Hirdetés
 

Webszolgáltatások I. rész: A webszervizek bemutatása

PDF
Nyomtatás

Az SAP világában az elmúlt év nagy sláger témája a webszolgáltatás volt, melyet talán még a mai napig is néha homály fed. Ez az a terület, ahol a nagy szavakat lehet durrogtatni, mint a SOA, UDDI, WSDL, SOAP stb.  Persze akárkit megkérdezel, akkor fog rá bólogatni, hogy tudja mi az a web szerviz, de ha valami mélyebbet szeretnél megtudni, akkor gyakran falakba ütközöl. Ezért a most következõ cikkben szeretnénk lerántani a fátylat errõl a misztikumról, és a következõ hírlevelekben lépésről lépésre megpróbáljuk elmagyarázni, illetve egy életszagú példát adni a szolgáltatás orientált architechtúrákról és szolgáltatásaikról.

Mi is az a WS?

A Wikipédia meghatározása szerint a következő:

A webszolgáltatás vagy angolul webservice alkalmazások közötti adatcserére szolgáló protokollok és szabványok gyûjteménye. Különböző programnyelveken írt és különböző platformokon futó szoftver alkalmazások számítógép hálózatokon (mint az Internet) keresztül történő adatcserére használják a webszolgáltatásokat, az egygépes folyamatközi kommunikációhoz (IPC) hasonlóan. Ezen interoperabilitás (például Java és Python, illetve Windows és Linux között) a nyílt szabványok használatának eredménye. Az OASIS és a W3C a vezető bizottságok a webszolgáltatások szabványosításának terén. A különböző implementációk fejlesztésének együttmûködése érdekében a WS-I szervezet több profilt fejlesztett ki a további szabványok támogatására.

Ha ebből esetleg nem értetted volna meg a lényegét, akkor a következő oldalon találhatsz egy részletesebb leírást a webszolgáltatásokról. 

A szolgáltatásorientált achitechtúrák előnyei

Napjaink vállalatóriásai a szolgáltatásorientált architektúrától (SOA) várják áttekinthetetlen alkalmazási és informatikai környezeteik egyszerûsítését. A SOA megkönnyíti a jól integrálható és újra felhasználható, moduláris üzleti szolgáltatások fejlesztését, amelyek rugalmasan alakítható IT-infrastruktúrát eredményeznek. Az informatikai infrastruktúra szolgáltatásközpontúvá tétele felszabadítja azokat a szakembereket és pénzforrásokat, amelyeket eddig a meglévő rendszerek összehangolására kellett fordítani, így az informatikai részleg a vállalat mûködését valóban megújító innovatív üzleti szolgáltatások fejlesztésére koncentrálhat.

A SOA konkrét előnyei:

 • Alacsonyabb fejlesztési költségek - A SOA alapú szolgáltatások könnyen újrahasznosíthatók és "félkész elemekként" költséges programozás nélkül új "összetett alkalmazásokba" építhetők.
 • Alacsonyabb karbantartási költségek - A rugalmasan újra felhasználható szolgáltatások csökkentik a szükséges informatikai szolgáltatások számát és belső összetettségét, ezáltal pedig az összes szolgáltatás karbantartási költsége is mérséklődik.
 • Színvonalasabb szolgáltatások - A SOA erősen ösztönzi az egyszer már kifejlesztett szolgáltatások minél több területen való újrahasznosítását. Ráadásul mivel azokat a különböző felhasználói közösségek több menetben tesztelik, megbízhatóbb és jobb színvonalú információs szolgáltatások jönnek létre.
 • Olcsóbb integráció - A szabványos szolgáltatások eleve jól képesek együttmûködni, így az eddig különálló alkalmazások könnyen és gyorsan összekapcsolhatók.
 • Csökkenő kockázat - A szám szerint kevesebb, ugyanakkor többszörösen felhasználható szolgáltatással a szervezet egységesebben és szabályosabban mûködik, könnyebben betarthatók a vállalati és informatikai előírások és irányelvek, és csökken a szabálytalanságokkal járó kockázat.

Általános áttekintés
A web szervizek olyan egyedülálló, önálló alkalmazások, melyek egy külső webes interfészen keresztül egy-egy kérést szolgálnak ki. A kérés hatására az átadott külső paraméterekkel a web szerviz elvégez egy adott mûveletet és valamilyen adattal tér vissza.

A web szerviz jelentősége abban áll, hogy az egyes alkalmazások térben egymástól el lehetnek választva, függetlenül futnak egymástól, több más rendszerből származó kérést is ki tudnak elégíteni, újrafelhasználhatók. Különböző technológiával készült alkalmazások között átjárást biztosíthatnak.

A SAP web szerviz a következő szabványokat használja:

 • eXtensible Markup Language (XML);
 • Simple Object Access Protocol (SOAP);
 • Web Service Definition Language (WSDL);
 • Universal Description, Discovery, and Integration (UDDI).

Szerviz könyvtár
A SAP a UDDI Registry-ben tárolja a web szolgáltatásokat. Itt lehet közzétenni API alkalmazásokat, illetve nyilvánosan elérni az eddigieket. A http://uddi.sap.com-on megtekinthető ez a könyvtár.
Web Service Toolset
Ez egy olyan integrált fejlesztőkörnyezet, ahol varázslók segítségével lehet web szolgáltatásokat létrehozni.
Egy web szerviz létrehozásához a következő formákban hozhatók létre:

Varázsló segítségével
Plusz programozás nélkül a következő elemekből lehet web szervizt készíteni:

 • RFC -re alkalmas funkciós modulból (távoli függvény hívására alkalmas modul)
 • RFC -re alkalmas funkciós csoportból, ami tartalmaz RFC-re alkalmas funkciós modult
 • BAPI-kból
 • XI üzenetekből

Virtuális Interfésszel
A virtuális interfész segítségével meghatározhatunk számos programnézetet, amit később web szolgáltatásként publikálhatunk. Ha készítünk egy virtuális interfészt, akkor átnevezhetünk, vagy elrejthetünk mûveleteket vagy paramétereket. Definiálhatunk szabványos paraméterértékeket és átkonvertálhatjuk a paraméter típusokat.

A következő cikkben egy részletes példát mutatok be, hogy hogyan lehet egy mûködő web szervizt készíteni Netweaver Developer Stúdió segítségével. Addig is A SAPKA LEGYEN VELETEK!

Bartha Levente - A szerző az SAP Hungary Kft.-nél mint CRM tanácsadó több éve foglalkozik SAP-val, főbb szakterületei Enterprise Portal, CRM Sales, E-selling, PCUI, CRM2007 UI.
Manapság többnyire külföldi projekteken dolgozik, illetve itthon SAP közösséget szervez.

További cikkek a szerzőtől


Nincs hozzászólása.
A téma megvitatása a fórumon. (0 hozzászólás)