Hirdetés


DEV cikkekAz ABAP debuggolás rejtelmei

PDF
Nyomtatás

Szeretnél rendszer felhasználót debuggolni, de az SAP nem engedi? Megoldjuk. Csak olvass tovább…

Speed up ABAP

PDF
Nyomtatás
speedup01.jpg

A programozás minden esetben a változók esetleg tömbök deklarálásával majd azok feltöltésével kezdődik. Akkor beszélhetünk igazi munkáról amikor már függvényekkel, ciklusokkal és objektumokkal is operálunk az adatbázisban. Nincs ez másképp az ABAP nyelvben sem. De vajon honnan tudjuk, hogy a megfelelő, leggyorsabb és a legoptimálisabb megoldásokat alkalmazzuk? A mai fejezetben megismerhetünk jó néhány praktikát amik segítségünkre lehetnek a hatékonyabb programozásban.

OpenSQL Editor – tesztelés és riportolás egyszerűen

PDF
Nyomtatás

zenith_smbox_green.jpgHiánya főleg annak tűnik fel, aki pályafutását nem SAP környezetben kezdte.
Vagy a menedzsernek, akinek gyorsan lenne szüksége egy összetett lekérdezés eredményére, amire még nem írtak riportot.
Hova rejtették az SQL editort? Hova írhatunk be egy lekérdezést, amit gombnyomásra azonnal lefuttathatunk?
A válasz egyszerű: sehova. Legalábbis eddig.

Mostantól ugyanis elérhető az a szoftver, ami erre képes. A neve - Zenith. Ezt a programot szeretnénk most röviden bemutatni, kiemelve lényegesebb funkcióit.

Web Dynpro ABAP vs. Web Dynpro Java

PDF
Nyomtatás

wda1.jpg

A Web Dynpro keretrendszernek kétféle megvalósítása létezik. A Web Dynpro for ABAP és a Web Dynpro for Java. Vajon miben hasonlítanak és miben különböznek ezek a technológiák? Milyen esetekben érdemes az egyiket vagy a másikat választani? Felmerülhet-e olyan igény, amelyet csak az egyikkel vagy csak a másikkal tudunk megvalósítani? A következő cikkünkben többek között ezekre a kérdésekre kaphatunk választ.

Web Page Composer

PDF
Nyomtatás
wchtml.jpgWeblap készítés SAP-ban? Meglepő, de egyszerű, mint a karika-csapás! A most következő cikkben bemutatjuk, hogyan lehet megvalósítani a webes tartalom kezelést az SAP Enterprise Portal környezetben, mely alapján bárki pillanatok alatt készíthetne saját weblapot magának.

A Web Page Composer az Enterprise Portal egyik komponense, melyet tipikusan tartalomkezelésre készítettek. Hasonlóan a már jól bevált CMS rendszerekhez, mint a Joomla, PHP Nuke, Drupal, Typo3 és a többiek.

Smartforms használata SAP-ban

PDF
Nyomtatás
smartf00.jpgA cégarculat kialakítása minden vállalkozás életében fontos lépést jelent. Az arculatteremtés természetesen nem egy lógó, nyomtatvány megtervezéséből áll, az csak egy fontos eleme.

A Smart Forms tranzakció segítségével megtervezhetjük a mindennapi ügyeinket lebonyolító űrlapokat, az árajánlattól a számláig. Például egy strukturált, átlátható árajánlat megkönnyíti és hatékonyabbá teszi a kereskedelmi ügyfeleinkkel való kommunikációt.

Minőségbiztosítás fejlődése az SAP-nál

PDF
Nyomtatás

pilp.jpgNem elég hagyományos tesztelésre, hibajavításra hagyatkozni, mindenképpen új hibakerülési módszerek, technikák kellenek.
Az SAP vállalatirányítási rendszereiben előforduló kritikus hibák súlyos anyagi veszteségeket okozhatnak az ügyfeleknek. A vállalatnak ezért mindent el kell követnie, hogy megbízató rendszereket készítsen. Ahhoz, hogy ezt elérje szükség volt a belső minőségbiztosítási folyamatok fejlesztésére és egységesítésére.

