Hirdetés
 

Törzsadatok és adatbázistáblák a raktárgazdálkodásban I.

PDF
Nyomtatás

Az előző cikkben átfogó képet kaptunk arról hogy illeszkedik a WM az SAP többi moduljához, valamint arról, hogy a raktárgazdálkodás segítségével hatékonyan tárolhatjuk és mozgathatjuk az anyagokat. Most megnézzük milyen törzsadatok szükségesek ahhoz, hogy az anyagokat WM szinten tudjuk kezelni az SAP-ban.

Törzsadat

A raktárgazdálkodásban a törzsadatokat két csoportba osztjuk. Az egyik csoportba az anyagtörzs adatai (alapadatok, raktárkezelésre vonatkozó adatok), a másikba pedig a raktárfelépítés adatai (raktárszám, raktártípus, tárhelyek) tartoznak.

Anyagtörzs

Az anyagtörzs tartalmazza az anyagra vonatkozó összes információt, mint például a beszerzés, gyártás, tárolás, kiszállításhoz szükséges adatokat. Valamennyi SAP modul ugyanazt az anyagtörzset használja, csak más-más nézeteket. Ahhoz, hogy a raktárgazdálkodás aktív legyen egy anyagra, létre kell hozni a raktárkezelés 1 és 2 nézetet. Az alábbiakban láthatók azok az adatok is, melyek kapcsolódnak a raktárgazdálkodási rendszerhez: 

wm01.jpg

A raktárgazdálkodásban két szervezeti szint határozható meg (raktárszám és raktártípus). Az anyagtörzs raktárkezelési nézetein valamennyi adat egy bizonyos raktárra vonatkozik, azaz ha egy gyárhoz több raktár is kapcsolódik, akkor valamennyi raktárszámra karban kell tartani az anyagtörzset.

wm02.jpg

A raktárkezelés 1. nézeten az általános adatokon kívül meghatározhatjuk az anyag ki-, illetve betárolási stratégiáját azaz például azt a raktártípust, ahova anyagbeérkezést követően elsődlegesen betárolásra kerüljön az anyag. Illetve például megadhatjuk azt a  speciális mozgáskódot, ami bevételezést követően „eltéríti" az anyagot minőségügyi ellenőrzésre. Természetesen ezek az adatok csak akkor használhatók, ha előzetesen „customizálva" lettek, azaz beállításra kerültek a rendszerben a használatukhoz szükséges háttérinformációk. Pl. külön mozgásnem és mozgáskód indikátor a minőségügyi eltérítéshez (erről majd egy későbbi cikkben lesz szó). Ezekhez a beállításokhoz a felhasználók nem férnek hozzá, általában SAP bevezetésnél vagy külön kérés alapján állítják be a tanácsadók.

wm03.jpg

A raktárkezelés 2. nézeten találhatók a raklapképzési adatok. A rendszer a mennyiséget együtt használja a raktáregységtípussal (RET), ami alapján megmutatja, hogy mennyi mennyiség csomagolható az anyagból egy bizonyos csomagolóegységbe (pl. raklapra, dobozba...)

wm04.jpg

wm05.jpg 

Amennyiben raktártípusra is karbantartjuk az adatokat, akkor a raktárgazdálkodás 2. nézeten további adatok jelennek meg, mint például fix tárhely, min/max tárhelymennyiség, utánpótlásmennyiség. Ezek a mezők csak raktártípushoz és nem raktárszámhoz tartoznak. Ha egy anyaghoz megadunk egy fix tárhelyet az azt jelenti, hogy az adott raktártípuson belüli betárolásnál az anyag a megadott tárhelyre kerül, de csak abban az esetben, ha a raktártípus renszerbeállításánál a betárolási stratégiában az „állandó helyek (F)" startégia van megadva. Az anyagtörzs raktártípus szintű beállításainak alapja a rendszerbeállítás. Hiába állítunk be például fix tárhelyet egy anyaghoz, ha a betárolási stratégiában más lett megadva. A maximun / minimum tárhelymennyiség a tárhely kapacitását mutatja. A minimum tárhely mennyiség tárhelyutántöltésnél is használható, azaz ha az aktuális készlet a megadott mennyiség alatt van, akkor a tárhely utántöltésre kerül. Az utánpótlásmennyiség az a mennyiség, amennyivel a tárhelyet után kell tölteni, ez pedig megegyezik a min. tárhelymennyiséggel. Amennyiben mennyiség függő kiszedési stratégiát használunk (kis/nagy mennyiségek figyelembevétele „M"), a kívánt kiszedési mennyiséget a rendszer kerekíti az anyagtörzsben megadottak alapján.

A raktárgazdálkodás a következő mennyiségi egységeket használja:

 • Bázis mennyiségi egység (base unit of measure) - más néven: készletvezetési mennyiségi egység, mely alapja a készletvezetésnek és a készletértékelésnek. Az alternatív mennyiségi egységek minden esetben konvertálásra kerülnek bázis mennyiségi egységre egy megadott faktor alapján.
 • Alternatív mennyiségi egységet készletvezetésnél (kiadási egység), beszerzésnél (rendelési egység) és értékesítésnél (értékesítési egység) használjuk. Ezek a mennyiségi egységek gyár szinten kerülnek meghatározásra.
 • Raktárszámhoz kapcsolódó alternatív mennyiségi egységek:

  - WM mennyiségi egység (Csak abban az esetben kell megadni, ha olyan
  mennyiségi egységet szetnénk használni, ami eltér a bázis vagy alternatív
  mennyiségi egységtől. Ha nem adunk meg WM mennyiségi egységet, akkor
  a bázis mennyiségi egységet veszi alapul a rendszer)

  - Raklapképzési adatok ( raktáregység típus) rakodási segédeszkösz
  mennyiségi egysége

Ebben a cikkben az anyagtörzs raktárgazdálkodási részét foglaltam össze, azonban ezzel még közel sem néztük át a törzsadatokat. A raktárfelépítés adatai még hátra vannak, amik szinte a legfontosabb törzsadatok, hiszen a fizikai raktár felépítését képezik. A következő Tudásmorzsákban ezzel foglalkozunk majd, valamint megnézzük azokat az táblákat, amiben a raktárgazdálkodás adatait tároljuk, folytatjuk...

Inotay Csilla - A szerző több mint 2 éve dolgozik tanácsadóként, fő területe a raktárgazdálkodás, emellett anyaggazdálkodással is foglalkozik. Több hazai projecten vett részt.

További cikkek a szerzőtől


Nincs hozzászólása.
A téma megvitatása a fórumon. (0 hozzászólás)