Hirdetés


Az SAP emlékezetes éve

Az SAP közzétette 2008-as teljes üzleti évre vonatkozó pénzügyi jelentését, amellyel meglepte az elemzőket, és főként az alkalmazottakat.

A világ legnagyobb ügyviteli szoftvercége 2008-ban ismét kétszámjegyű növekedést produkált: a teljes árbevétel 13%-al (11,57 mrd euró) nőtt tavalyi évhez képest, miközben tovább növelte részesedését az alapvető üzleti alkalmazások világpiacán 32,8%-ra. Ám a cég 51 500 alkalmazottjában inkább megdöbbenést, semmint örömöt hozott a január 28.-a, amikor közzétették az eredményeket, hiszen a válság okozta bizonytalan piaci környezet miatt a cég olyat tett, amit 37 éves fennállása alatt sohasem: pozíciókat szüntet meg. Az év végéig 3000-el csökkenti alkalmazottai létszámát, melyből 300-350 millió euró megtakarítást remél a walldorfi székhelyű SAP.

 

Az elbocsátások híre nem ismeretlen az IT világban: a Szilícium-völgy egyik legismertebb blogja szerint (TechCrunch) a recesszió októberi kirobbanása óta 230 000 állás tűnt el az iparágban. Csak hogy a néhányat említsünk ebből: NEC 20 000, Microsoft 5 000, valamint meg nem erősített hírek szólnak elbocsátásokról az Oracle és az IBM szervezeteitől is.

A piac mindenesetre jól fogadta az elemzőket is meglepő erős eredményeket: a frankfurti tőzsdén a bejelentés napján emelkedéssel zártak a cég papírjai az előző napi záróértékhez képest.