Hirdetés
 

ABAP e-kurzus: A változási és transzportrendszer

PDF
Nyomtatás
Az e-kurzus lecke megtekintéséhez be kell lépned és fell kell iratkoznod az e-kurzusra!

Bartha Levente - A szerző az SAP Hungary Kft.-nél mint CRM tanácsadó több éve foglalkozik SAP-val, főbb szakterületei Enterprise Portal, CRM Sales, E-selling, PCUI, CRM2007 UI.
Manapság többnyire külföldi projekteken dolgozik, illetve itthon SAP közösséget szervez.

További cikkek a szerzőtől


Téma megvitatása (2 hozzászólás)
ABAP e-kurzus: A változási és transzportrendszer
2010. Február 07. vasárnap, 16:03
** Ebben a témában a következő cikket vitatjuk meg: ABAP e-kurzus: A változási és transzportrendszer **

Szia Levente!

A program mentése után vállalati fejlesztői rendszerben OSS regisztrációval kapható fejlesztői kulcsot kér.

Írnál erről és az igényléséről?


Üdv

Zoli
Vá: ABAP e-kurzus: A változási és transzportrendszer
2010. Február 07. vasárnap, 23:47
Helló!

Ez a téma eléggé könnyű és eléggé sokan tudják. Ha egy saját fejlesztésű programot vagy egyéb objektumot (tábla, funkciós modul, riport, stb.) készítesz Y vagy Z-vel kezdődő. Akkor szükség van egy fejlesztő kulcsra. SAP fejlesztésű programokba nem ajánlott belenyúlni (minden más amin nem Y-al vagy Z-vel kezdődik)! Arra ott vannak a javítások. A fejlesztői kulcsot a SAP Service Marketplacen keresztül lehet igényelni.
https://www.service.sap.com/licensekey

Fontos tudni hogy csak olyan tud kulcsot igényelni akinek megvan a jogosultsága hozzá (A Marketplacen is szabályozva van hogy ki mit tud csinálni, SAP hibajegyet nyitni, SAPNoteokat olvasni, szoftvert letölteni, stb.) Általában a Bázisosoknak van meg alapból és ők kérnek minden kulcsot. Ritkábban van a fejlesztők csoportvezetőjének is jogosultsága kulcsokat kérni. Cége válogatja.
Az igénylés egyszerű, kitöltenek néhány adatot, név, SAP ID, e-mail cím és hogy melyik rendszerben használod (SID). Ezután az SAP legenerál egy kulcsot ezek alapján. A kulcs 20 karakterből áll. Számok és betűk véletlenszerű kombinációja ami csak az adott felhasználóhoz és installációhoz van kötve. Tehát ha van a cégnél egy R3 installáció 12345 és egy BW installáció 12346 telepítés alatt akkor ha R3-ra lett a kulcs megkérve akkor csak ott lehet használni és BW-hez kell egy külön fejlesztői kulcsot kell kérni.
Amikor te fejlesztesz valamit és a rendszer feldobja hogy kéri a fejlesztői kulcsodat akkor be kell másolnod azt a legenerált kulcsot amit kaptál.
Ezután eltárolódik a DEVACCESS táblában (többet nem fogja tőled a rendszer kérni az adott mandatban ha ki nem törlik a táblából) amit SE16-on keresztül meg lehet tekinteni. Itt megtalálható az összes fejlesztő kulcsa SAP felhasználóazonosító és kulcs (nincs titkosítva). Ami jó abból a szempontból hogy gyorsan ki tudod keresni ha nem emlékeznél rá de rossz mert más is látja és ha megszerzik az SAP belépési jelszavad akkor tudják a fejlesztői kulcsot is hozzá.
Fontos még tudni hogy egy három rétegű SAP környezetben fejlesztői kulcsot csak a fejlesztői rendszerben (DEV) szabad telepíteni. Ha a kulcsok léteznek a tesztelői rendszerben (QA) vagy a produktív éles rendszerben (PROD) akkor az kockázatos mivel ha rossz jogosultság kiosztás miatt megvan a jogosultságuk akkor megtudják változtatni a programot és legenerálni (rosszabb esetben egy új ismeretlen programot hoznak létre saját szándékkal) így a transzport rendszer értelmét veszti és auditon e résznél megbukik a cég. Ha a kulcsok nincsenek meg a QA vagy a PROD rendszerben de a jogosultság kiosztás rossz akkor az nagyobb védelem mivel nem tudják elmenteni a változtatást mivel nem tudják beadni a fejlesztői kulcsot.

Van még az objektum kulcs. Ezt szintén a SAP Service Marketplacen kersztül kell megkérni és akkor kéri be a rendszer ha egy SAP által fejlesztett objektumot kell megváltoztatni valamilyen oknál fogva. Ez kevésbé veszélyes és mindig dokumentálva van egy SAPnoteban hogy hogyan kell csinálni.

A téma megvitatása a fórumon. (2 hozzászólás)