Hirdetés


ERP cikkekAnyagfajták beállításai – Hogyan előzzük meg az MM inkonzisztenciákat?

PDF
Nyomtatás

Előfordult már, hogy átállítottad az anyagfajta egyik jellemzőjét és utána nem lett inkonzisztens a készlet? Sikerült helyrehozni? Tudod, mi miért történt? Szeretnéd, hogy a jövőben erre a hibalehetőségre egy figyelmeztető üzenet felhívja a figyelmedet? Itt egy új Note!

Az SAP FI Modul áttekintése

PDF
Nyomtatás

sapfi1.jpgSokan érdeklődnek az egyes pénzügyi megoldások iránt, és sok általános kérdést is feltesznek az alapokkal kapcsolatban.

Ezért a most következő cikkben egy általános bemutatást közlünk az SAP FI moduljával kapcsolatban a teljesség és a szakmai részletek magyarázata nélkül.
Célja egy csipetnyi ízelítő nyújtása az SAP pénzügyi megoldásából.

SAP RF -Mobil eszközök használata a raktárakban

PDF
Nyomtatás

saprf1.jpgAz SAP RF (Radio Frequency) alkalmazások megkönnyítik és gyorsítják a raktári könyveléseket, mivel minden könyvelés online történik az SAP-ban. Ezekkel az eszközökkel a felhasználók egy egyszerűsített felhasználói felületen keresztül közvetlenül az SAP-ban könyvelnek. A mobil eszközök másik nagy előnye, hogy az információkat szkenneléssel (vagy egyéb módon pl. RFID, pick-by-voice) gyorsabban és biztosabban lehet bevinni, mintha begépelnénk a kért számsort.

Az SAP karbantartás modulja 6. rész – Rendszerkiválasztás és integráció

PDF
Nyomtatás
sappm601.jpgA PM modul bemutatásának utolsó cikkéhez érkeztünk. Az eddigiekben megnéztük a karbantartási rendszerek elméletét, majd egy képzeletbeli vállalkozás példáján konkrétan végigmentünk az SAP PM funkcionalitásain.

Ebben a záró cikkemben olyan témákat érintek, amiket a cikkek írása közben kérdésként kaptam, úgymint: a karbantartási rendszer kiválasztása, bevezetése, integrálása.

Az SAP karbantartás modulja - 5. rész - Megelőző karbantartás

PDF
Nyomtatás
pm00.jpgEgy esemény előfordulásának valószínűsége fordítottan arányos bekövetkezésének kívánatosságával.
- Gumperson törvénye -

Az eddigi négy cikkben átnéztük a meghibásodások elhárításának támogatására szolgáló eszköztárakat. Itt az idő, hogy egy kicsit beszéljünk a megelőző karbantartásokról.

Az SAP karbantartás modulja - 4. rész - Rendeléskezelés

PDF
Nyomtatás

sappmm01.jpg1. Ha eljutsz a hibás alkatrészig, nincs szerszámod a kiszereléshez.
2. Ha ki tudod szerelni, az alkatrész üzletben nem kapható.
3. Ha kapható, akkor ki se kellett volna cserélni.
- Campbell autószerelési törvényei -

Egy kis szünet után folytatom a PM modul bemutatását képzeletbeli kis cégünk példáján. Az előző részben a berendezéseink nem megfelelő működési állapotának bejelentési lehetőségeit vizsgáltuk. Ebben a részben a tényleges munkaigényekkel járó folyamat feldolgozása következik, ez pedig nem mást, mint a PM modul rendelés kezelése.

SAP Business One 8.8 - A holnapra hangolva

PDF
Nyomtatás
dfcc225m_358f994b2fv_b.jpgHa szétnézünk a kkv-k számára elérhető ügyviteli rendszerek között, sok olyat találunk amelyik képes az aktuális ügyviteli igényeket kiszolgálni, de hány olyan van amelyikről tudhatjuk, hogy 5 év múlva is képes lesz rá?

Az SAP Business One 8.8-as verziójával ismét bizonyítékát adta az SAP, hogy 40 év tapasztalatával a háta mögött a jövőből is többet lát, mint amire egy "átlag" szoftverfejlesztő képes.

Az SAP karbantartás modulja - 3. rész - Jelentéskezelés

PDF
Nyomtatás

„Ha jól mennek a dolgok, akkor valami el fog romlani…” - Chisolm első törvénye
A mostani részben az eszközparkunk olyan eseményeivel foglalkozunk, amelyek intézkedést igényelnek. Mik lehetnek ezek? Például meghibásodás vagy annak gyanúja, nem üzemszerű működés, esetleg bizonyos eltérések az optimális állapothoz képest.

Az SAP karbantartás modulja - 2. rész - A műszaki objektumok

PDF
Nyomtatás

pm200.jpg„A tartalék kocsi rögtön lerobban, ha az autó,

minek pótlására használják, felmondja a szolgálatot."

       Jean törvénye a gépjárművekről

Az előző cikkben átnéztük a karbantartás alapfogalmait. Itt az ideje, hogy rátérjünk képzeletbeli vállalatunk, a TudásMorzsa Transport Kft. eszközparkjának karbantartási tevékenységére.

