Hirdetés
 

SAP Business One Compact teszt

PDF
Nyomtatás

Az elmúlt egy hónapban alkalmam nyílt megismerkedni az SAP Business One Compact rendszerével a SAP Hungary által rendelkezésemre bocsátott teszt rendszeren. Ez idő alatt megismerhettem a rendszer alapvető funkcionalitásait, illetve megtudhattam többet a termék technológiai hátteréről, és az azzal kapcsolatos lehetőségekről. Tapasztalataimat most ezen cikk keretein belül kívánom az olvasókkal megosztani.

Kezdjük hát!

sbott01.jpg

Az SAP Business One Compact az SAP Business One termék előrekonfigurált verziója, mely a tipikus kisvállalati felhasználáshoz van igazítva - így az első elindítás után egy minimális mennyiségű adat megadása után azonnal használható kisvállalkozások üzletvitelének támogatására.

Használat

Az alkalmazás felhasználói felülete konzisztens, a gyakran használt funkciók elkülönített területet kapnak a felhasználói felületen. Lássuk, hogy is valósul meg mindez:


Mint az a fenti ábrán is látható, a felhasználó felület négy fő területre osztható:

Az alkalmazásablak menüsora - az alkalmazásokkal kapcsolatos tehnikai beállítások találhatóak itt, illetve egyes külső alkalmazások (mint például az XL reporter) innen indíthatóak el.

A gyakori műveleteket elérhetővé tévő ikonsor - ez az ikonsor egyes gyakran használt alkalmazások (naptár, üzenetküldés) elérésére, illetve a gyakori műveletek (új elem hozzáadása, következő/előző adatrekord, szűrés, tábla rendezése) végrehajtására szolgáló ikonokat tartalmazza
Az alkalmazás által megvalósított funkcionalitásokat tartalmazó Főmenü - a SAP Business One alkalmazáson belül megvalósított funkcionalitások jelentős része innen érhető el, egy logikus hierarchiába szervezett formában.

A különböző funkcionalitások dialógusablakainak munkafelülete - a különböző feladatok elvégzéséhez szükséges, főmenüből elérhető funkcionalitások dialógusablakai ide nyílnak meg.

Bárhol is akadnánk el, az F1 billentyű lenyomásával helyzetérzékeny súgó áll rendelkezésünkre. Sajnos azonban meg kell azt is említeni, hogy egyes esetekben a súgó nem nyújt megfelelő segítséget: vagy a hiányzó információk okán, vagy például a hibaüzenetek esetén - a helyzetérzékeny súgó ugyanis a dialógusablakokhoz kötődik, így egy hibaüzebent esetén az F1 gomb nem a hibaüzenettel kapcsolatban nyújt segítséget.

A felhasználói felület tehát a lehetőségek széles tárházát kínálja, ugyanakkor megköveteli, hogy a felhasználók tisztában legyenek mind az üzlet terminológiájával és folyamataival mind az azokhoz szükséges űrlapok, műveletek és funkcionalitások elérhetőségével az alkalmazáson belül.Mindez azt eredményezi, hogy az alkalmazás professzionális felhasználók számára egy tökéletes eszköz lehet, de tapasztalatlanabb felhasználóknak nehézségeik akadnak tevékenységeik elvégzése közben. Példaként említhetőek a legördülő menük: ha egy adott esetben az alkalmazásban ezek valahol bővíthetőek, ezek az összefüggések a dokumentáció alapos tanulmányozása nélkül nem lesz nyilvánvaló.

A felhasználói felület értékelésétől egy kicsit mélyebbre tekintve feltárul, milyen funkcionalitások is érhetőek el a SAP Business One Compact-ban.
Először is megemlítendő, hogy a SAP Business One Compact integráltan tartalmaz csoportmunka eszközöket: lehetőségünk van az alkalmazásból általánosságban, illetve bizonyos funkcionalitások kontextusában üzeneteket küldeni. Ezen kivűl rendelkezésünkre áll egy naptár alkalmazás is, valamint a megfelelő bővítmények telepítésével akár SMS-t is közvetlenül a SAP Buisness One Compact-ból küldhetünk.

