Hirdetés
 

Nyári nyalánkságok, avagy az eperfagyi és a kvótázás

PDF
Nyomtatás
Nyalánkságokat ígértem egy hónapja... Na most megkapjátok! :)
Finom, nyári desszertet: jégkrémet! Nem kell megrémülni, nem az itt látható amerikai-francia csodát: a szalonnás fagyit. Bár, akinek van gusztusa hozzá, a receptet elolvashatja itt: http://www.davidlebovitz.com/archives/2008/03/candied_bacon_i_1.html
Gyártsunk inkább eperjégkérmet!

Képzeljük el azt a nagyon is kellemes szituációt, hogy egy jégkrémgyárban dolgozunk! Hmmmm... Kellemes hűvös ebben a kánikulában, állandó édesség-ellátmány és még kvótázni (?!) is lehet.
Majd azt is képzeljük el, hogy szuper-eper jégkrémet akarunk a piacra dobni, hatalmas eperdarabokkal és extra adag eperszósszal. Hmmmm...

És akkor most ébredjünk fel, és lássunk munkához, mert ennyi gyümölcsöt nehéz lesz beszerezni!
Hogy miért? Mert, annyira eperdús lesz ez a fagyi, hogy a következő 2 év során 10.000 kg friss gyümölcsre lesz szükség! Igen ám, de hol találunk olyan céget, ami ennyi árut, időben, jó minőségben le tud szállítani?
Sajnos, nincs olyan cég, ami képes lenne ekkora mennyiséget szállítani. Ezért egyrészt leszerződünk Epres Panni őstermelővel, aki 8.000 kg-ot tud küldeni. Másrészt, a maradék 2.000 kg-ot Kertész Gézától vesszük.
Nos, hogy állítsuk ezt be a SAP-ban? A rendelési könyv alkalmas arra, hogy egy anyag különböző beszerzési forrásait rögzítsük. De arra nem, hogy a 80-20%-os arányt is beállítsuk. Ahhoz pedig nincs se kedvünk, se energiánk, hogy minden nap számolgassuk, hogy éppen kitől kell rendelni. Az eper mindkét gazdaságban folyamatosan érik, ezért egyenletesen kell rendelni mindkettőtől. A megoldás: kvótázás! Nézzük meg közelebbről. Mi lehet az a kvótázás? A lexikon szerint a kvóta arányos rész, hányad.

Elérési útvonal és kezdőképernyő

SAP menü -> Logisztika -> Anyaggazdálkodás -> Beszerzés -> Törzsadatok -> Kvótázás -> Karbantartás

kvo202.jpg

Rögtön látszik, hogy anyagonként és gyáranként lehet kvótázni. A kvótázás előfeltétele, hogy az anyagtörzsben aktiváljuk a kvótázást a Beszerzés nézeten (leírása a cikk végén található).

kvo203.jpg


Az első képernyőn megadjuk az érvényesség végét - a következő 2 évben kell nekünk eper. Az érvényesség kezdetét a rendszer automatikusan kitölti, nem tudjuk módosítani.

Duplakattintással, vagy a Tétel gombra kattintva a következő képernyőre kerülünk; ez a kvótázás lelke:

kvo204.jpg

Mi mit jelent?

KVT - kvótázási tétel: a kvóta tételei, azaz egy sor beszállítónként
B - beszerzés fajtája: külső vagy belső beszerzés (belső beszerzés = a cégcsoport belül van a beszerzési forrásunk pl. egy másik gyárunktól rendelünk)
S - speciális beszerzés: a külső beszerzésen belül lehet például bérfeldolgozás, konszignáció, a belső beszerzésen belül lehet saját gyártás, vagy a cég másik gyárától rendelünk
Szállító - a szállító kódja
Besz gyár - A másik gyárunk, ahonnan beszerzünk. Figyelem: vagy a Szállító mezőt töltjük ki, vagy a Besz. Gyár mezőt!
Gyárt.verzió - Gyártási verzió: belső beszerzéskor kell kitölteni. Olyan adat, amely egy anyag gyártási utasításait tartalmazza - pl.: gyártási sorozatnagyságot, darabjegyzékfajtát határoz meg.
Kvóta - itt adjuk meg a beszállítónkénti felosztást. Megadhatjuk százalékosan (pl. 80-20); vagy hányadosként (pl.: beírjuk, hogy 1 és 2, a rendszer a következő % oszlopban ezt átszámítja %-ra, azaz 33,3 - 66,7%)
% - Kvótázási tétel kvótája %-ban: értelmezése a fenti sorban
Kvótázott mennyiség - Ezt a mezőt a rendszer tölti. Megmutatja, hogy ettől a beszerzési forrástól ezen a kvótázáson belül eddig mennyit rendeltünk.
Maximális mennyiség - Ha a kvótázott mennyiség (előző oszlop) eléri az előre definiált maximális mennyiséget, akkor ez a beszerzési forrás a továbbiakban nem játszik. Például egy beszállítónknak összesen 100 tonna kristálycukra van, folyamatosan rendeltünk tőle, elértük a 100 tonnát, ennél többet hiába rendelünk, nem tud többet szállítani. Ezután a kvóta a többi beszerzési forrással foglalkozik csak.
Kvóta bázis mennyiség - Itt lehet manuálisan beavatkozni a kvótázás folyamatába. Ha például a kvótázásba új beszállítót (új sor) akarunk bevonni, és azt akarjuk, hogy ugyanolyan esélyekkel induljon, mint a többi (az újnak még nincs kvótázott mennyisége), akkor ez itt a befolyásoló faktor. Saccoljuk meg, hogy nagyjából mennyit rendeltünk volna ettől a partnertől, ha kezdetektől benne lett volna a kvótázásban, és azt írjuk be ide.

