Hirdetés
 

Kvótázás kettő, folytatódik az eperfagyi-gyártás!

PDF
Nyomtatás
A mai téma: hogyan lehet a kvótázást beágyazni az MRP-be? Na jó, és mi az az MRP? Ebbe is belekóstolunk! Aki velem tart, megkapja az eperfagyit! ... Vagyis a receptjét.

Először tisztázzunk néhány fogalmat:
Mi az MRP? Material Requirement Planning. Olyan információs rendszer, amely meghatározza, hogy egy adott határidőre mennyi és milyen termékeket kell legyártani, valamint milyen anyagokat kell beszerezni a gyártáshoz.

Mi a kvótázás? Röviden: egy bizonyos anyag rendeléseinek felosztása több beszállító között előre meghatározott arányban. Bővebben: lásd az előző cikket.

Hogyan működik az MRP?

Nézzük meg egy egyszerű példán!
MD04 tranzakció: Gyárunkban 0 kg eper van készleten. A biztonsági készlet azonban 1000 kg, ez azt jelenti, hogy mínusz 1000 -ben vagyunk.

kvo02.jpg

Az MRP futása során valamilyen igényt fog generálni, hogy fedezze a hiányt. (Később ezt alakítjuk át Megrendeléssé.)

kvo03.jpg

Mint látható, az MRP létrehozott egy második sort; generált egy Bmig-et. A Növek/szüks. (növekedés, szükséglet) oszlopba plusz előjelű 1000 kg került. Ez „betömi" azt a rést, amit a biztonsági készlet mínusz 1000 kg-ja okozott. Az eredmény: a Rend. Álló mennyiség oszlopban 0 szerepel. Ez a logika van a háttérben (nézd a Rend.álló menny. Oszlopot fentről lefelé):

  1. Nincs készletünk (0 kg).
  2. A biztonsági készlet miatt mínusz 1000-ben vagyunk. (a biztonsági készlet célja, hogy mindig legyen valamennyi készletünk, függetlenül a várható igényektől; amolyan vésztartalék)
  3. Az MRP észrevette a hiányt, és javasolja, hogy szerezzünk be 1000 kg epret, hogy eltűnjön a mínusz. Feltételezi, hogy a Bmig-ből valóságos beszerzés lesz, így a jövőben a rendelkezésre álló készletünk visszaáll 0-ra. (Ez persze egy számított, virtuális 0 kg, a valóságban 1000 kg eper lesz a birtokunkban.)

Így működik az MRP. Természetesen, ennél sokkal bonyolultabb, és jóval többféle plusz-mínusz tényezőt vesz figyelembe, de kezdetnek ennyi elég, hogy megértsük.
Úgyhogy most térjünk vissza a kvótázáshoz, és az eddig is használt felosztáshoz!

Kvótázás

Epres Pannitól 80%-ban, Kertész Gézától 20%-ban akarunk vásárolni:

kvo04.jpg

Most egyesítjük az MRP-t és a Kvótázást!

Fent láttuk, hogy az MRP ebben az esetben egy darab 1000 kg-ról szóló megrendelést indítványozna. Viszont, ha az anyag adott gyárban rendelkezik kvótázással, és megtettük a szükséges beállításokat (lásd lentebb), akkor a rendszer 80-20% arányban fogja felosztani a rendelési igényeket Panni és Géza között:

kvo05.jpg

Ha duplakattintással egyenként megnyitjuk a Bmig sorokat, akkor látjuk, hogy az 1 db 1000 kg-os igényből lett:
1 db Beszerzési-megrendelési igény: 800 kg Epres Pannitól
1 db Beszerzési-megrendelési igény: 200 kg Kertész Gézától

kvo06.jpg

Hogy mire volt ez jó? Nem kell napi szinten számolgatni, hogy mikor kitől kell rendelni. Az MRP kiszámolja helyettünk. A már kiküldött megrendeléseket is figyelembe veszi, akkor is, ha arra részben már érkezett be áru. Sőt, a tervezett fagyi-gyártásokat, amik további gyümölcsigényeket generálnak. Segítségével be tudjuk tartani a beszállítóval szemben vállalt kötelezettségeinket.

Szükséges beállítások

Az anyagtörzsben a Diszpozíció 1 nézeten a Diszpo-Sorozatnagyságot olyan értékre kell beállítani, amely lehetővé teszi a kvótázást. Honnan fogjuk ezt tudni? Úgy, hogy megnézzük a Sorozatnagyságok beállításait a SPRO menüpont alatt, és olyat keresünk, amelyiknél a Megbont. Kvóta mező ki van pipálva:

SPRO -> Anyaggazdálkodás -> Felhasználásvezérelt diszpozíció -> Tervezés -> Sorozatnagyság-számítás -> Sorozatnagyság-eljárások meghatározása

kvo07.jpg

Eper anyaghoz beállított sorozatnagyság az anyagtörzsben (MM03 tranzakció): EX - Egzakt sorozatnagyság-számítás:

kvo08.jpg

Amíg a SPRO-ban EX sorozatnagyság-eljárásnál nem pipáljuk ki a Megbont. Kvótát, addig az MRP egy darab Bmig-et fog generálni: az összes szükséges 1000 kg-ot Epres Pannitól fogja kérni - azaz nincs megbontva a rendelés 80-20% arányban. Nem érvényesül a beállított kvótánk!

kvo09.jpg

A végére értünk. Itt a beígért fagyi: http://hedonism.freeblog.hu/tags/fagyi/

Jó étvágyat!

A következő Tudásmorzsákban az árajánlatkérés SAP-beli követését nézzük meg. Mire jó az ártükör? Sőt, mi az az ártükör???

 

Máriás Krisztina - MM tanácsadó
A szerző 2002 óta dolgozik SAP-val. 2006-ban elvégezte az SAP Akadémia Procurement with MySAP ERP kurzusát. Jelenleg Szlovákiában az euróra való átállást koordinálja.

További cikkek a szerzőtől


Téma megvitatása (2 hozzászólás)
Kvótázás kettő, folytatódik az eperfagyi-gyártás!
2008. Szeptember 30. kedd, 11:51
Ebben a témában a következő cikket vitatjuk meg: Kvótázás kettő, folytatódik az eperfagyi-gyártás!

Szia Krisztina,

A cikked kapcsán arra gondoltam, hogy megkérdezem a véleményed a következőkről.
Most még nem aktuális, de hamarosan az lesz, hogy diplomát kell írjak, így most keresem a lehetséges témákat.

Mi a meglátásod, mennyire életképes téma ez, hol vannak azok a területek, ahol még lehetne benne fejleszteni, vagy még fejlesztésre vár? Gondololok itt az RFID-ra, vagy hasonló más technológiákra.

Illetve érdekelne más véleménye is, ezért is írtam a közösbe!

Üdvözlettel:
Gabi
Vá: Kvótázás kettő, folytatódik az eperfagyi-gyárt
2008. Október 01. szerda, 13:33
Kedves Gábor,

mire gondolsz pontosan? Az SAP összes területére érted a kérdést, hogy hol lehet fejleszteni, vagy kifejezetten a cikkben szereplő kvótázásra gondoltál?

A téma megvitatása a fórumon. (2 hozzászólás)