Hirdetés


Nyolc német a százból

cegimg001.jpgA pénzügy krízis 42%-al csökkentette a a világ 100 legnagyobb vállalatának tőzsdei értékét. Noha a német vállalatokat is érintette a válság, ezen cégek sikeresen terjeszkedtek a világpiacon, és tudtak ellenállni a keresletcsökkenés hatásainak: a tőzsdei érték csökkenése az értékük harmadát jelentette -olvasható a Frankfurter Rundschau online cikkében, melyben az Ernst&Young tanácsadó cég által összeállított listát elemzik.

2008-ban a világ 100 legnagyobb cége között 8 volt német, míg 2007-ben ez a szám 7, 2006-ban pedig 4 volt. Az óriások listáján 26.-nak rangsorolt Volkswagen uralja a német cégek toplistáját, melynek tőzsdei értéke 110 milliárd dollárra növekedett. Az autógyárat követi az energiaóriás E.on (53. hely), Siemens (63.hely) és a Deutsche Telekom (64.hely). Új szereplők a listán a Bayer gyógyszergyár és az SAP. Lemaradt viszont a listából a Mercedes-Benz járműveket gyártó Daimler.

Németország ezzel második azon országrangsorban- Franciországgal és Kínával együtt-, mely a legértékesebb vállalatokat adó nációkat jegyzi. Az USA szerepe továbbra is megkérdőjelezhetetlen: a 100 legnagyobb vállalat közül 43 amerikai. Érdekes ugyanakkor, hogy a második legnagyobb piaci kapitalizációjú cég kínai, a közel 260 milliárd dollár összértékű Petrochina. Összehasonlításképpen: ebből az összegből 5-ször vehetnénk meg az SAP-t, és még maradna is a pénzből.

Forrás: http://www.fr-online.de/in_und_ausland/wirtschaft/aktuell/1655270_Acht-deutsche-Firmen-unter-den-Top-100.html