Hirdetés
 

Jövőkép - Mikro ERP a háztartásokban?

PDF
Nyomtatás

 

mikroerp_0.jpgLakásainkban már jelenleg is mikroszámítógépek tömegének segítségével éljük mindennapjainkat. Apró chipek vannak a mikrohullámú sütőkben, a hűtőgépekben, a fűtésrendszer tüzelésvezérlőjében, az időjárás előrejelző rendszerekben.

Intelligencia lakik a mosógépben, megméri a ruha tömegét, programot választ. A hűtőszekrény kibővül az LCD televízióval, egyes prototípusok már jelzik, ha kifogyott a tej.

Tudom, messze vagyunk még attól, amikor a mosógépünk ismerősnek jelöl bennünket a facebook-on, de érdemes egy kicsit eljátszani a gondolattal, mit hozhat a jövő.

Ebben a cikkben egy kicsit szabadjára engedem a fantáziámat, és azt mutatom meg, hogy a munkahelyünkön megszokott ERP rendszerek egyes funkcionalitásai milyen segítséget nyújthatnának a jövő otthonában.

Az előzmények

Az ERP őskorában, a 70-es években a számítógépeket csak a nagyvállalatok engedhették meg maguknak. Mivel már akkor jelentős igény volt a könyvelés és az erőforrás tervezés számítógépes támogatására, ezért egyenes út vezetett az első ERP rendszerek kialakulásához. (A SAP 1972-ben alakult.)

Az elektronikai fejlődés eredményeként a 90-es években az erőforrás tervezéshez szükséges számítási kapacitás már megvásárolható volt a középméretű vállalkozások szintjén is. Ez komoly segítséget jelentett a beszerzés, a könyvelés, a termelés, a karbantartás és a számlázás műveleteinek támogatásában.

Napjainkban már a kisvállalkozások számára is megnyíltak a vállalatirányítási rendszerekben rejlő lehetőségek.

A fenti rövid kis áttekintésből láthatjuk, hogy szinte minden területen van igény az erőforrás tervezésre, azonban a megfizethető számítási teljesítmény csak lassan jutott el a kisvállalati szintre. Felmerül a kérdés: amennyiben az otthonainkban az erőforrás tervezés lehetősége rendelkezésre állna, vajon ott is lenne dolga egy miniatűr ERP-nek?

Otthonunk az internet világában

A jelenben is igyekszünk kihasználni az e-világ előnyeit. Webes boltokban vásárolunk, a beszerzések megtervezésekor árajánlatokat nézünk meg, igyekszünk a számunkra legjobb döntéseket hozni. Egy-egy szolgáltatás kiválasztásánál is egyre inkább a weben nézelődünk.

Pénzügyi lépéseinket az e-bankon keresztül intézzük.

Miért ne lehetne ennek egy részét egy olyan rendszerre bízni, amely a vállalkozásoknál már bizonyította a működőképességét?

Egy mikro ERP rendszernél nyilván más feladatok kerülnek előtérbe, mint a nagytestvéreknél. A funkcionalitások egy része hasonló, más része viszont új lesz.

Nézzünk néhány lehetőséget!

mikroerp.jpg

Anyag- és szolgáltatás beszerzés

A jövő mikro ERP rendszere segít a beszerzési folyamatokban. A terméket egy központi törzsadat rendszerből választhatjuk ki. Megnézzük az eddigi, más vásárlók által kiosztott tetszési indexét, árajánlatot kérünk, szükség esetén szállított ütemezést adunk meg. A vállalati világban már jól megszokott fogalmak az otthonok részére is elérhetővé válnak. A szállító a szállítás után elektronikusan elküldi a számlát, mi pedig egy gombnyomással utasítjuk a rendszert: utalja át a számla ellenértékét az eladónak az e-bank segítségével.

Előfordulhat, hogy egyes szolgáltatásokat a mikro ERP rendszer közbeiktatásával igényelünk majd.

Tegyük fel, hogy a lakás festési munkáira találunk egy jó szállítói minősítéssel rendelkező festőt. Ajánlatot kérünk tőle, valós időben láthatjuk az általa kiajánlott szabad időpontokat, és lefoglalhatunk egyet közülük.

Nekünk azért előnyös, mert megmondhatjuk, hogy ki, mikor és mennyiért végzi el a feladatot. A mesternek azért, mert a kapacitás kiterhelésének folyamatát nagy részben automatizálja egy rendszer. Tulajdonképpen annyi történik, hogy az igény automatizáltan találkozik az optimális teljesítővel. Felgyorsul a választás lehetősége, csökken az időpontütközés és a feladat félreértésének esélye.

Természetesein itt is nagy szerepet játszik a kulcsszó: integráció.

Karbantartási folyamatok

A jövő intelligens eszközeitől elvárjuk, hogy hibás működés esetén jelezzenek nekünk. Amennyiben az öndiagnosztikánál valami nem működik üzemszerűen - ugye ismerős a karbantartási jelentésből - akkor a mikro ERP karbantartás funkcióján keresztül felveszi a kapcsolatot a szervizzel, és egy automatikus jelentést végez. A szerviz eldönti, hogy távdiagnosztikával megoldható-e a probléma. Amennyiben igen, végrehatja azt, amennyiben nem, javítási időpontot egyeztet a tulajdonossal.

Az autónk időszakos szervizeit már nem kell nekünk észben tartanuk. A mikro ERP megszervezi helyettünk.

Mérési és elszámolási folyamatok

Nagyon sok szolgáltatónál sikerült már - a technikának köszönhetően - a jelenben is a fogyasztások elszámolását részben vagy teljesen automatizálni. A jövőben az energiamérők a mikro ERP-n keresztül bejelentik a mérőóra állásokat, befogadják a számlát, és automatikusan kiegyenlítik az ellenértékét.

Pénzügyi folyamatok

A pénzügyi tranzakciók közül a jelenleg is létező netbanki szolgáltatások bővülését várhatjuk. A fizetési kötelezettségeink időre történő kifizetése, a szolgáltatókkal történő pénzügyi elszámolás, a megrendelt termék átutalással történő kifizetése mind-mind része lehet egy ilyen rendszernek. (Természetesen a biztonsági követelmények figyelembevételével)

Utószó

Ilyen rendszerek ebben az összetett feladatkörben jelenleg még nincsenek, néhány funkció azonban már létezik némely intelligens házvezérlő elektronikai rendszerben, és valószínűnek tartom, hogy a funkciók egy részére szükségünk lesz. A fenti feladatok integrálása az „okos" házvezérlő rendszerekkel lényegesen kényelmesebbé teszi majd az életünket.

Mivel ebben a cikkben elszakadtam a valóság talajáról, és a „távoli" jövőképen tűnődtem, ezért arra biztatok minden olvasót, hogy ossza meg velem a véleményét, akár egyetért velem, akár nem.

A szerző üzemi területről technikusként indult, majd tanulmányai közben 2000-től energia-elszámolási, termelésirányítási és mérésadatgyűjtő rendszerekkel foglalkozott. Az SAP MM modullal 2004-ben került kapcsolatba, majd 2005 őszétől két éven át három PM bevezetési projektben tanulta a karbantartási modul bevezetését. A PM mellett ABAP fejlesztéseket is végez.

További cikkek a szerzőtől


Nincs hozzászólása.
A téma megvitatása a fórumon. (0 hozzászólás)