Hirdetés
 

Web Page Composer

PDF
Nyomtatás

Weblap készítés SAP-ban? Meglepő, de egyszerű, mint a karika-csapás! A most következő cikkben bemutatjuk, hogyan lehet megvalósítani a webes tartalom kezelést az SAP Enterprise Portal környezetben, mely alapján bárki pillanatok alatt készíthetne saját weblapot magának.

A Web Page Composer az Enterprise Portal egyik komponense, melyet tipikusan tartalomkezelésre készítettek. Hasonlóan a már jól bevált CMS rendszerekhez, mint a Joomla, PHP Nuke, Drupal, Typo3 és a többiek, évekkel ezelőtt a SAP is megalkotta a saját portálját keretrendszerét és azon belül a Knowledge Management KM töltötte be a tartalom kezelésének a szerepét. De azért be kell lássuk, hogy a KM elég kezdetleges file repository volt azok számára, akik az előzően felsorolt CMS rendszereken nőttek fel.

Egy egyszerű 5-6 oldalas weboldal (pl. egy vállalati eseményt beharangozó marketing anyag) elkészítése sokkal nehezebb volt, mint egy hagyományos FrontPage szerkesztővel. Ezért később megjelent a Web Page Composer, mely tipikusan ezekre a feladatokra lett kifejlesztve, hogy a tartalomszerkesztők könnyen, bármiféle HTML programozási tudás nélkül képesek legyenek egy egyszerű honlapot elkészíteni és publikálni a portálon.

A most következő részben az idén megjelenő WPC 7.2-ről lesz szó, mely az év végén kerül a nyilvánosság elé a SAP NetWeaver 7.2 részeként. 

wpc001.jpg

Web Page Composer által készített weblap portál környezetben.

A fenti képen látható egy példa HTML oldal beágyazva az EP keretrendszerbe. Különösen megragadó az új Portál Design, mely megtartotta az eredeti struktúráját ( több szintű horizontális navigáció és összecsukható vertikális kiegészítő panel), de szín és formavilágában illeszkedik az új SAP CRM felületekhez. Innentől kezdve a Portál - CRM integráció nem csak funkcionálisan, hanem vizuálisan egymást tökéletes kiegészítését fogja képezni.

A portál személyre szabhatóságából eredendően az elkészített weblapokat szerepkör orientáltan lehet kiajánlani a nagyvilágnak, vagy a beépített nyelvi funkciók segítségével akár nemzetközi struktúrák is kiépíthetőek. A navigáció illetve a frame-es szerkezet ugyancsak tetszés szerint konfigurálható a standard EP-nek megfelelően. 

wpc002.jpg

A WPC által előállított HTML lapokra koncentrálva, jól látható, hogy a funkcionalitásokban visszatükröződnek a hagyományos CMS elemek, mint a navigációs útvonal, a tartalomra mutató link E-mailben való továbbküldése, nyomtatóbarát nézet, illetve az opciók között fellelhető a RSS csatorna és PDF konvertálási lehetőség is.

Ha „szerkesztő" szerepkörrel rendelkezik a felhasználó, akkor a lap közvetlen szerkesztésére is mód nyílik anélkül, hogy be kellene jelentkezni az adminisztrációs felületre.

wpc003.jpg
Front-end-en megjelenő szerkesztő felület

A bal oldali sávban a már elkészült tartalmak repository-ja található, mely az eddig megszokott EP logikát követi. A portál legkisebb építőkockája az iView szerkezetileg Workset-ekbe, majd ezek további Page-ekbe,Staging Area-ba majd könyvtárakba rendezhetők. Így alakítható ki akár egy portál szerkezetű hasábos elrendezés. A jobb oldali sávban már az előre elkészített tartalmi elemek iView találhatók, melyek mint egy puzzle darabkái kerülnek fel egy lapra.

Az iView-k tartalma nem csak egyszerű HTML lap lehet, hanem az EP-ből örökölt összes objektum elképzelhető, mint Web Dynpro vagy BSP alkalmazások, külső webszerviz hívások, flash betétek, BO riportok vagy akár SAP GUI-s tranzakciók. Ezáltal bármilyen információ megjeleníthető, amelynek van megfelelő iView sablonja.

wpc004.jpg
Új lap létrehozása

Egy új honlap elkészítése a Staging Area definiálásával kezdődik. Ez nem más mint egy olyan konténer, ami összefogja a benne található lapokat és megteremti a közöttük a navigációt. A következő lépésben egy új Page-et kell létrehozni, melynek a megvalósítását egy felhasználóbarát varázsló segíti. Itt lehet meghatározni a lapok layout-ját is. Ezt követően a megjelenő új lapba drag&drop művelettel kiválogathatjuk az általunk használni kívánt iView elemeket.

wpc005.jpg
Új lap készítése iView elemekből


Lapok elkészítése során nem csak a tartalmat lehet meghatározni, hanem az iView-khoz tartozó jogosultságokat, vagy a köztük lévő öröklési hierarchiát. A szerkesztés befejeztével gondoskodni kell a lapok publikálásáról.

wpc006.jpg
Elkészült Page publikálása

A honlapok elkészítése és publikálása még önmagában nem jelenti azt, hogy ez meg is fog jelenni a portálon bármilyen formában is. Az utolsó lépés a honlap jóváhagyatása a rendszeradminisztrátorral. Egy beépített funkció elindításával, a rendszer automatikusan elkészít egy e-mail sablont, melyben tájékoztatja az adminisztrátort a főbb változásokról és felkéri, hogy az adott honlapot csatolja hozzá egy adott felhasználói csoporthoz vagy szerepkörhöz.

Amint ez a hozzárendelés megtörténik a felhasználók egy újabb menüpontban megtekinthetik az elkészült weblapot. (Lásd első ábra).

Végszó

Ebben a cikkben igyekeztem a legegyszerűbb formában bemutatni a Web Page Composer keyuser felhasználói szemszögből, hogy mindenki bepillantást nyerhessen a SAP Enterprise Portál eme szegletébe. A mélyebb konfigurációs információk ( nyelvi és területi beállítások, jogosultságkezelés, kereső konfigurálás stb.) ajánlom a hivatalos SAP help-et és az sdn.sap.com-ot.

Bartha Levente - A szerző az SAP Hungary Kft.-nél mint CRM tanácsadó több éve foglalkozik SAP-val, főbb szakterületei Enterprise Portal, CRM Sales, E-selling, PCUI, CRM2007 UI.
Manapság többnyire külföldi projekteken dolgozik, illetve itthon SAP közösséget szervez.

További cikkek a szerzőtől


Nincs hozzászólása.
A téma megvitatása a fórumon. (0 hozzászólás)