Hirdetés
 

Mennyit ér az SAP certifikáció? – 2. rész

PDF
Nyomtatás

Az előző bejegyzésben végigvettük az SAP certifikációk szintjeit (Associate, Professional, Master), illetve az ezekhez tartozó követelményeket és a megszerzésük által biztosított lehetséges előnyöket.

Most továbbmegyünk és megnézzük, mit kell tennünk ahhoz, hogy egy ilyen certifikációt a kezünkbe foghassunk.
Mivel SAP certifikációt szeretnénk szerezni, így kiindulópontunk nem is lehet más, mint az SAP honlapja: (ez egyébként nem teljesen igaz, erre a témára később visszatérünk)


Feltételezzük, hogy Magyarországon vagyunk és itt is szeretnénk megszerezni a certifikációt, ebben az esetben a http://www.sap.com/hungary/services/education/certifikacio/index.epx címet kell felkeresnünk:

sapcert201.jpg


A honlapon megtalálhatók:

  • az SAP Oktatási központjának vizsgaidőpontjai, melyekből minden hónapban van legalább egy;
  • a certifikációk árai;
  • és egy tanácsadói certifikációs jelentkezési lap.
  • Mielőtt eljutnánk a megfelelő vizsgaidőpont kiválasztása és a jelentkezési lap kitöltéséhez, ki kell választanunk milyen certifikációt is szeretnénk.

 

Ebben lesz segítségünkre a certifikáció kiválasztása box, mely három szűrő kritériumot tartalmaz: Solution, Focus area, role, azaz:

  • SAP megoldás, pl.: SAP Netweaver, SAP ERP, SAP Business One, SAP PLM, SAP SCM, stb;
  • fókuszterület, pl.: Applications, Development, Technology
  • és pozíció, pl.: Architect, Application Consultant, Developer, stb.

sapcert202.jpg

 

A szűrőkritériumok mellett található legördülő nyilakra kattintva kiválaszthatjuk, majd leszűrhetjük, s listába rendezve megkapjuk azokat a vizsgákat, amelyek saját tudásunkhoz, pozíciónkhoz és képességeinkhez illenek.

Nézzünk egy példát arra, ha valaki a SAP ERP megoldással foglalkozik, és tanácsadói vizsgát szeretne tenni!
A Find a certification boxban elvégezzük a kívánt szelekciót:

sapcert202.jpg


majd a Find gombra kattintva megkapjuk a kritériumoknak megfelelő vizsgák listáját:

 

sapcert202.jpg


A listát végigböngészve láthatjuk az előző bejegyzésben leírt szinteket, tehát ugyanahhoz a megoldáshoz/fókuszterülethez két vizsga is tartozhat, az egyik az Associate (munkatársi), a másik a Professional szinten. (Tekintettel arra, hogy a master szint jelenleg is fejlesztés alatt áll, így ezt nem találjuk még meg a listán).

Amennyiben kiválasztunk egy certifikációt, úgy annak részletező oldalán ismét láthatjuk, mely szinteken érhetjük el azt:

sapcert202.jpg

 

Az egyes szintekhez tartozó tesztek leírását az oldal jobb oldalán találjuk. A szintek között az alattuk lévő képre való kattintással válthatunk. Láthatjuk még milyen certifikációt lehetne letenni a Professional előtt (Predecessor Certification Roles), ez természetesen az Associate lesz, illetve ha az Associate oldalán vagyunk, ott a következő szint ajánlását láthatjuk (Follow-on Certification Roles).

Kattintsunk a teszt sorra és nézzük, milyen információkat találhatunk itt:

sapcert202.jpg

Először is kapunk egy általános leírást a certifikációról, jelen esetben arról, hogy ez a teszt az SAP ERP Beszerzés területének tanácsadói szintű, alapos ismeretét követeli meg, mely több SAP ERP Beszerzés bevezetés projekt során gyakorlati tapasztalattal is bővült az idők során. Minimum 4-7 évnyi tapasztalatra lesz szükségünk a teszt abszolválására, az ajánlott oktatóanyagokon kívül a gyakorlati munkatapasztalat is szükséges a sikeres vizsgához.
Nincs mese, ezt a tesztet tapasztalt tanácsadóknak találták ki, könyvekből, online dokumentációkból nem tudjuk letenni, ellentétben az Associate szinttel, melynek általános leírásában ilyen jellegű információk olvashatók.

A 80 kérdésből álló teszt megoldására 3 óra áll rendelkezésünkre, melynek során természetesen nem használhatunk semmilyen online vagy offline dokumentációt illetve SAP rendszert.

A PPRO64 linkre kattintva 19 mintakérdést találhatunk, megoldókulccsal együtt, így kaphatunk némi betekintést a kérdések összetettségébe. Senkinek ne legyenek illúziói, attól hogy ezt a 19 kérdést megválaszoljuk, még nem tudjuk letenni a vizsgát:

sapcert202.jpg

A vizsga részletes ismertető oldalán találunk még egy felsorolást a szükséges kompetenciákról, különböző területekről, azok fontosságával együtt:

sapcert202.jpg

Az ezekhez tartozó tanfolyamok kódjaira kattintva eljuthatunk azok ismertetőihez:

sapcert202.jpg

Látható, hogy egy tanácsadói, de akár egy associate certifikációt megszerezni sem egyszerű dolog, a mai tesztek alaposan alaposan megizzaszthatják még a tapasztalt szakembereket is.

A jövő hónapban visszalépünk egyet, s megnézzük milyen lehetőségeink vannak az online illetve offline tanulásra.

A szerző SAP tanácsadóként több éve segíti hazai és nemzetközi termelő és szolgáltató vállalatok tevékenységét, főbb szakterületei a PP, PM és QM modulok. Szabadidejében az SAPjobs.hu ügyes-bajos dolgaival foglalkozik.

További cikkek a szerzőtől


Téma megvitatása (2 hozzászólás)
Mennyit ér az SAP certifikáció? – 2. rész
2010. Január 20. szerda, 14:46
** Ebben a témában a következő cikket vitatjuk meg: Mennyit ér az SAP certifikáció? – 2. rész **

Sziasztok,
csak egy gyors info : nekem nem működött a http://www.sap.com/hungary/services/education/certifikacio/index
link bemásolva böngészőbe (hibát ad).
Azonban a főoldalról végigkövetve el lehet erre a linkre jutni.
Üdv,
Péter
Vá: Mennyit ér az SAP certifikáció? – 2. rész
2010. Január 23. szombat, 18:34
Szia Péter!

Köszi az észrevételt, javítottuk a linket, mely helyesen:

http://www.sap.com/hungary/services/education/certifikacio/index.epx

Üdv,
János

A téma megvitatása a fórumon. (2 hozzászólás)