Hirdetés


SAP megoldás böngésző

Előfordult már az, hogy kerestünk egy SAP funkcionalitást, melyik rendszerben van, milyen komponenshez tartozik, hogyan illeszkedik be egy üzleti folyamatba? Sokszor a help.sap.com erre nem ad kielégítő választ, vagy túlságosan is részletekbe megy. Ez az igény szülte meg ötletet egy új megoldás-katalógus kialakítására, mely nyilvánosan elérhető a http://www.sapsolutionbrowser.com webcím alatt. Itt lehetőségünk van a megfelelő keresési paraméterek beállításával kikeresni a SAP jelenlegi funkcióit. Strukturált, jól felépített hierarchián keresztül tudjuk végigböngészni a rendszerek-modulok-funkcionalitások közötti összefüggéseket. A komplett átfogó SAP funkcionális kép kialakítása mellett ez az eszköz nagyon hasznos lehet egy árajánlat vagy rendszerterv írása közben is.

Chat program ABAP-ban? Igen, lehetséges!

abapchat.jpgKorábbi Tudásmorzsák kiadásokban már írtunk Kabai Imre (www.kabai.com) ABAP forráskódjairól, így gondoltuk folytatjuk ezt a hagyományt. Ebben a rövid leírásban egy olyan programról szól, ami lehetővé teszi két bejelentkezett felhasználó számára, hogy chateljenek egymással a SAPGui-n keresztül. Izgalmasan hangzik, igaz?
A program működéséhez két Z reportot kell létrehoznunk, az egyik, a ZPOPUP maga a chat program, amit el kell indítani mindkét felhasználónak, a másik pedig a ZPOPUPDE, ami a kommunikációt biztosítja.

Mi kell a nagyvállalatoknak?

tn_pp_01.jpgE címmel közölt érdekes írást mai számában a Piac és Profit online kiadása. Az összeállítás szerzője arra kereste a választ, hogy miként tudnak a kisméretű vállalkozások a multik beszállítójává válni. Az egyik megkérdezett cég a magyar SAP volt, melynek beszerzési vezetője is megosztotta gondolatait.

A cikk teljes terjedelmében itt érhető el.

Könyvajánló: Capable to Match (CTM) SAP APO-val

ctmsapbook.jpgEbben a könyvajánlóban SAP Press új könyvéről lesz szó, ami az SAP CTM (Capable to Match) motorjáról és az azt használó alkalmazásokról szól.

A CTM az APO (tágabban az SCM) része, amely  a készletezési és gyártási folyamatok optimalizációját segíti. A könyv először is nagyvonalakban bemutatja az SCM/APO tervezési lehetőségeit, majd pedig kitér a főbb komponenseire, a DP-re (Demand Planning), az SNP-re (Supply Network Planning), a PP/DS-re (Production Planning and Detailed Scheduling), és a GTP modulokra. Utána megismerhetjük a igénytervezési folyamatokat, pl. a priorizációt és az aggregációt. A következőkben a szerző bemutatja, a CTM tervezés hogyan kategorizálja az érkező és meglévő készleteket minden egyes tervezési futás előtt.

Végül pedig megtudjuk, hogyan elemezzük ki a tervezési futások eredményeit.

ALV generátor

Egyesek szerint az ALV riportok létrehozása hosszú, bonyolult és unalmas feladat. Ebbõl a háromból legalább egy igaz. Egy interneten fellelhetõ, interaktív alkalmazás segítségével azonban mindhárom problémára megoldást találunk. Ugyanis létezik egy ALV riport generáló, amelynek segítségével ezen fejlesztési fázis idõigényét a töredékére lehet rövidíteni. Meg kell adni néhány paramétert, amibõl az internetes alkalmazás legenerálja a kódot, amelyet a szerkesztõbe másolva még hegeszthetünk egy kicsit, de alapvetõen egy jól használható alapot kapunk. Egyébiránt a szolgáltatás ingyenes! Köszönjük olvasónknak, hogy megosztotta velünk ezt valóban nagyon hasznos megoldást! Ti is nézzétek meg! http://www.alvrobot.com.ar/

Linkajánló: 11 Szoftver kiválasztás

kerdojel.jpg
N
eked kell kiválasztanod, hogy melyik software-t vásárolja meg a cég? Nem ismered az összes megoldást az adott üzleti folyamathoz? Biztosan jó döntést fogsz hozni? Nehéz összehasonlítani az almát a körtével? Félsz, hogy nem tartanak majd pártatlannak?


