Hirdetés
 

Web Client UI Framework az ERP 6.0-ban és a Netweaver ABAP-ban

PDF
Nyomtatás

webclientui00.jpgAmikor az SAP rákényszerült egy Web alapú felhasználói felület kifejlesztésére, nem volt olyan már meglévő, kész, kiforrott web-re épülő technológiája, mely biztos alapot adott volna a CRM-nek.
A híresztelések szerint ekkortájt a Web Dynpro bár már majdnem készen volt, de a CRM nem várhatott addig míg a technológia elérhetővé válik, így vette a BSP technológiai alapot és megalkották a Web Client UI-t.

webclientui01.jpg
Web Client UI Framework az ERP 6.0 EhP 4-ben

 

A Web Client UI framework architektúrájának versenyképességét a BO-felkészültsége adja

Minden egyes alkalmazás (a Web Client UI Framework-ben) három fő rétegből épül fel:

 • A megjelenítési réteg az alkalmazás vizuális megjelenítéséért felelős. Web oldalakat tartalmaz, melyek a BSP kiterjesztések és a vezérlő osztályok (navigációs logika, üzleti logika hívások) alapján futásidőben fordítódnak.
 • Az üzleti réteg a BOL (Business Object Layer) és a GenIL (Generic Interaction Layer) rétegeket tartalmazza.

  A BOL tárolja az üzleti objektumok (például: üzleti partnerek vagy különböző tranzakciók) adatait a CRM WebClient UI futásideje (session) alatt, így biztosítva a felhasználói felület és az üzleti logika elkülönülését.


  A GenIL kezeli a BOL és az alkalmazás logika, illetve az adatbázis táblák API-i közti adat továbbítást, továbbá tartalmazza az osztályokat, melyek megteremtik a kapcsolatot a BOL és az alatta fekvő API-k között.
 • Az alkalmazás réteg képviseli az üzleti alkalmazás motort. BSP (Business Server Page) technológiára épül és BSP oldalai az MVC (Model View Controller) paradigmának megfelelően épülnek fel.

webclientui02.jpg

A keretrendszer architektúrája

A BOL tárolja, hogy mely objektumok változtak a futásidő alatt, így a felhasználói felületen megváltoztatott adatok először csak a BOL-ban módosulnak, majd ezt követően továbbítódnak a GenIL réteghez, mely az API-n keresztül éri el az adatbázist. A GenIL réteg tartalmazza azokat az osztályokat, melyek a BOL-t az API-kkal összekötik.

A Web Client UI keretrendszerének a sajátosságát az üzleti réteg (Business Layer) BOL és GenIL rétegek szerinti felépítése adja, melyen keresztül így az üzleti objektumok (BO) szabványosított és egységes módon kezelhetők és jeleníthetők meg a megjelenítési rétegben.

A megjelenítési rétegnek hozzáférése van a BOL metaadatokhoz és „ismeri" az objektum modell felépítést és az objektumok típusát, továbbá azok metódusait és attribútumait is. Az objektumok így a felhasználói felületen történő megjelenítéskor a megfelelő formában jelenítődnek meg.

A megjelenítési réteg ezen tulajdonságai lehetővé teszik a BOL entitások CRUD (Létrehozás, Olvasás, Frissítés, Törlés) felhasználói felületeinek könnyű implementálását. A programozónak nem kell a komplikált kóddal törődnie, mely azonos minden entitás karbantartó képernyőn, úgy mint az objektumok keresése és kiválogatása, megjelenítése, szerkesztési, illetve nézet mód közötti váltása, objektumok zárolása és feloldása, változtatások visszavonása, vagy akár azok mentése. A Web Client UI Framework BO-felkészültsége a megjelenítési rétegben történő megvalósítások esetén leveszi a programozó válláról a terhet és nem kell tonnányi sablon kódot megírni, így juttatva a technológiát jelentős előnyhöz a Web Dynpro-val szemben (mely úgymond nem BO-felkészült).

webclientui03.jpg

Web Client UI Framework Design Time az ECC 6.0-ban

A 6.0-ás (2007) verziójától kezdve a CRM standard felhasználói felület a Web Client UI Framework-re épül, mely az SAP egyéb moduljaiban eddig nem volt elérhető. Jó hír azonban, hogy a keretrendszer 7.0-ás verziója (WEBCUIF 700, mely a CRM 7.0-val jött be) elérhetővé vált az ERP rendszerekben is.

Tehát a Web Client UI Framework 7.0 (WEBCUIF 700) ma már elérhető a:

 • CRM 7.0,
 • ERP 6.0 EHP 4 és
 • a Netweaver ABAP 7.0 EHP 1 (mint az SCN trial) rendszerekben is.

Telepítése

A Web Client UI Framework 7.0 automatikusan része az ERP 6.0 EhP 4-nek (az Enhancement Package 4 telepítésével együtt jön) és természetesen a CRM 7.0-nak is. Más ABAP rendszerekben is ellenőrizhető, hogy a WEBCUIF 700 komponens telepítve van-e, azonban ABAP 7.01-es verzió esetén telepíthető kell legyen, mint egy ABAP Add-on.  (Upgrade esetén kérem tájékozódjon az eredeti cikkben megadott note-ok alapján további információkról, kockázatokról és megkötésekről!)

Szükséges lépések az ERP rendszerben

Az ERP 6.0 EhP 4 rendszerben a keretrendszer legtöbb eleme megtalálható, úgy mint a BOL és GenIL rétegek (benne a modell böngészővel és a BOL böngészővel), a UI keretrendszer réteg, design time, runtime, BSP kiterjesztések, és még a UI kezdő (CRM_UI_FRAME) komponense is. Továbbá, elérhető néhány minta UI és BOL /GenIL komponens az SFLIGHT alkalmazásból.

A legtöbb kapcsolódó csomópont a „customizing tree"-ben (SPRO), illetve a tranzakció kódok a table view-hoz és a viewcluster karbantartáshoz hiányoznak, tehát ismerni kell a table view-k nevét és közvetlenül elérhető az SM31 tranzakción kereszül.

Annak érdekében, hogy működésre bírjuk a minta alkalmazásokat a következő lépések szükségesek:

 1. indítsuk el az ICM-et (SMICM tranzakció),
 2. készítsünk egy Business Role-t (Felhasználószerep definiálás; CRMC_UI_PROFILE tranzakció) és rendeljük az UIF navigációsor-profilhoz,
 3. rendeljük a felhasználónkhoz (SU03 tranzakció, paraméter azonosító: CRM_UI_PROFILE, érték: *),
 4. aktiváljuk az összes CRM-hez tartozó ICF csomópontot (SICF tranzakció, /sap/bc/bsp/sap/, kapcsolódó note: 1295006),
 5. engedélyezzük a single sign-on funkciót az ABAP rendszerben (note: 612670).

Most, hogy betekintést nyertünk a Web Client UI Framework rejtelmeibe, feltehetjük a kérdést, hogy mire lesz ez jó, ki fogja használni és miért. Hiszen ott van az SAP elsőszámú Web-es felhasználói felületeként emlegetett Web Dynpro technológiája, mely teljesítményében jobb a Web Client UI Framework-nél és köztudottan továbbra is ez a technológia szerepel az SAP jövőbeni UI terveiben.

A válasz a BOL/GenIL rétegben, illetve az ezeket megvalósító osztályokban rejlik, hiszen a már említett előnyökkel bír (BO-felkészült), illetve a Business Suite egyéb moduljaiban eddig nem volt támogatott. Így valószínűsíthető, hogy a CRM-en kívül a Business Suite egyéb moduljaiban is egyre nagyobb jelentőséget fog kapni. Ezt figyelhetjük meg a Netweaver 7.02-es verziójánál is, ahol a BOL réteg már része a package-nek és így a WDA (Web Dynpro for ABAP) Floorplan Manager (FPM with WDA) keretrendszerének.

A szerző SAP CRM technikai és funkcionális tanácsadással, illetve a CRM Web Client UI fejlesztésével foglalkozik.

További cikkek a szerzőtől


Nincs hozzászólása.
A téma megvitatása a fórumon. (0 hozzászólás)