Az SAP karbantartás modulja - 1. rész - Bevezetés

PDF
Nyomtatás

pm00.jpgAz elkövetkező időszakban az SAP egyik - talán kevésbé közismert - modulja, a PM (Plant Maintenance), vagyis karbantartás modul használatát mutatom be néhány cikk erejéig.

Ebben a részben az alapelveket nézzük át. Igyekszem majd nem túl tankönyv jellegű lenni, de a későbbikekben jól jöhet, ha nagyjából körülírjuk a használt fogalmakat.

Vágjunk bele! :)

Egy életszagú történet

PDF
Nyomtatás

infoeltero00.jpgPár hónapja írok a Tudásmorzsákba cikkeket, próbálok elképzelni valószínű eseteket... Azonban az élet közbeszól...

Lássunk egy teljesen valóságos, életből vett példát, és nézzük meg, mi a megoldás! Íme egy nagyon életszagú történet: egy olvasónk, Gábor, felvetett egy érdekes problémát. Két beszállítótól is vásároljuk ugyanazt az anyagot, azonban az egyik kg-ban számláz, míg a másik literben. Előbbi piros hordóban szállít, az utóbbi zöldben. Hogyan kezeljük ez a SAP-ban?

SAP Business One Compact teszt

PDF
Nyomtatás

Az elmúlt egy hónapban alkalmam nyílt megismerkedni az SAP Business One Compact rendszerével a SAP Hungary által rendelkezésemre bocsátott teszt rendszeren. Ez idő alatt megismerhettem a rendszer alapvető funkcionalitásait, illetve megtudhattam többet a termék technológiai hátteréről, és az azzal kapcsolatos lehetőségekről. Tapasztalataimat most ezen cikk keretein belül kívánom az olvasókkal megosztani.

SAP Business One Compact: a TESZT

PDF
Nyomtatás

Az SAP Business One Compact egy nap alatt bevezethető vállalatirányítási rendszer, így a vállalkozás fő tevékenységei a kezdetektől kiválóan és hatékonyan menedzselhetőek.

A tesztet a legalapvetőbb, általános beállításoknak megfelelően végeztem, valamint egy konkrét, értékesítési folyamatot mutatok be, így ezek alapján állapítottam meg az SAP Business One Compact rendszer előnyeit és hátrányait. A tesztben egy-két funkcionalitás leírása található, valójában sokkal több, mint az itt leírtak.

Megnézhetjük-e magunkat az „ártükörben”?

PDF
Nyomtatás

artuk01.jpgA görög mitológiában szerepel egy nimfa, aki szerelmes lett a saját tükörképébe; majd a beteljesületlen szerelembe belehalt. Hogy ne essünk Nárcisszusz hibájába, ne nézegessük magunkat az ártükörben, hanem könnyítsük meg vele SAP-os életünket! Ígérem, ma nem fogtok unatkozni! Lesz itt virágkarnevál, holland repülőút, megvesztegetés és jó kis magyarosch lehúzás!

Kvótázás kettő, folytatódik az eperfagyi-gyártás!

PDF
Nyomtatás
kvo01.jpg

A mai téma: hogyan lehet a kvótázást beágyazni az MRP-be?
Na jó, és mi az az MRP? Ebbe is belekóstolunk! Aki velem tart, megkapja az eperfagyit! ... Vagyis a receptjét.

Nyári nyalánkságok, avagy az eperfagyi és a kvótázás

PDF
Nyomtatás

kvo201.jpg


Nyalánkságokat ígértem egy hónapja... Na most megkapjátok! :) Finom, nyári desszertet: jégkrémet!
Nem kell megrémülni, nem a képen látható amerikai-francia csodát: a szalonnás fagyit. Gyártsunk inkább eperjégkérmet! Hogy mi köze van az eperfagyinak a SAP-hoz? Mindjárt kiderül!

Törzsadatok és adatbázistáblák a raktárgazdálkodásban II.

PDF
Nyomtatás

Az előző cikkben a raktárgazdálkodáshoz kapcsolódó törzsadatok közül megnéztük az  anyagtörzset, azon belül is azokat  a mezőket, melyek kitöltése elengedhetetlenül szükséges a WM használatához. Most folytatjuk a törzsadatok bemutatását, mégpedig a raktárfelépítés adataival.

A rendelési könyv - ami nem egy kódex, és nem is kockás füzet

PDF
Nyomtatás

rk001.jpgVégre! Anyagtörzsön át, beszállítótörzsön keresztül, infórekordokon által eljutottunk a Rendelési könyvhöz! Ez nem egy szép, tizenötödik századbeli, itáliai kódex, amiben a szerzetesek jegyzetelték a környékbeli parasztoktól megrendelt bort, búzát, sarut és kapát. Sajnos...
De nem is a bótos Mancika kockás füzete, amiben sörösrekeszeket lajstromozza...
Hanem az SAP MM moduljában az a funkció, ami az árak érvényességét 'észben tartva' megmutatja a lehetséges beszerzési forrásokat.