Üzleti kimutatások készítésére négy módon is lehetőségünk nyílik:

A Főmenü Beszámolók pontja alatt:

 

A Főmenü dialógusablakban a Húzd és Nézd fül alatt:

Az ikonsorból indítható lekérdezés menedzser segítségével

Az XL Reporter használatával:

Az üzleti kimutatások ezen széles köre egyfelől pozitív a funkcionalitás szempontjából - ugyanakkor az ehhez szükséges eszközök választéka meg is nehezítheti a megfelelő lekérdezés fellelését.

Amennyiben az eddigiekben leírt, a SAP Business One Compact által támogatott lehetőségek között esetleg nincs meg az a speciális funkcionalitás, amire egy adott felhasználáshoz szükség lehet, úgy érdemes tudni, hogy a rendszer széles körűen bővíthető harmadik fél által szállított úgynevezett addon-okkal, bővítő modulokkal. Ezeknek a bővítményeknek egy része a SAP Business Compact-ba telepítetten közvetlenül elérhető, míg másokat az azokat kifejlesztő harmadik féltől lehet beszerezni.

Az alábbi ábra az SAP Business Compact-ban elérhető addon-ok adminisztrálását szolgáló funkcionalitáshoz tartozó képernyőt mutatja:

Összegezve tehát a fentieket: a SAP Business One Compact széles körű (és bővíthető) funkcionalitást tesz elérhetővé, ugyanakkor ezek használata jobbára csak képzett, mind az alkalmazással, mind az üzletvitellel kapcsolatosan széles körű tapasztalatokra szert tett felhasználó számára kézenfekvő. 

Technológia

A SAP Business One Compact technikai felépítését tekintve egy kliens-szerver architektúrát valósít meg: egy szerveralkalmazásból, valamint az ahhoz DCOM technológiával kapcsolódó kliensből áll.

Ez az architektúra általánosságban véve magas flexibilitást biztosít: a tipikus felhasználásban a szerveralkalmazás egy magasabb rendelkezésre állású szerveren folyamatosan futhat, és egy, vagy több kliens kapcsolódhat hozzá az azt üzemeltető vállalkozás hálózatán belül.

A választott DCOM technológiának azonban hátrányai is vannak: a DCOM szerver-kliens kommunikáció folytatása az Interneten keresztül technikai és biztonsági problémákkal terhelt, illetve ez a technológia igazából csak Microsoft Windows platformokon támogatott. Részben ez utóbbi korlát okán is a SAP Business One Compact jelenleg csak Windows platformra érhető el.

Az interneten keresztüli kommunikáció kérdése azonban megoldás alatt áll, részben már jelenleg is létező megoldások, részben a közeljövő fejlesztései által.
Jelenleg a SAP Business One Compact technológiai alapját jelentő Business One a következő internetes kommunikációs megoldásokat támogatja:
SAP Business One integration for SAP NetWeaver (B1iSN) - ez a megoldás lehetőséget nyújt a meglevő SAP Business One rendszerek integrációjára az SAP NetWeaver platformra alapuló rendszereivel. Mindez természetesen az Interneten keresztül történő kommunikációt igénylő integrációs forgatókönyveket is támogatva.

Business One Web Services wrapper (B1WS) - ez a megoldás egy rendkívül egyszerű eszközön alapszik, amely a SAP Business One szerverben DCOM technológiával elérhető funkcionalitást webszolgáltatások (Web Services) formájában elérhetővé teszi, így azok a webszolgáltatások szabványos technológiáját felhasználva más alkalmazásokkal is elérhetők, beleértve az esetleges egyedi fejlesztésű web alkalmazásokat is.

A jövő azonban egy szélesebb körű megoldást is tartogat, amely az SAP SOA (szolgáltatásorientált architektúra) irányába történő erőfeszítéseivel összhangban a lehetőségek szélesebb körét fogja támogatni.

A szerző, Faludi Gábor 2005 óta az SAP munkatársa. Jelenleg az SAP Labs keretein belül Enterprise SOA és Java alapú kompozit alkalmazások létrehozására irányuló projektekben Architektként tevékenykedik.
Főbb szakterületei: Enterprise Services Oriented Architecture, Java, Kompozit alkalmazások, Üzleti folyamat modellezés, Szoftverbiztonság.

További cikkek a szerzőtől


Nincs hozzászólása.
A téma megvitatása a fórumon. (0 hozzászólás)