Hirdetés
 

Az SAP FI Modul áttekintése

PDF
Nyomtatás

sapfi1.jpgSokan érdeklődnek az egyes pénzügyi megoldások iránt, és sok általános kérdést is feltesznek az alapokkal kapcsolatban.

Ezért a most következő cikkben egy általános bemutatást közlünk az SAP FI moduljával kapcsolatban a teljesség és a szakmai részletek magyarázata nélkül.
Célja egy csipetnyi ízelítő nyújtása az SAP pénzügyi megoldásából.

Bemutatás

Az SAP FI modulról elmondhatjuk, hogy egy szervezet összes számviteli és pénzügyi igényeit kiszolgálja szoftver oldalról, ahol a pénzügyi- és más vezetőknek lehetőségük nyílik áttekinteni a társaság valós idejű pénzügyi helyzetét, ahol a hangsúly a valós időn van. Más pénzügyi rendszerekben gyakran több idő szükséges, pénzügyi kimutatások generálásához az éjszakai frissítések késleltetése miatt. Ez a funkcionalitás jobb döntéshozatalt és stratégiai tervezést biztosít a vállalatok számára.

Az FI (pénzügyi számviteli) modul más SAP modulokkal is integrált: mint az MM (anyaggazdálkodás), PP (gyártástervezés), SD (értékesítés és elosztás), PM (karbantartás), és PS (projektrendszer). Az FI modul a HR (emberi erőforrások) modullal is integrált, amely magába foglalja a PA (személyzeti menedzsment), időgazdálkodást, utazás menedzsmentet és bérszámfejtést. Az egyedi modulokban előforduló dokumentum tranzakciók a számla-meghatározási táblák segítségével valósítják meg a számlarögzítést.

Az FI (pénzügyi számviteli) modul összetevői.

Az FI modul több al-modult foglal magába, melyek a következők:

 • Vevők
 • Szállítók
 • Eszközkönyvelés
 • Bankkönyvelés
 • Konszolidáció
 • Költségvetés menedzsment
 • Főkönyv
 • Speciális könyvelés
 • Utazás menedzsment

A Vevők modul tart nyilván minden számlát, ami az értékesítési tevékenység eredménye. Ezek a számlázások automatikusan frissülnek a főkönyvben. A Vevők modulban figyelemmel lehet kísérni a követelések lejáratát, és elemzést lehet készíteni az ügyfelekről. Ez a modul a főkönyvi-, értékesítés és elosztási, pénztár modulokkal is integrált.

A Szállítók modul tart nyílván minden számlát, ami a beszerzési tevékenység eredménye. Ez is automatikus könyvelést generál a főkönyvben.
A kifizethető számlák a fizetési programok segítségével: csekkel, EDI-n keresztül, vagy utalással egyenlíthetőek ki az SAP-ban.

Az Eszközkönyvelés modult a cég tárgyi eszközeinek nyilvántartására használják. Az SAP-ban az eszközök csoportosíthatóak, és minden eszközcsoportra külön értékcsökkenési leírás állítható be.

A Bankkönyvelés modulban lehet a banki tranzakciókat kezelni, a készpénzkezelést is ideértve.

A Konszolidáció modul segítségével konszolidált pénzügyi kimutatást tudunk készíteni egy szervezeten belül. Ezek a kimutatások az egész társaság pénzügyi helyzetéről adnak áttekintést.

A Költségvetés menedzsment modul segítségével a bevételekről és a kiadásokról költségvetést tudunk készíteni, és felelősségi területek szerint nyomon tudjuk követni ezeket.

A Főkönyvi modul teljesen integrált más SAP modulokkal és ez a modul rögzít minden számviteli könyvelést. Ezek a rögzítések valós idejűek, ezáltal naprakészek.

A Speciális könyvelés modult jelentési célokra használják. Adatokat belső és külső alkalmazásokból tud gyűjteni.

Az Utazás menedzsment modul kezel minden utazással kapcsolatos tevékenységet beleértve a foglalását és az utazással kapcsolatos költségeket.