Objektum Orientált Programozás (OOP) ABAP-ban

PDF
Nyomtatás

Az OOP (Objektum Orientált Programozás) alapelvei: 1. Egységbe zárás: az adat és a rajta értelmezett funkcionalitás egy megbonthatatlan egységet képez. (Az attribútumok lokálisak az objektumra nézve.) Az objektumot minden pillanatban az attribútumai által meghatározott állapot jellemzi. 2. Többalakúság (polimorfizmus): az objektum környezet- és állapot érzékenyen képes reagálni. 3. Öröklés: az objektumok származtathatók. Az utód örökli az előd minden öröklésre megengedett attribútumát, és metódusát.

Enterprise Services Oriented Architecture

PDF
Nyomtatás
esoa01.jpgNapjaink informatikai világában az egyik leggyakrabban használt hívószó a szolgáltatásorientált architektúra (Services Oriented Architecture, SOA). Az vállalati informatikai rendszerek piacának jelentős szereplői új fejlesztéseik során pedig kivétel nélkül ezen paradigma irányába haladnak. Mindezt nem véletlenül teszik - a szolgáltatásorientált architektúra ugyanis lehetővé teszi, hogy az informatikai rendszerek létrehozása és újjáalakítása alacsony költségek mellett valósuljon meg.

SCRUM - nem csak a rögbiben működik!

PDF
Nyomtatás

scrum001.jpgA szoftverfejlesztés őskorában az emberek leültek a számítógépek elé, és megírták "A programot". Azonban a gépek teljesítményével arányosan nőtt a megvalósítandó feladatok bonyolultsága. Leáldozott a "nekifogok és megírom" módszer és az egyszemélyes projectek ideje. Helyette új fogalmak vonultak be a szoftverfejlesztés szótárába: csapatmunka, verziókezelés, folyamatos integráció és tesztelés stb.
Koncepció hiányában mindez kezelhetetlen : különböző szoftverfejlesztési módszertanok születtek, amelyek az emberi erőforrásokat, a különböző szerepköröket és tevékenységeket igyekeztek összehangolni úgy, hogy optimális eredmény szülessen. A SCRUM egy viszonylag fiatal tagja a módszertanok családjának - erről szól a következő cikk.

ABAP játék: Bullshit Bingo

PDF
Nyomtatás

Mint már eddig is az ABAP többször bebizonyította, hogy nem csak üzleti alkalmazásokat lehet benne megvalósítani, hanem bármilyen más alkalmazásra is jól felhasználható. A következõ cikkben megtudhatod, hogy mi is az a Bullshit Bingo, és hogyan színesítheted meg vele az unalmas elõadásokat vagy meetingeket.

Abap List Viewer

PDF
Nyomtatás

Az ALV (Abap List Viewer) az egyik leggyakrabban használt eszköz a SAP rendszerekben az adatok képernyőn való megjelenítésére táblázatos formában. ALV riport készítéséről már volt szó ALV generátor segítségével. Most azt vizsgáljuk, hogy hogyan tudunk mi magunk ilyen kódot kézzel elkészíteni a legegyszerűbb módon.

SAP HTML Viewer bemutatása, avagy Index indítása SAP-ból

PDF
Nyomtatás

Nemrég egy vicces kedvű kolléga küldött a csapatomnak egy képet. Mint az tisztán látható, a probléma az volt, hogy a kolléga az URL címet („index.hu”) a böngésző helyett az SAP rendszer parancs mezőjébe írta be. Pusztán reflexből…A levél törlése előtt azonban elgondolkoztam, hogy vajon tényleg olyan hülyeség-e a dolog, mint az elsőre látszik. Lehetséges lenne-e egy olyan tranzakciót létrehozni, ami tényleg a kívánt URL címet hozza be egy külön böngésző ablakban. A cikk végén meglátjuk…

Webdynpro bevezetés

PDF
Nyomtatás

A Web Dynpro a Model View Controller tervezési paradigmát használja, tehát szétválasztja a modellt (Model) és a nézetet (View). A modell felelős az adat létrehozásáért, míg a nézet az előállított adat megjelenítésért. A Model és a View rétegek működését a Controller fogja össze, és ez felelős a köztes műveletek elvégzéséért is.

Webszolgáltatások V. Rész: Webszolgáltatások kliens oldani felhasználása

PDF
Nyomtatás
A következõ oldalokon keresztül egy SOAP webszolgáltatás meghívása látható ABAP programkörnyezetben.A 6.40-es WAS (Web Application Server) vagy a Netweaver 2004s segítségével egy úgynevezett Proxy osztályt kell definiálni, mely a Dictionary-ban egy hagyományos ABAP osztályként jelenik meg. Ez a Proxy osztály teremti meg a hidat az ABAP program és a külsõ webszolgáltatás között. A programkörnyezetbõl nézve úgy viselkedik, mint egy SAP osztály a külsõ internet felõl az ITS egy webes interfészt jelenít meg.

Webszolgáltatások IV. Rész: Webszolgáltatás kiajánlása UDDI registry-n keresztül

PDF
Nyomtatás
Az UDDI Registry (Universal Description, Discovery and Integration Business Registry) egy olyan adatbázis, melyen keresztül nyilvánosságra lehet hozni az elkészített web szolgáltatásokat. Ezáltal lehetõvé válik bárki számára, annak használata illetve leírásának a megtekintése. Az itt található szolgáltatások felhasználásával kollaboratív programok készíthetõk, melyek használják egymás részegységeit.

Rajzolás ABAP-ban

PDF
Nyomtatás

Előre is leszögezném, hogy ez nem hagyományos értelemben vett tippek és trükkök írás, mert - hogy is mondjam - elég korlátozott felhasználással bír ez a konkrét implementáció. :) Azonban arra jó lehet, hogy a már õskövületnek számító ABAP "write-os" reportokat leporoljuk és új funkciókkal - TADAM! - "rajzolással" bővítsük.

Webszolgáltatások III. Rész: Webszerviz létrehozása funkciós modullal

PDF
Nyomtatás

Webszerviz létrehozása ABAP funkciós modul segítségével: a következőkben bemutatom, hogy hogyan lehet létrehozni egy web szervizt funkciós modul segítségével.

Webszolgáltatások II. Rész: Webszerviz fogyasztása

PDF
Nyomtatás

Képzeljünk el egy olyan szituációt, ahol egy általunk felinstallált SAP portálon, szeretnénk felhasználni („fogyasztani”), egy külső szolgáltatást, mint pl. időjárásjelentés, világóra, reptéri járatok, vagy szótári keresés. Ezekben az esetekben, kell készítsünk egy olyan iView-t ( portál alkalmazást ), amely képes lesz ezt a kapcsolatot a külső szolgáltatóval megteremteni, és amelyet meg lehet jeleniteni a portálon.

Webszolgáltatások I. rész: A webszervizek bemutatása

PDF
Nyomtatás

Az SAP világában az elmúlt év nagy sláger témája a webszolgáltatás volt, melyet talán még a mai napig is néha homály fed. Ez az a terület, ahol a nagy szavakat lehet durrogtatni, mint a SOA, UDDI, WSDL, SOAP stb.  Persze akárkit megkérdezel, akkor fog rá bólogatni, hogy tudja mi az a web szerviz, de ha valami mélyebbet szeretnél megtudni, akkor gyakran falakba ütközöl. Ezért a most következõ cikkben szeretnénk lerántani a fátylat errõl a misztikumról, és a következõ hírlevelekben lépésről lépésre megpróbáljuk elmagyarázni, illetve egy életszagú példát adni a szolgáltatás orientált architechtúrákról és szolgáltatásaikról.