Hirdetés
 

Mennyit ér az SAP certifikáció?

PDF
Nyomtatás

sapcert1.jpgAki SAP-val foglalkozik, legyen szó tanácsadóról, fejlesztőről, projekt managerről, de akár végfelhasználóról is, előbb utóbb biztosan találkozik a következő kifejezéssel: SAP certifikáció.
Sok kérdés merül fel ezzel kapcsolatban, ezért ebben a Tudásmorzsák bejegyzésben az SAP certifikációval foglalkozunk. Tehát mielőtt elrohannál SAP certifikációt szerezni, mindenképpen olvasd el összeállításunkat a lehetőségekről és csak ez után döntsd el, hogy egyáltalán megéri-e megszerezni ezt a bizonyítványt.

Cikksorozatunkban a következő kérdésekkel fogunk foglalkozni:

  • Milyen szinteken szerezhetőek meg az igazolások?
  • Az SAP certifikáció segít-e az első SAP-s pozíció megszerzésében?
  • Döntő lehet-e, ha többen pályáznak egy pozícióra, a mai hanyatló gazdaságban?
  • Készített-e már valaki objektív felmérést arról, hogy vajon a certifikációval rendelkező SAP szakemberek jobban teljesítenek-e a certifikációval nem rendelkezőkkel szemben?
  • Az SAP-t használó ügyfeleknek fontos-e a certifikáció?

Az SAP certifikáció szintjei

Az SAP certifikáció az SAP munkatársainak, SAP partnerek (tanácsadó cégek, technológiai partnerek) alkalmazottainak, független tanácsadóknak, fejlesztőknek illetve az ügyfelek alkalmazottainak, tehát egy nagyon széles körnek, gyakorlatilag bárkinek elérhető.
Kb. három éve, az ügyfelekkel és partnerekkel folytatott megbeszélések után az SAP bejelentette a certifikáció három szintjét: Associate (munkatársi), Professional (professzionális) és Master (mesteri). A zárójelben lévő megnevezések az SAP hivatalos magyarországi weboldalán lévő megnevezések.

Nézzük mit is jelentenek ezek a szintek, melyek a szintek teljesítéséhez elengedhetetlen követelmények:

Associate (munkatársi) certifikáció

Ez a certifikáció kiterjed egy tanácsadóval vagy egy projektcsapat tagjával szemben támasztott alapvető ismeretekre vonatkozó követelményekre, illetve megköveteli az SAP megoldások széleskörű ismeretét és az ehhez szükséges képességeket.
Ezzel a certifikációval:
Megszerezheted a szakmai kiválóság kívülről is elismert jelét
Megkülönböztetheted magad a többiektől az egyre zsúfoltabb piacon
Feladataidat magabiztosan és szakértelemmel végezheted el
Professional (professzionális) certifikáció:
Az előző szinthez képest ez egy magasabb szintű certifikáció, mely bizonyított projekt tapasztalatot, az üzleti folyamatok ismeretét és az SAP alkalmazások, megoldások még részletesebb ismeretét követeli meg.

Ezzel a certifikációval:
Megmutathatod tapasztalataidat és szakértelmedet egy szigorú tesztelési folyamaton keresztül
Nemzetközileg jobban alkalmazható, magasabb díjazást lehetővé tévő akkreditációd lehet

Master (mesteri) certifikáció

A jelenleg is fejlesztés alatt álló certifikáció magában foglalja az SAP szoftver egy speciális területének szakértő szintű megértését és a képességet a mély szakmai tudáson és előrelátáson keresztüli innovációra és a megoldások optimalizálására.
Ezen a szinten széleskörű projekttapasztalatokra, az SAP termékek átfogó ismeretére és arra a képességre van szükség, mely lehetővé teszi a jövő IT víziójának megteremtését komplex projektkörnyezetekben.

Ezzel a certifikációval:
Biztosíthatod a helyed a „jövőbe látó” szakértők exkluzív közösségében
Meghatározhatsz és irányíthatsz hosszútávú stratégiákat
Részt vehetsz master szintű tájékoztatókon, eszmecseréken, iparági rendezvényeken

Az Associate (munkatársi) szint gyakorlatilag elméleti, könyvből tanulható tudást tesztel. A legtöbb esetben ennek a szintnek a teljesítéséhez nincs szükség SAP bevezetés során megszerzett tapasztalatokra, viszont a Professional (professzionális) szint vizsgái kifejezetten úgy lettek elkészítve, hogy releváns SAP tapasztalatra kérdezzenek rá. A master szint pedig jóval többről szól, mint a vizsgák sikeres teljesítése, de mint az SAP weboldalán is olvaható, a szint és a követelmények kidolgozása is folyamatban van. A Professional szint eléréséhez egyébként nem szükséges az Associate (munkatársi) szint teljesítése, tehát mindenki saját maga eldöntheti, mely szint eléréséhez rendelkezik megfelelő tudással és tapasztalattal.

A következő bejegyzésben végigvesszük hol érdemes elindulni, ha valakit közelebbről érdekelnek a SAP certifikációk, illetve választ kaphattok a cikkindító kérdésekre is.

A szerző SAP tanácsadóként több éve segíti hazai és nemzetközi termelő és szolgáltató vállalatok tevékenységét, főbb szakterületei a PP, PM és QM modulok. Szabadidejében az SAPjobs.hu ügyes-bajos dolgaival foglalkozik.

További cikkek a szerzőtől


Nincs hozzászólása.
A téma megvitatása a fórumon. (0 hozzászólás)