Hirdetés
 

Egy életszagú történet

PDF
Nyomtatás

infoeltero00.jpgPár hónapja írok a Tudásmorzsákba cikkeket, próbálok elképzelni valószínű eseteket... Azonban az élet közbeszól...

Lássunk egy teljesen valóságos, életből vett példát, és nézzük meg, mi a megoldás! Íme egy nagyon életszagú történet: egy olvasónk, Gábor, felvetett egy érdekes problémát. Két beszállítótól is vásároljuk ugyanazt az anyagot, azonban az egyik kg-ban számláz, míg a másik literben. Előbbi piros hordóban szállít, az utóbbi zöldben. Hogyan kezeljük ez a SAP-ban?

Pár hónapja írok a Tudásmorzsákba cikkeket, próbálok elképzelni valószínű eseteket… Azonban az élet közbeszól…

Lássunk egy teljesen valóságos, életből vett példát, és nézzük meg, mi a megoldás! Íme egy nagyon életszagú történet: egy olvasónk, Gábor, felvetett egy érdekes problémát. Két beszállítótól is vásároljuk ugyanazt az anyagot, azonban az egyik kg-ban számláz, míg a másik literben. Előbbi piros hordóban szállít, az utóbbi zöldben. Hogyan kezeljük ez a SAP-ban?

Az én megközelítésemben van egy anyag (gépek kenőanyaga) és két szállító (név szerint: Kenő Kft. és Lubri-ken Kft.).
Az anyag-beszállító specifikus adatokat az infórekordban tároljuk; így lesz két infórekordunk is. Ennyi kell törzsadat szinten. Egyszerűnek hangzik? Elárulom: annyira nem az!

Mert a cégünk se nem literben, se nem kilóban tartja nyilván a kenőanyagokat, hanem hordónként! Tehát eddig van három mértékegységünk: kilogramm, liter, és hordó…

Van még egy fontos kérdés, amit az elején el kell döntenünk: külön akarjuk-e nyilvántartani a piros és a zöld hordókat?

1. A raktárosunk biztosan nem. (Nem szeretné külön pakolni a zöldet a pirostól…)

2. Minőségi eltérés van-e? Ha a hordókban levő kenőanyag ugyanaz (kémiailag, összetételben), és a gépkezelők sem tapasztaltak eltérést akármelyiket is használták…

Akkor célszerű egy cikkszámon kezelni a piros és zöld hordóban érkező masszát. Megtakarítunk magunknak sok adminisztrációt, a leltár is egyszerűbb lesz.

(Ha mégis fontos a szállítónkénti/színek szerinti megkülönböztetés, akkor két cikkszámra lesz szükség. Ilyenkor azonban a készletünk is két cikkszámon lesz. Ezt kell mérlegelni.)

Kezdjük az Anyagtörzzsel!

Anyag megjelenítése, Alapadatok 1 nézet:

infoeltero01.jpg

Az anyag bázis mennyiségi egysége DB, azaz 1 darab hordó. Itt mindig azt a mértékegységet kell megadni, amiben a készletkönyvelést látni szeretnénk! Tehát azért nem kg, vagy liter – mert azok a beszállító számlázási mértékegységei!

Fontos lehet megjegyezni 1 darab hordó tömegét és térfogatát. Azonban a lényeg a fenti bázis mennyiségi egység!

Infórekordok

Készítsük el a Kenőanyag (anyag) – Kenő Kft (beszállító) páros infórekordját:

infoeltero02.jpg

A megrendelés mennyiségi egysége fülön megadjuk, hogy KG-ban rendelünk (mert KG-ban jön a számla is); és megadjuk az átváltási arányt: egy hordóban 10 kg kenőanyag van. Hogy ezt honnan tudjuk? Például, lemérjük; vagy rajta van a termék adatlapján, vagy megmondja a beszállító.

Majd átlapozunk Beszerzési szervezet adatai fülre; láthatjuk, hogy a rendszer itt már mindent KG-ban adott meg. Azért, mert az infórekord a beszerzés mennyiségi egységével foglalkozik, nem a készlet egységével (ezért nem DB). A Kondíciók fülön az ár is Kg-ban szerepel.

Ha a számlán KG szerepel, rendeljük meg KG-ban. Gondoljunk csak bele: ha darabban rendelnénk, minden egyes beérkező számla bekönyvelésekor számolgathatnánk a kg/darab/térfogat/sűrűség/forint adatokból a helyes összeget! Egyszerűbb minden adatot EGYSZER bevinni a rendszerbe, és a számolgatást a SAP elvégzi helyettünk.

infoeltero03.jpg

Kattintsunk a Kondíciók fülre. Rendkívül fontos, hogy az árat jól adjuk meg!