Itt az ideje, hogy megismerjük azt a képletet, amivel a rendszer kiszámolja, melyik beszállító a soros. Egy kis matek jön, figyelem:

Kvóta sorrend = (kvótázott mennyiség + kvóta bázis ) / kvóta

Példa:
Epres Pannin és Kertész Gézán túl, Berényi Miklós is beszáll a bizniszbe. Hogy ne rögtön minden megrendelés Mikinek menjen, adunk neki 100 bázispontot. Így alakulnak a számok:

Kvóta (arányok)

Eddig rendeltünk tőle

Kvóta bázis (befolyásoló tényező)

Számított kvóta sorrend

Kitől rendelünk következő alkalommal?

Epres Panni

50 % (3)

400 kg

0

(400+0)/ 3= 133

Kertész Géza

33 % (2)

100 kg

0

(100+0)/ 2 = 50

X

Berényi Miklós

17 % (1)

0 kg

100

(0+100)/ 1 = 100

Mindig a legkevesebb értéket elérő beszállító lesz a soros! Jelen esetben Géza.
Ha nem adtunk volna Miklósnak 100 bázispontot, sokáig csak ő kapott volna megrendeléseket... Örült volna neki, de a mi célunk a megrendelések egyenletes elosztása előre meghatározott arányok szerint.


Táblák

A kvótázással kapcsolatos adatokat az EQUP és EQUK táblákban tárolja a rendszer.

Beállítások

A SPRO tranzakcióban az Anyaggazdálkodás/ Beszerzés/Kvótázás menüpont alatt beállíthatunk különböző szabályokat. Ezekben a szabályokban csoportosíthatjuk azokat a beszerzési dokumentumokat (megrendelés, Bmig, tervrendelés, szállítási terv stb), amelyeknél érvényes legyen a kvótázás. Majd a szabályt az anyagtörzsben hozzárendeljük az anyaghoz.

Példa:
Anyagtörzs Beszerzés nézetén az Egyéb adatok/Gyártói adatok résznél a Kvótázás használata mezőben alapesetben a következő négy szabály közül választhatunk:

kvo205.jpg


M - megrendelés, SZT - szállítási terv, TrvR - tervrendelés, Bmig - beszerzési-megrendelési igény, Diszp - Diszpozíció, Ren - Gyártási rendelés

Azt a sort válasszuk ki, ahol azok a dokumentumtipusok vannak kipipálva, amelyekre érvényes legyen az Eper anyag kvótázása.
Mivel az anyagtörzsben gyáranként van Beszerzés nézet, így gyáranként más-más szabályt tudunk kiválasztani egy anyaghoz.
Ha nem találunk olyan szabályt, ami megfelel nekünk - például csak a gyártási rendeléseknél vegye figyelembe a kvótázást - új szabályt alkothatunk a fent leírt SPRO menüpont alatt.

Megjegyzés: Manapság a nagy jégkrémgyárak nem vesznek gyümölcsöt, és nem közvetlenül a termelőktől. Hanem gyümölcskészítményeket (céklával-sárgarépával színezett, sűrítőanyagokkal felturbózott, gyümölcsöt nem mindig 100%-ban tartalmazó szószokat, lekvárszerü termékeket vásárolnak - gyümölcsfeldolgozó cégektől. Jah, kérem, globalizáció, költségcsökkentés, marketing vezérelt fogyasztás... :(

A következő Tudásmorzsákban folytatjuk a kvótázás témát. Egy speciális területre tévedünk: kvótázás plusz MRP! Bűvészkedünk a sorozatnagyságokkal, játszadozunk a számokkal.

Ezt a cikket H. Hubertnek ajánlom, aki kérdéseivel és jó meglátásával ráirányította a figyelmemet a téma fontosságára. :)

Máriás Krisztina - MM tanácsadó
A szerző 2002 óta dolgozik SAP-val. 2006-ban elvégezte az SAP Akadémia Procurement with MySAP ERP kurzusát. Jelenleg Szlovákiában az euróra való átállást koordinálja.

További cikkek a szerzőtől


Nincs hozzászólása.
A téma megvitatása a fórumon. (0 hozzászólás)