Hirdetés
 

A legnagyobb hiba, melyet az SAP-s álláskeresők elkövetnek

PDF
Nyomtatás

jobsearch.jpgJon Reedtől nagyon sok hasznos olvasmány látott már napvilágot SAP karrier témában, nemrég az egyik legnagyobb hibáról írt, melyet az SAP-s álláskeresők elkövethetnek. Lássuk, mire gondolt!
Jon sokat írt már az SAP-s karrier stratégiájának alapjairól, - gondolom sokaknak ismerős az SAP consultant handbook nevű „alapmű"- ennek ellenére sok olyan megkeresést kapott, mely ugyanazt a kérdést veti fel, s ennek hatására kezdte el írni sorozatát az alapvető álláskeresési hibákról, melyet a SAP specialisták elkövethetnek. A hibák többségét ugyanúgy elkövetik a profi, tapasztalt SAP-sok, mint a kezdők, de természetesen a két csoport között azért különbségeket kell tennünk. A legnagyobb hiba, mellyel Jon találkozott, a következő: pénz hajhászat a képességek fejlesztése helyett.
Sokan még mindig úgy gondolják, hogy az SAP egy út a gyors meggazdagodáshoz. Le kell szögeznünk, hogy ez nem így van. Az SAP többé nem jelent egyet a gyors meggazdagodással, viszont karriert jelenthet. Egy jó karriert. Viszont csak akkor, ha az ember szenvedélyt érez az SAP iránt. Ha valaki nem érzi ezt, nem biztos, hogy ezen a pályán kellene lennie. A határidők, az utazás, a képességek folyamatos szinten tartása és fejlesztése nagyon megerőltető. Ha valaki ebben jól érzi magát, akkor minden rendben, de ha nem, a tanács a következő: jobb ha elhagyod ezt a pályát.

Amikor Jon azt mondja: ne hajszold a pénzt, azt érti alatta, hogy ne ugorj bele az SAP bármely területébe csak azért, mert az jelenleg nagyon jól megy. Ez ugyanis egy nagyon rossz szemléletmód, nem igazán lehet olyan SAP modult/területet megnevezni, mely sokkal jobban menne a többinél. Az igazság az, hogy nagyon sok sikeres tanácsadó olyan területeken dolgozik, melyek már réges-rég nem számítanak kiemelkedőnek, unikumnak.

Sokan leírták már, hogy csak akkor lehet valaki sikeres az SAP tanácsadásban, ha olyan területet választ, melyben egyébként is erős és az a képességeihez, szakértelméhez jól passzol. Nézzünk egy konkrét példát: ha valakinek nagyon jó pénzügyi, ill. kontrolling ismeretei vannak (jól ismeri a business oldalt), az nyugodtan vágjon bele az SAP FI-be és a CO-ba.
Ne foglalkozzon azzal, hogy a csapból is az folyik, mennyire népszerű manapság a CRM.

Kérdezhetnénk, hogy akkor ez most azt jelenti, ne vágjunk bele semmi újba, ne fordítsunk kellő figyelmet azokra a területekre, melyekre éppen nagy igény van? Természetesen nem. Mindig van módja a képességeink fejlesztésének. A kulcsa az egésznek az, hogy az alap szakértelmünket olyan területekkel egészítsük ki, melyek ezeket a képességeket teljesebbé teszik. Visszatérve az előbbi példára: Egy FI-s tanácsadónak, aki ez ERP 6.0 területén már nagyon sok ismerettel rendelkezik, ilyen fejlődési terület lehet az SAP BO EPM megoldása, vagy akár az SAP Financial Supply Chain Management, de választhatja azt az utat is, hogy valamilyen speciális iparági megoldásban erősíti tudását és képességeit.

Természetesen, ha valaki nem tud az SAP két területe között dönteni, és mindkettőben nagyjából azonos tapasztalattal rendelkezik, arra kell koncentrálnia, amelyik a piacon „jobban megy". Az igazi kihívást hosszútávon viszont az jelenti, hogy megtalálja a számára megfelelő karrier-utat, és rajta is tartsa magát.

Szenvedély az SAP iránt

Tényleg fontos ez, vagy csak jól hangzik? Van ennek hatása a számunkra elérhető bevételekre? A válasz egyértelműen igen! Két csoportot különböztethetünk meg, és elmondható, hogy azok tűnnek ki a többiek közül, akik mohó vágyat éreznek arra, hogy a legjobbak legyenek a saját területükön. Akik viszont híján vannak a szenvedélynek, abban a helyzetben találják majd magukat, hogy nem tudják kihozni a maximumot az SAP-s tevékenységükből. A zászló tehát azoknak áll, akik elhivatottságot éreznek a tevékenységük iránt. Ők azok, akik minden bizonnyal átmennének az ún. airplane test-en. Na de mi is az az airplane test? Tegyük fel magunknak a kérdést: hajlandóak lennénk egy nagy keményfedeles könyvet magunkkal cipelni egy repülőtéren, mely az általunk választott SAP területről szól, és élveznénk is annak olvasását? Ha igen, akkor átmentünk az airplane teszten és ez azt jelenti, hogy tényleg egy olyan területet választottunk az SAP-n belül, melyben igazán jók lehetünk. Ez vezet oda, hogy saját blogot írunk, online fórumokban segítünk a többieknek, vagy egész egyszerűen mi leszünk a csoportvezetők a munkahelyünkön, mivel mi leszünk az a személy, akinek meglesznek a válaszai azokra a kérdésekre, melyek megtanulására más nem fordított időt.

A fentiek természetesen a projektválasztásra is vonatkoznak. Jól meg kell választani a projekteket, tudni kell különbséget tenni egy jól fizető, de kevesebb szakmai kihívást, fejlődési lehetőséget biztosító, illetve az ezeket megadó, de kevesebbet fizető projekt között.
Ha jó projektet választunk, a pénzzel sem lesz gondunk. Talán nem leszünk gazdagok, viszont nagyon jól kompenzálnak minket egy olyan dologért, amelyben végső soron örömünket leljük.
Sőt mi több, ezzel megspóroljuk azt az időt is, amelyet a következő kérdés feltevésére fecsérelnénk: melyik a legjobban menő SAP terület jelenleg? E helyett kérdezzük magunktól a következőt: mely SAP területen tudnánk kiemelkedőt alkotni? Tegyük meg, s nem fogjuk megbánni! 

A szerző SAP tanácsadóként több éve segíti hazai és nemzetközi termelő és szolgáltató vállalatok tevékenységét, főbb szakterületei a PP, PM és QM modulok. Szabadidejében az SAPjobs.hu ügyes-bajos dolgaival foglalkozik.

További cikkek a szerzőtől


Nincs hozzászólása.
A téma megvitatása a fórumon. (0 hozzászólás)