Mi egy hordót 2000 forintért veszünk. Egy hordóban pedig 10 kg van.

Azaz 2000 HUF per 10 KG. Azonban a rendszer automatikusan felkínálja: per 1 KG; ezt át kell írni per 10 KG-ra! Tehát csak figyelmesen!

infoeltero04.jpg

Most lássuk a másik infórekordot: Kenőanyag (anyag) - Lubri-ken Kft. (beszállító) párost!

A logika ugyanaz, mint az előző esetben: Lubri-kentől a számla literben érkezik; a megrendelés is menjen ki literben; ezért az infórekordban a Megrendelési mennyiségi egység: liter. Mivel mi hordóban számoljuk a készletünket, az Átszámítás mezőben megadjuk, hogy 1 db hordóban 11 liter kenőanyag van.

infoeltero05.jpg

Most ugorjunk a Beszerzési szervezet adataira. Itt a rendszer már mindent kitöltött literben.

infoeltero06.jpg

A helyes nettó árat a Kondíciók gombra kattintva adhatjuk meg (itt se feledjük a default per 1 L-t átírni per 11 literre!).

infoeltero06.jpg

Megrendelések, árubeérkezés, számlabeérkezés

Ha ezzel megvagyunk, készítsünk el egy-egy megrendelést a két beszállító felé!

Megrendelés 1.:

Kenő Kft-nek Kg-ban megy ki a megrendelés; a Mennyiségek/súlyok fülön az is látszik, hogy a megrendelt 100 Kg kenőanyag nekünk 10 darab hordót jelent.

infoeltero08.jpg

A Kondíciók fülön látható az megrendelési összeg számítása. A rendszer az infórekordból bemásolta a 2000 HUF per 10 KG-ot, majd kiszámolta, hogy a 100 kg-os rendelés ellenértéke 20.000 HUF lesz.

infoeltero08.jpg

Amikor megjön az áru, a bevételezési bizonylaton látni fogjuk a rendelési egységet (KG), és a készlet-nyilvántartási egységet (DB) is:

infoeltero10.jpg

Amikor Kenő Kft elküldi a számlát, azt KG-ban rögzítjük:

infoeltero10.jpg

Ha most megnézzük a PO Megrendeléstörténetét; láthatjuk minden KG-ban van megjelenítve. Miért? Mert a megrendelést KG-ban küldtük ki.

infoeltero10.jpg

Ugyanez a Lubri-ken Kft-nek kiküldött megrendelés esetében:

  • Literben rendelünk
  • Mennyiségek/súlyok fülön látható az átváltás: ha 1 db hordó 11 liter, akkor a megrendelt 110 liter - 10 darab hordó.
  • Kondíciók fülön: A 11 literes hordónyi kenőanyag ára 2100 HUF. Mivel 110 litert (10 hordót) rendelünk: 21.000 HUF a megrendelésünk értéke.

infoeltero10.jpg

A bevételezési bizonylaton szerepel a liter (megrendelési egység) és a készletre került egység (DB) is:

infoeltero14.jpg

A PO Megrendeléstörténében csak liter szerepel:

infoeltero14.jpg

Most pedig ellenőrizzük le, hogy ennyi kilogramm és liter beérkezése után hogy látjuk a készletünket! Továbbra is darabban: 20 darab hordó. (Emlékezzünk: 10 hordónyit rendeltünk Kenő Kft-től, 10 hordónyit a Lubri-ken-től.)

infoeltero14.jpg

Ha netán MRP-t is futtatnánk a Kenőanyagra, azt is DB-ban fogjuk látni:

infoeltero14.jpg

Hogy mi a tanulság? Jöhetnek különféle számlák, érkezhetnek bármilyen színű hordók, mi akkor is úgy játszunk kilókkal, literekkel, darabokkal, ahogy akarunk. Mert van SAP-unk.

A következő Tudásmorzsákban megnézzük, hogyan lehet élvezni a SAP-ot! Természetesen a SAPEnjoy speciális műveletekkel!

Máriás Krisztina - MM tanácsadó
A szerző 2002 óta dolgozik SAP-val. 2006-ban elvégezte az SAP Akadémia Procurement with MySAP ERP kurzusát. Jelenleg Szlovákiában az euróra való átállást koordinálja.

További cikkek a szerzőtől


Nincs hozzászólása.
A téma megvitatása a fórumon. (0 hozzászólás)