Hirdetés
 

Az SAP első IPhone alkalmazása

PDF
Nyomtatás

sapiphone03.jpgAz SAP első IPhone alkalmazása, avagy hogyan segít Neked az SAP ha dugóba kerülsz

Manapság nagyon népszerűek az okostelefonok, ezek közül is kitűnik az IPhone, melyre több tízezer alkalmazás érhető el. Nézzük meg milyen SAP-s alkalmazásokat találunk közöttük!

Az IPhone-ra elérhető alkalmazások zöme nem üzleti jellegű, de azért ilyenek is akadnak szép számmal, sőt egyre többet találni belőlük. Kevesen tudják mi az SAP első alkalmazása erre a platformra, sokan azt hiszik hogy a BusinessObjects Explorer az, de tévednek. Az első hivatalos SAP-s alkalmazás IPhone-ra a BNE Traffic, az SAP Research Center (a Google Wave / SAP "Gravity" prototípus készítői) jóvoltából.

Ne csodálkozzunk, ha nem hallottunk még róla eddig, sok hasznát sajnos egyébként sem vesszük, hacsak nem az ausztráliai Brisbane-ben lakunk. Az alkalmazás nagyon távol áll attól, amire akkor gondolnánk, ha meghalljuk azt hogy SAP alkalmazás, ez ugyanis egy "dugófigyelő". De mégis mi köze van ennek az SAP-hoz? A rendszer lelke SAP technológia, mégpedig az SAP BusinessObjects Text Analysis. Az alkalmazás úgy működik, hogy a Twitteren közzétett, #bnetraffic tag-gel ellátott tweetekből kivonatot készít, majd az SAP BusinessObjects Text Analysis technológiáját felhasználva ezekből meghatározza a földrajzi helyet, s ezeket az információkat elhelyezi a Google Maps megfelelő részén.

Így még indulás előtt láthatjuk, hogy tervezett úticélunkig milyen bejelentett közlekedési események történtek.

A #bnetraffic tag figyelése és feldolgozása nem véletlen, az egész alkalmazás Brisbane és környéke közlekedési eseményeit hivatott figyelni (itt található az egyik SAP Research Center), de nem kell túl nagy képzelőerő ahhoz, hogy a szoftvert más földrajzi lokációkra is fel lehessen készíteni. Az indulás óta egy komolyabb változtatáson esett át a BNE Traffic, a legújabb verzióban már ki tudjuk választani, milyen időintervallumból kívánjuk megtekinteni a mások által küldött információkat, így pontosabb képet kaphatuk arról, mi történt mondjuk az utóbbi 1 órában.

A rendszer mögött az Amazon számítási felhője (cloud computing) áll, tehát Web 2.0-s technológiák sorát használták fel a készítők. Az egész szoftvert egyébként kb. 3 nap alatt dobták össze, majd az engedélykéréssel, hogy ez kikerülhessen az iTunes-ra, elment még kb. 3 hónap. Az alkalmazás teljesen ingyenes, az iTunes Storeban a Navigation szekcióban találhatjátok meg:
http://itunes.apple.com/us/app/bne-traffic/id335727072?mt=8

sapiphone02.jpg


Természetesen felvetődik az emberben a kérdés, miért készít az SAP "navigációs" alkalmazást?

A válasz nagyon egyszerű: az SAP Research csapata szeret játszadozni a technológiákkal, illetve demonstrálni szerette volna ezzel az alkalmazással, mennyire rugalmasak az SAP technológiák, és hogy az SAP Web 2.0 egy létező dolog. Az SAP Research Centerben dolgozók feladata éppen az, hogy nyitottak legyenek új, akár az SAP-tól jelenleg távolabb álló területekre, és kreativitásukkal olyat alkossanak, mely jelenleg nincs még lefedve SAP alkalmazásokkal.

A készítők már dolgoznak azon, hogy az alkalmazás hamarosan a legtöbb Ausztrál városban használható legyen, azt hiszem hallani fogunk még róluk.


Bővebb leírást a szoftver készítőitől az SDN-en olvashattok, Dr. Marek Kowalkiewicz tollából:
http://www.sdn.sap.com/irj/scn/weblogs?blog=/pub/wlg/16666

 

A szerző SAP tanácsadóként több éve segíti hazai és nemzetközi termelő és szolgáltató vállalatok tevékenységét, főbb szakterületei a PP, PM és QM modulok. Szabadidejében az SAPjobs.hu ügyes-bajos dolgaival foglalkozik.

További cikkek a szerzőtől


Nincs hozzászólása.
A téma megvitatása a fórumon. (0 hozzászólás)