Hirdetés


Egy kozmopolita vezető Indiából

cosmoi01.jpgA mostani cikkben az SAP leggyorsabban növekvő leányvállalatának első emberéről olvashattok.

Ranjan Das élete másként is alakulhatott volna. Az SAP indiai leányvállalatának ügyvezető igazgatója a Kínához közel eső Gauhati városában látta meg a napvilágot, közel a Himalája hegyeihez. Szüleitől már korán megtanulta, hogy a kemény munkát nem helyettesíti semmi. Szülei, és két tanára volt, aki bátorította, hogy álmodjon merészen és félelem nélkül. Akkor még nem sejtette, hogy az indiai IT társadalom egyik legfontosabb embere lesz.

A kemény munkáról szóló tanítás hamar meghozta első gyümölcseit: 12 éves korában elnyerte az indiai kormány ösztöndíját, és szintén ösztöndíjjal került az USÁ-ba, ahol az MIT-n szerzett diplomát. MBA tanulmányait a Harvardon végezte, majd az INSEAD-on képezte magát Franciaországban.

Das szoftvermérnökként kezdte pályafutását egy kisebb cégnél, majd az Oracle-hez csatlakozott, ahol különböző pozíciókat töltött be a tanácsadás, értékesítés és marketing területén. Ezután megalapította saját cégét, a Patkai Networks-öt, melyet végül tőkehiány miatt bezárulni kényszerült. Karrierjét az SAP-nál folytatta, ahol 2007-ben az indiai terület ügyvezetőjének nevezték ki.

Mint mondja, „az SAP-nál a legnagyobb kihívás az, hogy megmutassuk a CEO-knak, és igazgatósági tagoknak, hogy az üzleti célok elérésének kritikus eleme az IT”.

Das szerint négy dolog járul hozzá egy vezető sikerességéhez: elsőként olyan vízióval kell rendelkezni, mely motiválja, és érzelmi szinteken is összeköti az embereket. Másodikként struktúrát kell mutatni, ami lehetővé teszi a vízió végrehajtását. Harmadikként képessé kell tenni az embereket a feladatok végrehajtására. Végül pedig a vezetőnek erőt kell adni szavak, tettek, és az elkötelezettség eszközeivel.

Az india ügyvezető szabadidejében amatőr író, és sportoló.

Forrás: Computer Express