Konfiguráció

Elsődleges konfigurációs szempontok:
Kliens, társaság, társaság kód

Ha egy vállalkozás úgy döntött, hogy bevezeti az SAP FI (pénzügyi számviteli) modult, akkor pár konfiguráció előfeltételi lépést meg kell tennie. Az egyik első lépés a szervezeti felépítés meghatározása az üzleti funkciók összeállításával, valamint a jelentéstételi követelmények meghatározása.

A szervezeti egységek meghatározásával jön létre a szervezeti struktúra. Ezek a következők:

 • kliens
 • társaság kód
 • vállalat kód
 • üzletág

A kliens a legnagyobb egység az SAP rendszerben, a fő feljegyzéseket és táblákat tartalmazza.
A következetesség miatt ezen a szinten bevitt adatok az összes vállalat kód adatra és szervezeti felépítésre érvényes.
Minden egyes létrehozott klienshez külön felhasználói hozzáférés és meghatalmazás kapcsolódik.
Az SAP rendszerbe történő bejelentkezéskor a felhasználóknak meg kell határozniuk, hogy melyik kliensben akarnak dolgozni.

A társaság az az egység, amelyikre a pénzügyi kimutatások készülnek és több vállalti kódot lehet hozzárendelni. A vállalat megegyezik a valódi üzleti szervezettel. A konszolidált beszámoló alapja az egyes cégek beszámolói. A társaság kódokat a konfigurációban határozzák meg és a vállalat kódokhoz rendelik. Meg kell jegyezni, hogy a különböző vállalatoknak eltérő lehet a pénzneme.

A vállalat kódok a legkisebb egységek a szervezeti felépítésen belül, belső és külső jelentési célokra használják. A vállalat kódokat meg kell határozni, ezek nem opcionálisak az SAP-ban.
A pénzügyi tranzakciók vállalat kód szinten tekinthetők meg. Vállalat kódot bármely üzleti szervezet részére létre lehet hozni függetlenül attól, hogy nemzeti vagy nemzetközi.
Praktikus tanács, a vállalat kód létrehozásakor egy már meglévő beállított kódot lemásolni és azután szükség szerint megváltoztatni.
Ez csökkenti az ismétlődő információ bevitelt, ami nem változik vállalat kódról vállalat kódra, valamint kiküszöböli a hibás adatbevitel lehetőségét.
Amikor vállalat kódokat határozunk meg, akkor a következő kulcsfontosságú területeket kell frissíteni:

 • Vállalat kód kulcs azonosítja a vállalat kódot, ami négy numerikus karakterből áll, és törzsadatokat és üzleti tranzakciókat hoz létre.
 • Vállalat kód név a szervezeti struktúrán belül az üzleti szervezet azonosítja.
 • Cím az utcát, házszámot, várost, irányítószámot azonosítja az elkészült vállalat kód részére. Ezt az információt használják levelezéshez is.
 • Ország azt az országot azonosítja, ahol a vállalat székhelye van. Ország kódok az SAP-n belül ISO szabványokon alapulnak.
 • Ország pénzneme a helyi valutát azonosítja a vállalat kód részére.
 • Nyelv azt a nyelvet azonosítja, amit a vállalat kód részére és a szöveges dokumentumokban is használsz.
  SAP ellenben más alkalmazásokkal több, mint harminc nyelvet kínál. Néhány példa: EN (angol), ES (spanyol), FR (francia), DE (német), EL (görög), IT (olasz), AR (arab), ZH (kínai), SV (svéd) és JA (japán).

További FI konfigurációs szempontok

Üzletág, számlatükör, főkönyv, gazdasági év és pénznem

Az üzletág opcionális és egyenértékű a cégen belül speciálisan meghatározott felelősségi területtel, vagy üzleti szegmenssel. BA (üzletág) szintén lehetővé teszi a belső és külső jelentéskészítést.
Az SAP-ban további szükséges konfigurációs beállítások a következők:

 • számlatükör
 • gazdasági év változatok
 • pénznem

A számlatükör kilistázza az összes főkönyvi számlát, amiket a szervezet használ. Ez minden egyes vállalat kódhoz hozzá van rendelve a konfigurációban és lehetővé teszi a napi főkönyvi könyvelést.

