, az esős évszakokból, így elvállalta a megbízást.

A projekt indítása után 2 héttel a vevő meggondolta magát, és közölte, hogy a tervezett rendszer helyett inkább SAP-t szeretne használni, de mivel a csapat már felépült, ezért megtartották projekt menedzsernek, csak most más kihívások elé állították. Ezen a bevezetésen találkozott először a SAP PS-sel, ami elmondása szerint megmentette az életét. Mivel ebben az időben nagyon kevesen ismerték a PS-t, így nem csoda, hogy innentől kezdve, folyamatos megbízásokat kapott világszerte.

Szerencsére a könyvírással nem hagyott fel és így nemrégiben jelentette meg az SAP kézikönyvét, ami egyben most a cikkünk témája is a SAP Project Systems Handbook-ot.

És most, hogy már tudjuk a író kalandos háttértörténetét, evezzünk technikaibb témákra, mint:

Mi is az a SAP Project System? Miről is szól a könyv?

A SAP PS hasonló funkciókat tölt be, mint a Microsoft Project szoftvere. Aki nem ismerné ezt az eszközt, annak bővebben elmagyarázva a következőről van szó. Az egyes projektek, mint egy informatikai bevezetés, fesztiválszervezés, marketingkampány, házépítés, űrkutatás stb. kezelésére, tervezésére, nyomkövetésére alkalmas.
Mint minden egyes projektnek vannak tulajdonságai, életciklusa, volumene, időbeli szakaszai stb.. és ezek szoros szállakkal kapcsolódnak a cég más üzleti területeihez.

Az SAP PS hasonlóan teremti meg a kapcsolatot más modulok között, mint a projekt költségei és a FI/CO modul, a felhasznált erőforrások és anyagok, melyek a HR és az MM modulokat érinthetik. De ugyanakkor több helyen kapcsolódik a PM (Plant Maintenance), IM (Investment Management), PP (Production Planning), SD (Sales and Distribution) modulokhoz is.

A könyv részletesen bemutatja, hogyan lehet a SAP PS-t konfigurálni, egyes mintapéldákat ad a projektek tervezéséhez, az optimális teljesítmény eléréséhez.

Részletekbe menően olvashatunk a projekt folyamatszervezéséről, a hozzá tartozó procedúrák kezeléséről, az automatikus számlázásról és annak a nyomon követéséről a PO-ban. Színes példák mutatják be az események kezelését és ennek kapcsolatát más modulokkal.

Számomra az egyik érdekes rész a PS- és a CRM kapcsolata volt, ahol a könyv bemutatja, hogyan lehet egy CMR marketing kampányt egy az egyben megfeleltetni egy projektnek és ezt integrálni a PS-ben.

Zárószó:

Összességében a könyv jól felépített, egyszerű technikai angollal írt, szemléletes mű, ahol Kieron lépésről-lépésre bemutatja a beállítási fogásokat. Amikor a kezembe kaptam, az volt az első érzésem, hogy ez a könyv nem egy elméleti szakzsargon, hanem egy igazi gyakorlati kézikönyv ( mint neve is mutatja ).

Kapcsolódó linkek:
http://www.amazon.com/Project-System-Handbook-Kieron-Dowling/dp/007154450X

Bartha Levente - A szerző az SAP Hungary Kft.-nél mint CRM tanácsadó több éve foglalkozik SAP-val, főbb szakterületei Enterprise Portal, CRM Sales, E-selling, PCUI, CRM2007 UI.
Manapság többnyire külföldi projekteken dolgozik, illetve itthon SAP közösséget szervez.

További cikkek a szerzőtől