Ideális ajándék az SAP rajongóinak

sapkaj1.jpgÚj könyv bukkant fel a németországi könyvesboltokban. A világ mátrixa: SAP és az új globális kapitalizmus (Matrix der Welt: SAP und der neue globale Kapitalismus) címet viselő kiadvány az SAP sikertörténetére keresi a magyarázatot.
A szerzők, Ludwig Siegele és Joachim Zepelin gazdasági újságírók az öt IBM alkalmazott közös ötletétől indulnak el.

Blogajánló: Optimal Sap Blog

optimalsap.jpgA Tudásmorzsák weboldalán ugyan jelenleg is van RSS feed két SAP-val kapcsolatos híroldalra, ez a blog viszont alapvetően másfajta nézőpontot nyújt. A legaktuálisabb SAP-val kapcsolatos történseket elemzi a blog szerzője a saját szemszögéből. Ha szeretnénk a színfalak mögé látni és a sorok (SAP hírek sorai) között olvasni, akkor érdemes erre az oldalra többször is visszalátogatni!

Hivatkozás: http://www.optimalsapblog.blog-city.com/

Könyvajánló: Mastering the SAP Business Information Warehouse

A BW egy meglehetősen komplex terület, amely az SAP több területét is átfogja, mivel nem egy alkalmazás támaszkodik a BW által nyújtott szolgáltatásokra. Ezt a könyvet a terüeltet jól ismerő szakértők állították össze, amely a BW alapvető kezelésén kívül tárgyalja még saját, arra épülő alkalmazások létrehozását is. Foglalkozik olyan kérdésekkel, mint például a rossz minőségű adat és kezelése, információs modelek létrehozásának lépései és a teljesítmény hangolása ezekkel kapcsolatban. Így tehát nem csak a BW-vel most ismerkedők, de a tapasztalt szakemberek is haszonnal forgathatják.

Hivatkozások:

Mastering the SAP Business Information Warehouse...

Linkajánló: sap.linkpark.hu

saplinkpark.jpgSzámtalan SAP-val foglalkozó hazai és külföldi weboldal, fórum, blog, stb. létezik, azonban nem könnyű megtalálni azokat a helyeket, amelyek valóban színvonalas és hasznos információkat tartalmaznak. Ehhez nyújt segítsgét a sap.linkpark.hu, ami Sós János gondos válogatását dícséri.
Akármilyen témakörben illetve jellegű weboldalt keresünk, itt biztosan megtaláljuk. Külön linkgyűjtemény van például az ABAP programozáshoz, vagy a hazai tanácsadó cégekről, de ugyanígy találunk itt álláskeresést segítő hivatkozásokat is. Egyszóval szinte bármit, ami SAP-val kapcsolatos. Külön öröm számunkra, hogy a tudasmorzsak.hu is szerepel a linkek között, a hazai SAP portálok címszó alatt.
Aki a témával foglalkózó weboldalt keres, jó kiindulópont lehet ez a linkgyűjtemény.
Kapcsolódó linkek: http://sap.linkpark.hu

Könyvajánló: Foundations of Java for ABAP Programmers

Bizony előfordulhat minen ABAP programozóval, hogy elõbb vagy utóbb szüksége lehet igénybe venni az SAP-val használható másik programozási környezetet, a Java-t. Ez a könyv már tapasztalt ABAP programozó kollégák számára vezeti be a másik nyelv alapjait. Tehát alapvetõen kezdőknek szóló könyv ez, de mégis alapos és számos területet lefed: adatbázis kapcsolódás, SAP Java Connector, Java Server Pages, Enterprise JavaBeans, és a Java Messaging.