A főkönyvi számlák olyan elemekből épülnek fel, mint a számlaszám, vállalat kód, megjegyzés a számláról, és egy választási lehetőség, hogy eredmény, vagy mérleg számláról van e szó.

 • A főkönyvi számla kontroll-adatainál, a pénznemet határozhatjuk meg, adókategóriát, meghatározhatjuk, hogy egyeztető számla-e, vagy sem (pl.: ügyfél, eszköz, vevő, szállító).
 • A főkönyvi számla egyeztetőszámlaként való megjelölése lehetővé teszi, hogy például egy eszközszámlához küldjük el, vagy automatikusan frissítsük a főkönyvi számlánkat.
 • A konfiguráció megakadályozza, hogy direkt az egyeztető számlára könyveljünk, így segíti az adatok egységességének fenntartását.
 • Ez lehetővé teszi, hogy mindig egyezés legyen az analitika és a főkönyv között.
 • A főkönyvi adatellenőrzésen belül szintén kijelölhető, hogy milyen tételek legyenek megjelenítve a számlán.
 • A rendszer azután soronként elraktároz egy bejegyzést az indextáblában, ami a számlával van összekapcsolva. (A sor részletének megjelenítése után elérhető jelentéskészítési célokra.)
 • A nyitott tételek jobb kezelhetősége érdekében úgynevezett nyitott tétel jelzőket lehet elhelyezni a főkönyvi számlán, például: banki elszámolási számlák, bérszámfejtés, egyéb.

A gazdasági év beállítása kötelező és meghatározható, hogy egybeessen a vállalat beszámoló készítési időszakával, akár gazdasági év (bármilyen periódus kombináció, ami nem naptári), akár naptári év (Jan.-Dec.) legyen.

 • Könyvelési időszakok vannak meghatározva és hozzárendelve a gazdasági évhez.
 • Az időszakon belül kezdő és záró dátumokat határozhatsz meg.

A pénznem egy másik alapbeállítási követelmény, ami országonként határozza meg a vállalat törvényes fizetőeszközét.

 • Ajánlott, hogy minden pénznem beállítás az ISO szabványoknak feleljen meg az SAP-ban.
 • Az ISO szabvány biztosítja a globális összhangot az SAP-t használó vállalatok között világszerte.

Integrációs pontok

Melyek az integrációs pontok az FI modulban?

Az SAP egy teljesen integrált rendszer, ezért néhány integrációs pont ismerete a modulok jobb megértését teszi lehetővé.

 • Szervezeti egységek nem csak az FI (pénzügyi számviteli) modulban vannak meghatározva, hanem más SAP modulokban is. Az SD (értékesítés és elosztás) modulban szükséges az értékesítési szervezetek felállítása: értékesítési csatornák és osztály; Beszerzéshez beszerzési szervezetek szükségesek: gyárak és tárolási helyek; és CO (kontrolling) modulban költségszámítási területek meghatározása szükséges.
 • Ahhoz, hogy adatot tudjunk átvinni az FI és CO modulok között, valamint más modulok esetében, minden egyes modulhoz egy vállalat kód hozzárendelése szükséges.
 • Az üzletágakat be kell írni, amikor üzleti tranzakciókat generálunk, ha szeretnénk látni ezeknek a tranzakcióknak a hatását üzletágbontásban.
 • Természetesen az SAP-ban több integrációs pont is létezik, de ezek közül csak néhányat említettünk meg a megértés végett.


Remélhetőleg sikerült ezzel az írással egy áttekintést biztosítani az alapokról, bármilyen kérdéssel, ötlettel, javaslattal az itt található fórumban várjuk a hozzászólásokat.


Téma megvitatása (1 hozzászólás)
Az SAP FI Modul áttekintése
2010. November 12. péntek, 11:08
** Ebben a témában a következő cikket vitatjuk meg: Az SAP FI Modul áttekintése **

Hello,
nagyon tetszett az áttekintés. Esetleg lehet e a közel jövöben egy részletesebb FI-AA módul konfigurásáról szóló cikk? Melyik könyvet ajánlanátok az FI-AA módul elsajátitásához?

A téma megvitatása a fórumon. (1 hozzászólás)