Hirdetés
 

SAP RF -Mobil eszközök használata a raktárakban

PDF
Nyomtatás

saprf1.jpgAz SAP RF (Radio Frequency) alkalmazások megkönnyítik és gyorsítják a raktári könyveléseket, mivel minden könyvelés online történik az SAP-ban. Ezekkel az eszközökkel a felhasználók egy egyszerűsített felhasználói felületen keresztül közvetlenül az SAP-ban könyvelnek. A mobil eszközök másik nagy előnye, hogy az információkat szkenneléssel (vagy egyéb módon pl. RFID, pick-by-voice) gyorsabban és biztosabban lehet bevinni, mintha begépelnénk a kért számsort.

Az ERP-ban az RF standard módon integrálva van a WM (Raktárgazdálkodás) folyamatai közé.

Hogy működik ez a gyakorlatban? A felhasználó belép az SAP-ba a megszokott felhasználónevével és jelszavával a mobil eszközön, majd egy menürendszerben navigálva ki tudja választani a kért tranzakciót.

saprf2.jpg saprf3.jpg saprf4.jpg

A standard SAP kb. 40 tranzakciót alkalmaz, mellyekkel leképezhetőek a fontosabb raktári folyamatok. Ezek a tranzakciók azonban több információt tartalmaznak, mint amit esetleg az ügyfél használni szeretne, ezért a legtöbb bevezetési projektben saját tranzakciókat alakítunk ki. Ezek pontosan követik a helyi logisztikai folyamatot, és viszonylag kis ráfordítással testreszabhatóak. Ezen a módon a képernyők elrendezése, a rajtuk található információ az ügyfél igényei szerint alakítható.

sapr5.jpg

SAP Console

Mint látható a mellékelt képeken a képernyők viszonylag egyszerű felépítésűek (egy átlagos tranzakcióhoz képest), ezért nagyon jól megjeleníthetőek kis, karakter alapú képernyőkön is. Ezekhez a régebbi eszközökhöz használja az SAP az ún. SAP Console-t, amely az SAP saját kapcsolati alkalmazása. SAP Console arra lett tervezve, hogy átalakítsa az SAP grafikus (GUI) képernyőit, úgy hogy alkalmazni lehessen nagyon széles körben kézi, mobil eszközökön. A vezetéknélküli eszközökhöz történő kapcsolat kialakítása Telnet-alapú alkalmazáson történik. Az SAP Console nem más mint egy „fordítóprogram", üzleti folyamat alkalmazása nélkül.

A menüstrukturában navigálhatunk az eszközön található nyomógombok segítségével, valamint a fontosabb parancsokat funkciógombok segítségével érhetjük el.

ITSMobile

Manapság már egyszerűbb hozzájutni egy színes képernyős vezeték nélküli eszközhöz (és volt már rá példa, hogy olcsóbb is!). Az ITSMobile segítsgével megjeleníthetőek ezek a grafikus képernyők, valamint használhatóak a nyomógombok is, ha az eszköz érintőképernyős kivitelű.

Az ITSMobile SAP Dynpro képernyőket alakít át HTML formátumra, lehetővé téve ezzel, hogy SAP rendszereket érjünk el felhasználó barát webes technológiával.

sapr6.jpg

sapr7.jpg

 

Forrás: SAP Wiki

Láthatjuk, hogy a különféle RF megoldások SAP-ban integrált megoldások, nem kell plusz middleware-t alkalmaznunk. Magyarországon nagyon sok SAP ERP-t használó vállalat használja a Warehouse Management modult is, viszont nem használja az RF-t. Az RF lehetőséget nyújt a gyors és hibamentes adatbevitelre a különböző mobil eszközök segítségével, miközben a megoldás teljesen integrálva van az SAP ERP-ben.

A szerző az SAP Hungary logisztikai tanácsadója. 2003 óta foglalkozik tanácsadással, főleg WM/MM és SD modulokban jártas, de QM tapasztalatokkal is rendelkezik. Különböző nemzetközi és hazai cégeknél vett részt SAP bevezetési projektekben.


Nincs hozzászólása.
A téma megvitatása a fórumon. (0 hozzászólás)