Hirdetés
 

OpenSQL Editor – tesztelés és riportolás egyszerűen

PDF
Nyomtatás

zenith_smbox_green.jpgHiánya főleg annak tűnik fel, aki pályafutását nem SAP környezetben kezdte.
Vagy a menedzsernek, akinek gyorsan lenne szüksége egy összetett lekérdezés eredményére, amire még nem írtak riportot.
Hova rejtették az SQL editort? Hova írhatunk be egy lekérdezést, amit gombnyomásra azonnal lefuttathatunk?
A válasz egyszerű: sehova. Legalábbis eddig.

Mostantól ugyanis elérhető az a szoftver, ami erre képes. A neve - Zenith. Ezt a programot szeretnénk most röviden bemutatni, kiemelve lényegesebb funkcióit.

A Zenith lényege, hogy szinte bármilyen OpenSQL parancsot azonnal futtat, ide értve az UPDATE és DELETE utasításokat is. Tetszőlegesen bonyolult SELECT utasítást fogalmazhatunk meg, eredményét máris ALV táblázatban vagy ALV fában láthatjuk. Ezeket a kontrollokat egyszerű használni és számos hasznos funkciót kínálnak, így az újrarendezés, keresés, szummázás, nyomtatás, valamint különböző grafikonok megjelenítése csak pár gombnyomás kérdése. Arról nem beszélve, hogy a táblázat teljes tartalmát exportálhatjuk a legnépszeűbb fájltípusokba, pl. Excel táblázatba, ezáltal további adatelemzésre adva lehetőséget. Az adatáramlás irányát meg is fordíthatjuk: különböző fájlformátumokat olvashatunk be, ilyen módon az adatbázistáblák külső forrásokból is feltölthetők. Ez talán a létező legegyszerűbb módszer külső adatok importálására.

A program két változatban telepíthető: a riportoló verzió csak lekérdezéseket engedélyez, a fejlesztői verzióban az adatbázistáblák módosítása is engedélyezett. Mindkét esetben a felhasználói jogosultságokat úgy a Zenith saját, mint az SAP rendszerszintű jogosultsági objektumai is ellenőrzik; a felhasználó semmihez sem férhet hozzá és semmit nem hajthat végre, amit nem lenne szabad.

Hogyan használhatjuk mindezt a gyakorlatban? Lássuk erre néhány példát.

  • Csökkenthető a fejlesztési idő. Egyszerűen tesztelhetünk összetett lekérdezéseket és abban a formájukban alkalmazzuk őket leendő programjainkban, melyeket optimálisnak ítélünk. Könnyen ellenőrizhetjük, hogy a lekérdezések valóban azokat az eredményeket szolgáltatják-e, amiket várunk. Így megspórolhatjuk magunknak azokat az ideiglenes programokat, amelyeket csak a lekérdezések tesztelése végett írnánk, és a debuggerrel sem kell bíbelődnünk, ha egy táblatartalomra vagyunk kíváncsiak.
  • Csökkenthető a tesztelésre fordított idő. Mivel táblatartalmakat egyszerűen módosíthatunk, gyorsan létrehozhatunk tesztadatokat. Erre nem csak az UPDATE parancs ad lehetőséget, hanem lekérdezések ereményét is módosíthatjuk közvetlenül az ALV táblázatban. Szintén hasznos, hogy táblatartalom exportálható és viszzatölthető, ezáltal mindig visszaállíthatjuk az eredeti tesztadatokat, amennyiben azok a teszt végrehajtása során módosulnak.
  • Ad-hoc jellegű riportolás. Ha egyetlen lekérdezés eredményét szeretnénk megjeleníteni, nem kell többé programozással, változódeklarálással, lista vagy ALV megjelenítéssel bajlódnunk. Az eredményt kényelmesen kezelhető ALV táblázatban láthajuk, sőt, gombnyomásra riportoló programot generálhatunk, mely az adott lekérdezésre épül. Ezt azok a felhasználók is könnyen kezelik, akik nem kíváncsiak egy lekérdezés technikai hátterére.

Röviden áttekintjük a felhasználói felületet, mely négy részre van osztva:

opensql1.jpg

Bal oldalon a parancsokat elmenthetjük, mappákba rendszerezhetjük és a későbbiekben betölthetjük. Így amelyik parancsot egyszer már megírtuk, azt utána bármikor újra futtathatjuk.

Középen van a paracsszerkesztő. Az ABAP editorhoz hasonlóan kiemeli a kulcsszavakat (syntax highlighting), végrehajtja a „pretty print"-et, és diagrammokkal segíti a parancsok szintaktikusan helyes megírását. A parancsok kommentezése is engedélyezett, aminek szintén egy későbbi betöltés során vehetjük hasznát.

A jobb oldali négyzetben a parancsban szereplő táblákkal kapcsolatosan érhetők el különböző funkciók. Megtekinthetjük az adatbázistáblák definicióját, vagy kiválaszthatjuk a lekérdezés által megjelenítendő mezőket. Az idegen-kulcs relációk alapján generálhatjuk azokat a feltételeket, melyek alapján táblakapcsolást (JOIN) lehet létrehozni:

opensql2.jpg

Ezek mellett van még egy érdekes funkció: egy dialógus ablakban, szelekciós képernyőhöz hasonló módon állíthatunk össze értékintervallumokat (value range), melyeket a lekérdezés WHERE feltételébe építhetünk:

opensql3.jpg

A képernyő alsó felében az eredménymegjelenítésért felelős ALV-t találjuk, amelyben eldönthetjük, hogy az adatokat táblázatba vagy fába rendezve szeretnénk látni. Fontos funkció, hogy a megjelenített adatok módosíthatók, rekordok törölhetők és újak hozhatók létre. Továbbá itt van lehetőség fájlból adatokat betölteni, melyek új rekordokként az adatbzistáblába menthetők.

Ugyanaz az eredményhalmaz táblába, illetve fába rendezve:

opensql4.jpg

opensql5.jpg

Bármilyen módosítás előtt a program gondoskodik a megfelelő lockolásról, illetve csak olyan műveletet engedélyez, amelyhez a felhasználónak jogosultsága van.

Csak azok a rekordok módosíthatók, melyeket előzőleg sikerült lockolni:

opensql6.jpg

Aki mindezek után kedvet kapott és többet is szeretne megtudni a programról, látogasson el a www.hovitaga.com oldalra. Itt nem csak képeket, demo videókat és részletes dokumentációt találunk, hanem egyedi módon egy demo rendszerhez is hozzáférést kérhetünk, amelyben lehetőségünk van személyesen kipróbálni a programot.

 

A szerző az ELTE programtervező matematikus szakán szerzett mesteri fokozatot. 2005-ben programozóként csatlakozott a budapesti SAP Labs-hoz, 2007-től napjainkig egy német tanácsadó cégnél vállal szoftverfejlesztést és FS-CD tanácsadást. Emellett a Hovitaga Kft. társalapítójaként SAP Add-on-ok fejlesztésével foglalkozik.

További cikkek a szerzőtől


Nincs hozzászólása.
A téma megvitatása a fórumon. (0 hozzászólás)