Hivatkozások:
Foundations of Java for ABAP Programmers könyv...

Linkajánló: SAP Solution Map

Milyen üzleti problémákra és szcenáriókra nyújt megoldást az SAP? Ha marketingesek lennénk, azt mondanánk, hogy mindenre. Ha kicsit önkritikusabbak lennénk, akkor azt mondanánk, hogy minden elképzelhetőre. Ha pedig a valóságot nézzük, akkor sem jártunk korábbi megállapításainktól messze, mert bizony a tény, hogy majdnem minden üzleti folyamatot le képes fedni valamely SAP termék. Hogy ezen megoldások vezető megoldások-e, azaz Best Practice vagy csak az SAP annak szeretné eladni, az egy másik vita tárgya. Ha viszont tudni szeretnénk, hogy egy adott iparágra milyen termékek léteznek, és azok milyen folyamatokat támogatnak, akkor érdemes áttekinteni az ún. solution map-eket, amelyeket az SAP weboldalán találunk. Itt megnézhető, hogy egy adott területet lefed-e jelenleg vagy csak a jövőben fog lefedni egy termék, illetve ha esetleg valamely partner cég megoldását ajánlja az SAP (ilyen is van).

Egy példa :
SAP Supply Chain Management Solution Map...

Könyvajánló: SAP xApps and the Composite Application Framework

Ez a teljesen új kiadvány kimondottan fejlesztõknek és technológiai konzulenseknek íródott. Az IT stratégák részletes betekintést nyernek az SAP xApps és a Composite Application (CAF) világába. Bemutatja hogyan profitálhatunk gyorsan a flexibilis architectúrákból. Megmutatja hogyan épithet Netweaver alapon CAF applikácókat a hagyományos üzleti alkalmazások mellett.

Az utolsó felyezet, különös, eddig még sohasem tárgyalt betekintést nyújt az SAP xApps xPD és xCQM tervezésébe és fejlesztésébe.

Hivatkozások:
SAP xApps and the Composite Application Framework könyv...

Linkajánló: Szexi vagy nem szexi az SAP?

Böngészgetés közben több érdekes fórumot és blogot is találtunk, amely a címben megemlített témát feszegeti. A kérdés egyszerű a válasz annál innkább izzasztó! Ez persze mindig attól függ, hogy milyen szemszögből nézzük! Egy törékeny lelkületü felhasználó vagy egy igazi macsó programozó szemével? De hogy kinek van igaza, azt még mi sem tudtuk eldönteni! Olvass bele hátha te, megtalálod a megoldást!

Hivatkozások:
Putting Some Sex In Your SAP
Why enterprise software isn’t sexy?

Könyvajánló: SAP R/3 kézikönyv

Egy igazán átfogó és részletes, ráadásul magyar nyelvű könyv jelent nemrégiben az SAP R/3-ról, amelyet minden, a rendszerrel csak most ismerkedő haszonnal forgathat. Leírás a kiadó honlapjáról: "A könyv az első számú szolgáltatásalapú, vállalati szintû üzleti folyamatokat kezelõ ERP rendszert, a SAP-ot mutatja be. Teljes áttekintést ad a telepítésről, implementációról, műveletekről, tranzakciókról, támogatásról. Részletesen tárgyalja az összes komponenst, beleértve a következőket: SAP Web Application Server, SAP NetWeaver, ABAP programozási nyelv és így tovább. Szól az adminisztrációról, a biztonsági kérdésekrõl, más rendszerekkel történő integrációról."

Hivatokzások:
http://www.kiskapu.hu/index.php?BODY=BookInfo&OP=details&ID=76232

Linkajánló: SAP Help

Eddig még konkrétan nem írtunk az egyik legtriviálisabb információ-gyűjteményrõl, a SAP hivatalos és ugyanakkor bárki által ingyenesen hozzáférhetõ help "portáljáról". Innen az SAP bármelyik részéhez megtalálhatjuk a dokumentációt, amelyet maguk a fejlesztők és tanácsadók is gyakran használnak. Találhatunk itt például ABAP referenciát, Netweaver architektúra doksit, de az egyes SAP komponensek/alkalmazások (pl. SAP-APO) leírása is hozzáférhető. Sokszor érdemes hát itt kezdenenetek a keresgélést.