Törzsadatok és adatbázistáblák a raktárgazdálkodásban I.

PDF
Nyomtatás

Az előző cikkben átfogó képet kaptunk arról hogy illeszkedik a WM az SAP többi moduljához, valamint arról, hogy a raktárgazdálkodás segítségével hatékonyan tárolhatjuk és mozgathatjuk az anyagokat. Most megnézzük milyen törzsadatok szükségesek ahhoz, hogy az anyagokat WM szinten tudjuk kezelni az SAP-ban.

A beszerzési forrás meghatározása: első lépés: infórekord

PDF
Nyomtatás
Az előző két cikkben áttekintettük az anyag és szállítótörzset. Ma összekapcsoljuk a kettőt: ebből lesz a… nem a cserebogár, hanem az infórekord. De miért is van szükség infórekordra? Hogyan működik? Mit lehet itt beállítani? Erről lesz szó a cikkben.

Bevezetés a Warehouse Management – azaz a raktárgazdálkodás rejtelmeibe

PDF
Nyomtatás

A raktárgazdálkodás segítségével hatékonyan tárolhatjuk és mozgathatjuk az anyagokat, alacsony szinten tarthatjuk a raktárkészletet, magas szolgáltatási színvonalat nyújtva. A WM be- és kitárolási stratégiákkal optimalizálja az anyagáramlást és a raktárkapacitást a raktárakban. Így jelentősen egyszerűsíthető a szükséges anyagok elérése.

A következő cikksorozat első részében bemutatjuk a raktárgazdálkodás felépítését, kapcsolódását egyes modulokhoz.
Majd a Tudásmorzsák további kiadásaiban a raktárgazdálkodás törzsadatait, az anyag/ok raktáron belüli mozgásait, készletlekérdezési módjait illetve további hasznos információkat például a bevételezési / kiadási folyamatokról, leltározásról.

Törzsadatok és adatbázistáblák a beszerzésben - szállítótörzs

PDF
Nyomtatás

Folytatjuk a törzsadatok taglalását. Nézzük meg, hogyan hozhatjuk létre egy beszállítónkat a SAP-ban! Milyen adatokat tudunk eltárolni, milyen szinten tudjuk õket kezelni, és mire jó egyáltalán? Szót ejtünk továbbá a mágikus hangzású részszortimentrõl és rendkívül fontos számlacsoportról is.

Törzsadatok és adatbázistáblák a beszerzésben - anyagtörzs

PDF
Nyomtatás

Ebben a cikkben belekezdünk beszerzési folyamatban használatos törzsadatok áttekintésébe. Ez alkalommal az anyagtörzset vizsgáljuk meg részletesebben: hogyan hozunk létre anyagot, milyen táblában tárolja el a rendszer az anyaggal kapcsolatos adatokat, végül hogyan tudjuk használni ezeket a táblákat. Az előző részben a beszerzési folyamathoz szükséges szervezeti egységeket tárgyaltuk: a gyárak, beszerzési szervezetek, vállalatok megadják az üzleti folyamatok vázát. Azonban ez nem elég, a vázat fel kell tölteni – adatokkal. Az adatokat struktúrált formában tároljuk: táblákban. Egy tábla az egy témával kapcsolatos adatokat tartalmazza – pl.: külön tábla a szállító adatainak, egy másik rendelési könyvnek, megint egy másik a már létrehozott megrendelés adatainak. Vegyük górcső alá ezeket egyenként!

Szervezeti egységek, szintek a beszerzésben

PDF
Nyomtatás

A múlt heti Tudásmorzsákban ígértem, hogy még visszatérünk a szervezeti egységekre. Minden vállalat különböző egységekre bontható, van pénzügyi, kereskedelmi, kommunikációs, logisztikai stb osztály. Ezek különféle hierarchikus viszonyban állhatnak egymással – alá-és mellérendeltek lehetnek. Személyi szinten ez, például, azt jelenti, hogy a gyárigazgató alárendeltje a pénzügyi igazgatónak. A gyár a vállalatnak, mint gazdasági egységnek a része, hierarchiában fölötte áll; a gyár szolgálja az egész vállalat érdekeit, és nem fordítva. Az SAP-s szervezeti felépítésnek követnie kell a vállalat felépítését, annak logikáját. Így a termelést a gyár, a könyvelést a vállalatkód, a beszerzést a beszerzési szervezet jelenti a rendszerben. De nézzük ezt egy kicsit részletesebben a beszerzési folyamatban említett egységekre fókuszálva!

Beszerzési megrendelés folyamata az SAP-ban

PDF
Nyomtatás
A következő cikksorozat első részében be fogom mutatni, hogyan történik egy beszerzési megrendelés készítése az igényektől, a megrendelésen keresztül a kifizetésig. Majd a következő Tudásmorzsában a beszerzési folyamatban használatos szervezeti egységekről lesz szó, amely a vállalatunk felépítését tükrözi. Ha ez nincs meg, vagy rosszul van felépítve, hiába van szép, fényes, többmilliós SAP-unk, nem tudjuk használni saját céljainkra.