Hirdetés
 

Törzsadatok és adatbázistáblák a beszerzésben - anyagtörzs

PDF
Nyomtatás

Az előző részben a beszerzési folyamathoz szükséges szervezeti egységeket tárgyaltuk: a gyárak, beszerzési szervezetek, vállalatok megadják az üzleti folyamatok vázát. Azonban ez nem elég, a vázat fel kell tölteni – adatokkal. Az adatokat struktúrált formában tároljuk: táblákban. Egy tábla az egy témával kapcsolatos adatokat tartalmazza – pl.: külön tábla a szállító adatainak, egy másik rendelési könyvnek, megint egy másik a már létrehozott megrendelés adatainak. Vegyük górcső alá ezeket egyenként!

Törzsadatok

Olyan alapadatok, amiket nekünk kell bevinni a rendszerbe, és nem a rendszer használatakor (pl.: megrendelés készítése) keletkeznek. Ilyen például: beszállítótörzs (ami a beszállítók adatait foglalja össze – név, cím, adószám, bankadatok stb.), vevőtörzs (név, levelezési cím, szállítási cím, kapcsolattartó), anyagtörzs (anyag neve, ára, minimális készlete gyáranként stb.).

Anyagtörzs (material master)
A vállalatnál használatos anyagoknak azonosítót adunk, besoroljuk a megfelelő csoportba és meghatározzuk főbb jellemzőit – ezt jelenti az anyag létrehozása.
Tranzakciókód: MM01

 


Az Anyag mezőbe megadjuk az azonosítót, az Ágazatban kiválasztjuk azt az iparágat, ami az anyagunkra jellemző (választható értékek: vegyipar, kereskedelem, gépgyártás, gyógyszergyártás stb.); az Anyagfajtában pedig mélyebb besorolást végzünk el (pl.:italok, félkésztermék, hulladék, divatcikk, reklámeszköz).
Ez a besorolás feleslegesnek tűnhet, de nagyon sok belső összefüggés ezen múlik. Például, az anyag eladásából származó bevételek vagy az anyaghoz kapcsolódó költségek melyik számlára könyvelődjenek.

 

Ha a kezdőképernyőn a kék mezőben Minta-anyagot adunk meg, másolhatjuk a minta anyag jellemzőit. (Bővebb magyarázat az előző Tudásmorzsákban: Szervezeti egységek a beszerzésben című cikkben, a Beállítások fejezetben: Gyár másolása.)

Figyelem: Az azonosító lehet, hogy nem szabad karakterből áll. Magyarán szólva, nem írhatunk be akármit. A Customizingban anyagfajtánként számköröket állíthatunk be. Például: ami divatcikk annak az azonosítója 50000-59999 között lehet, ami félkésztermék az A001-C999-ig kaphat azonosítót. Az anyagfajtáknak számkörökkel való felosztása segíthet a riportok futtatásában, és egy idő után bármelyik user ránézésre fogja tudni, hogy milyen fajtájú anyaggal dolgozik éppen.

Következő lépésként felugrik ez az ablak:

 


Az anyagtörzsön belül az adatok témánként rendezettek különböző Nézeteken (fülökön).
A beszerzés szempontjából legfontosabb nézetek:

 

Alapadatok 1-2 nézetek:
Itt általános információkat találunk, úgy, mint: megnevezés (a Kiegészítő adatok gombra kattintva megadhatunk különböző megnevezéseket nyelvenként); mértékegység; tömeg; térfogat; folyékony anyag-e; nagy viszkozitású anyag-e stb.

Értékesítés nézet:
Az eladással kapcsolatos adatok: eladási mennyiségi egység (előfordulhat, hogy egy csokit darabonként tartjuk nyílván a raktárban, de a vevők csak kartononként rendelhetik); minimális szállítási mennyiség; melyik gyárból történik a kiszállítása, mekkora bónuszt lehet adni a vevőnek stb.

Beszerzés nézet:
Beszerzési csoport (lásd a Szervezeti egységek című cikket az előző Tudásmorzsákban), túl-és alulszállítási tolerancia, természetbeni rabatt adható-e, árubeérkezés feldolgozási ideje (más lehet ez az idő egy Vietnámból érkező élőállat-szállítmánynál, ahol a hatóságok előírnak 3 hét karantént, illetve egy csomag fénymásolópapír esetében, ami közvetlenül megy az irodákba); egy gyárban tilos-e rendelni, míg a másikban rendelhető stb.

Diszpozíció1-2-3-4 nézetek:
A nézetek számából is látszik, hogy nagyon fontos terület, sok beállítandó adattal. Az MRP-hez (Material Requirement Planning) szükséges információk, például: biztonsági készlet, várható szállítási idő, rendelési sorozatnagyság, külső vagy belső beszerzés (belső beszerzés: a cégcsoport másik gyárából rendelünk), saját gyártási idő (csak belső beszerzésnél), kifutó anyag-e stb.

Könyvelés 1-2 nézetek:
A nyilvántartási érték meghatározásához és a költségek számításához nélkülözhetetlen beállítások és adatok. Úgy, mint anyag ára az előző periódusban, várható ára a következő periódusban, jelenlegi értéke, az adótörvény és a számviteli törvény szerinti árak.

Általános gyári adatok/raktár 1-2 nézetek:
Raktározással, tárolással kapcsolatos adatok. Például tárolási hőmérséklet, szavatossági idő, méretek, veszélyes anyag száma, leltározási instrukciók stb.

Prognózis nézet:
Melyik modellt alkalmazzuk az anyag várható készletváltozásának előrejelzéséhez (konstant modell, trend modell, mozgó középérték modell stb.); hány múltbeli periódust vegyünk figyelembe a modell felállításakor, milyen súlyozást alkalmazzunk stb.

Megjegyzés: Bizonyos nézetek szervezeti egységenként jeleníthetők meg. Ez azt jelenti, hogy ugyanahhoz az anyaghoz gyáranként más-más beszerzési csoportot rendelhetünk hozzá – mivel a beszerzési nézet gyárszintű. Míg az Általános gyári adatok/raktározás nézetkor a gyár mellett raktárhelyet is választhatunk – ilyenkor raktárhelyenként határozhatunk meg eltérő értékeket. Ezzel szemben az Értékesítési nézet kitöltésekor a rendszer kéri az értékesítési szervezet és csatorna megadását is. A kívánt szervezeti egységeket az MM01 tranzakció kezdőképernyőjén levő Szervezeti szintek gomb alatt választhatjuk ki.
Mellette van egy másik gomb: Nézet kiválasztása. Egy anyag létrehozásakor nem kell minden nézetet kitölteni. Előfordulhat, hogy csak az Alapadatok nézetet kell létrehozni – pl.: csak riportfunkcióra használnánk az anyagot. A beszerzési folyamatokhoz minimálisan az Alapadatok, Beszerzés, Könyvelés nézetekre lesz szükség.

Az anyagtörzs módosítása MM02 tranzakcióval történik, megjelenítése MM03-mal.

Táblák

Az anyagtörzs adatait a fenti nézetekben adjuk meg, a rendszer pedig túlnyomórészt az alábbi táblákban tárolja:

  MARA             Anyagtörzs (általános)

MAKT Anyag megnevezése különböző nyelveken

MARC Az anyag gyárspecifikus adatai

MVKE Anyagtörzs – értékesítési adatok

MARD Raktárhely-készlet

MSKA Készletek értékesítéshez

MSPR Készletek projektekhez

MARM Mennyiségi egységek

MEAN Nemzetközi azonosítók (EAN számok)

PGMI Anyag tervezése

PROP Prognózis paraméterei

MAPR MARC és PROP táblák közötti összefüggések

MBEW Anyag értékelése

MVER Anyag fogyása

MLGN Anyag raktáranként

MLGT Anyag raktárhelyenként

MPRP Prognózis profilok

MDTB MRP táblák

MDKP MRP dokumentumok fejadatai

MLAN Anyagtörzs - adózás

MTQSS Minőségbiztosítással kapcsolatos anyagadatok

 

A táblák lekérdezése – általános leírás:

A táblákat az SE16 tranzakcióval tudjuk megjeleníteni:

 

 

A Táblanévhez adjuk meg a megjelenítendő tábla nevét. Enter nyomása után megjelenik a szelekciós képernyő:

 

 

Ezen a képen a mezők technikai nevei láthatók. Ha valakinek ez nem kényelmes, akkor a Beállítások/Felhasználói beállítások/Data browser menüpont alatt átállíthatja Mezőazonosítóra. Ennek eredménye:

 

 

Ha nem találjuk a keresett paramétert, amire szűrni szeretnénk, akkor a Beállítások/Szelekciós mezők menüpont alatt kiválaszthatjuk a nekünk megfelelőket:

 

 

A Szelekciós opciók (piros karikával jelölve az ikon) segítségével finomíthatjuk a keresési feltételeket:

 

 

A Végrehajtás ikon (vagy F8) megnyomása után megkapjuk a kért listát:

 

 

Duplakattintás egy sorra:

 

Látható, hogy a lista a tábla minden mezőjét lehozza. Ez is átállítható – Beállítások/Listaformatálás/Mezőkiválasztás menüpont alatt.
A lekérdezett listát a Rendszer/Lista/Mentés segítségével lementhetjük különböző formátumokra.

A következő Tudásmorzsákban a beszállítói törzsadatokkal foglalkozunk majd! Később a beszerzési infórekordban összekötjük az anyagot a beszállítóval, meghatározzuk az árakat; a rendelési könyvben pedig összegyűjtjük azokat a beszállítókat, akiktől egy anyag rendelhető.

Máriás Krisztina - MM tanácsadó
A szerző 2002 óta dolgozik SAP-val. 2006-ban elvégezte az SAP Akadémia Procurement with MySAP ERP kurzusát. Jelenleg Szlovákiában az euróra való átállást koordinálja.

További cikkek a szerzőtől


Nincs hozzászólása.
A téma megvitatása a fórumon. (0 hozzászólás)