Hivatkozások:
http://help.sap.com/

Könyvajánló: Next Generation ABAP Development

Nem először írunk könyvajánlót a SAP Press kiadásában megjelent könyvről, azonban ez nem véletlen. Talán nem annyira meglepő, hogy a legjobb szakirodalmak pont a rendszert gyártó vállalat saját "márkája" alatt jelenik meg, hiszen itt vannak a legjobb szakemberek is. Ez a könyv, a Next Generation ABAP Development - híven egyik fő profilunkhoz - az ABAP programozással foglalkozik. Azonban ez nem egy egyszerű programozási segédlet vagy quick reference, hanem a fejlesztés modernebb koncepcióit veszi górcső alá, olyan "hot topic"-kokkal foglalkozva, mint Web Service fogyasztás és létrehozás, Web Dynpro programozás, Adobe Interactive Forms és még sok más modern megközelítés, amelyekre az ABAP programzóknak most és az elkövetkezendõ években már szüksége van/lehet.

Hivatokzások:
http://www.sap-press.com/product.cfm?account=&product=H1986

Linkajánló: SAP Design Guild

A SAP Design Guild (SAP Tervezési Céh) egy olyan, hivatalosan is támogatott intézmény, amely az anyaszervezet (SAP Ag.) tervezési irányelveit teszi közzé, és a user interface-szel foglalkozó emberek számára nyújt egy portálon keresztül kapcsolódási pontokat. Tehát információcserére, véleménynyilvánításra van itt lehetőség, továbbá a SAP különbözõ anyagokat bocsát rendelkezésre a felhasználó orientált fejlesztést hangsúlyozva. A weboldal része az "Editions" szekció, amely félévente jelentkezik olyan cikkekkel, amely az UI témában a legújabb fejlesztések. A legutolsó Editions széria egyik témája pl. az accessibility.

Hivatkozások:
http://www.sapdesignguild.org/

Könyvajánló: SAP NetWeaver Visual Composer

A VC cikkhez kapcsolódóan ajánljuk azt a könyvet, amely a hivatalos SAP Press kiadásában jelent meg. A könyv a Visual Composer-t teljes vonatkozásában tárgyalja. Az elsõ rész a model vezérelt fejlesztés elméletét mutatja be és a fejlesztőkörnyezetet. Utána az alkalmazás teljes eszköztárát ismerteti, valamint a különböző változatok közötti különbségeket is megemlíti. Végül a könyv végén természetesen a gyakorlati felhasználásokba is betekintést nyerhetünk.

Hivatokzások:
http://www.sap-press.com/product.cfm?account=&product=H1932

Linkajánló: Transaction codes

Egyszer minden praktizáló SAP felhasználó eljut arra pontra, amikor rádöbben, hogy ezeket a fránya tranzakciós kódokat már nem tudja fejben tartani. Ekkor szorgalmasan elkezdtem összeírni egy file-ba azokat, amire még emlékeztem. És csak ekkor jött az igazi meglepetés, amikor találtam két olyan weboldalt is, amelyet akár a tranzakciós kódok paradicsomának is hívhatnánk.

Hivatkozások:
http://www.transactioncodes.com/SAP/
http://www.sap-img.com/basis/useful-sap-system-administration-transactions.htm
http://www.sapsecurity.co.uk/important-sap-transactions.html

Könyvajánló: SAP Enterprise Portal: Technology and Programming

Az első lyen témájú könyv az SAP Enterprise Portálról, így hiánypótló alkotással van dolgunk. A könyv a folyamatok és a programozás kritikus aspektusait veszi górcső alá, nem hagyva ki a telepítési útmutatást sem. Továbbá az integrációról is részletesebben szó esik, valamint a biztonsági kérdések is előkerülnek.
Éppen ezért egy átfogó leírással van dolgunk, amely mégsem veszik el a részletekben, így akik a SAP EP-vel szeretnének (gyorsan) megismerkedni, bátran forgathatják ezt a könyvet.

Hivatokzások:
http://www.amazon.com/SAP-Enterprise-Portal-Technology-Programming/dp/1592290183

Linkajánló: SAP Development

A sapdevelopment.co.uk weboldal egy - mint a neve is jelzi - elsõsorban SAP fejlesztéssel foglalkozó site. Annál azonban több is: a programozási területeken (ABAP, JAVA, Netweaver arhitektúra - s ezekhez példaprogramok) kívül itt találhatunk könyvajánlókat, hasznos hivatkozásokat, CV mintákat, állásajánlatokat és egy (sajnos nem túl forgalmas) fórumot is. Egyszóval egy valóban szerteágazó webhellyel van dolgunk.

Hivatkozások:
http://www.sapdevelopment.co.uk/

Könyvajánló: mySAP CRM

A SAP CRM cikkhez kapcsolódóan szeretnénk a figyelmetekbe ajánlani egy könyvet, amely a témát taglalja. Sajnos vagy nem, de már megszokhattuk, hogy a legfrissebb és leghasznosabb irodalom csak angol nyelven érhetõ el, és ez most sem kivétel. Azonban ez ne szegje kedvetek, mert a mySAP CRM (hivatalosan támogatott könyv) az alapvetõ elveket tárgyalja, így azok haszonnal forgathatják, akik a SAP CRM 4.0-ás verziójával szeretnének vagy kénytelenek megismerkedni. Gyakorlati példákkal, lépésrõl lépésre leírásokkal gazdagított könyv ez, amely biztosan megéri az amúgy közepes árfekvésû árát.

Hivatokzások:
http://search.barnesandnoble.com/booksearch/isbnInquiry.asp?z=y&EAN=9781592290291

SAP és JAVA recenzió

A korábbi évek trendje felgyorsul és most már elmondható, hogy az SAP fejlesztés "kétnyelvûvéve" vált, gyakorlatilag egyenértékû programok készíthetõk Java nyelvi környezetben és az SAP "õs" programozási nyelvévben, az ABAP-ban. Egyesek szerint a JAVA végleg át fogja venni az ABAP szerepét, különösképpen a webes fejlesztések terén. Éppen ezért mi is csak javasolni tudjuk nektek, ABAP programozóknak, hogy még most kezdejetek el érdeklõdni és informálódni a JAVA-s fejlesztések mikéntje felõl, mivel ezt a tudást késõbb kamatoztatni tudjátok. Az SAP is nyújt hivatalos Java oktatást, amibõl az alapozó a JA100 kurzus. Külön könyvajánló szekciónk is van, de itt is felhívnánk a figyelmeteket egy nagyon tartalmas irodalomra, az Enterprise Java for SAP című kötetre.

Hivatkozások:
http://www.amazon.com/Enterprise-Java-SAP-Austin-Sincock/dp/1590590988

Linkajánló: ABAP Forum

Az ABAP Forum gyakorlatilag egy jól összeszedett link és FAQ gyûjtemény, amely az ABAP-pal kapcsolatos alapvetõ és nem annyira alap dolgokat veszi sorra. Ha felmerül bennünk egy kérdés, akkor itt jó eséllyel választ kaphatunk rá, feltéve persze, ha az ABAP-ról van szó. Még a legjobb ABAP programozókkal is elõfordul, hogy olykor valami triviális dolog nem jut eszükbe.

Hivatkozások:
http://www.sap-img.com/abap.htm

 

Rendhagyó könyvajánló: SAP Project System Handbook

Hogyan lesz egy afrikai farmerből SAP tanácsadó? Hogyan jut el az ember a tehénfejéstől a projekt menedzsmentig? Kieron N. Dowling élete bizony hemzseg a hihetetlen történetektől, a következő cikkben ebbe pillanthatunk bele, és ismerhetjük meg a nemrégiben publikált kézikönyvét a SAP Project Systems Handbook-ot.

<< Első < Előző 1 2 Következő > Utolsó >>
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL